Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
21. února 2022 11:30
Čas čtení 10:25
Radim Šlechta

Petr Mára: NFT jsou devadesátky na internetu. Když jsem koupil první, musel jsem se smát. Hodnotu budou mít 2–3 % NFT projektů

Petr Mára: NFT jsou devadesátky na internetu. Když jsem koupil první, musel jsem se smát. Hodnotu budou mít 2–3 % NFT projektů
Zdroj: Refresher / Radim Šlechta
REFRESHER KRYPTOMĚNY NFT
Uložit Uložené

Rozhovor s Petrem Márou o NFT, rozšířené realitě a přístupu k technologiím.

Chceš investovat do NFT? Co vlastně NFT, nejvyhledávanější slovo internetu za rok 2021 a stále populárnější fenomén, znamená? A proč drtivá většina NFT projektů nemá budoucnost a skončí v propadlišti dějin?

S Petrem Márou, který pravidelně tvoří obsah o technologiích, kryptoměnách a právě i NFT jsme si popovídali o digitálních investicích o tom, proč je dnešní internet podobný devadesátým rokům i o tom, proč rozšířenou realitu považuje za lepší, než tu virtuální. V Petrově studiu jsme se bavili i o jeho pohledu na české školství, vzdělávání v oblasti technologií nebo o tom, co by dnes udělal, kdyby se měl v 18 letech rozhodnout o svém budoucím povolání.

K tomu, abychom mohli podobné rozhovory tvořit, nám pomáhají naši předplatitelé. Pokud nás chceš v tvorbě kvalitního obsahu podpořit i ty, předplať si REFRESHER nebo si obsah za paywallem odemkni přes SMS.

Jsou NFT pro lidi, kteří si neváží peněz?Jestli jsou NFT pro lidi, kteří si neváží peněz?
 
Já tím narážím na jedno z vašich posledních videí, kde jste řekl, že NFT jsou právě pro tuhle skupinu lidí. Ale zeptám se jinak. Pro koho se investice do NFT hodí? To jsem tam fakt řekl, jo? (smích) Takhle, já si myslím, že většina lidí, kteří do NFT investují očekává, že jim v budoucnu budou generovat nějaký zisk, takže to asi není tak, že by si peněz nevážili. To moje vyjádření asi tedy nebude úplně korektní.
 
NFT jsou za mě technologickou novou věcí, která může vygenerovat nějakou novou formu nebo další vrstvu internetu. Tu větu jsem myslel spíš tak, že vidím lidi, kteří k NFT přistupují jako ke kryptoměnám před pěti lety a koupí si za své peníze nějakou blbost, pro takové lidi NFT určitě nejsou.

Člověk by měl investovat tak, aby měl pokryté svoje potřeby, uložil peníze do něčeho konzervativního a NFT jsou jen taková hra na konci celého řetězce. Stejně jako když jdete hrát poker.


Tou blbostí myslíte nehodnotné tokeny?Přesně tak. Já jsem hledal nějaké přirovnání, kterým bych pro vaše čtenáře mohl NFT přiblížit a dospěl jsem k tomu, že je to něco jako papír. Jedná se o technologii, která je neutrální. NFT stejně jako papír není dobré ani špatné. Ale na papír můžu napsat smlouvu, za kterou mi dáte svůj byt, dům nebo auto a využít ho pro podvod. Stejně tak na něj můžu něco nakreslit a nebude to mít žádnou hodnotu, protože jsem to nakreslil já. Když na stejný papír něco nakreslí Picasso, bude to mít úplně jinou hodnotu.
 
NFT je stejně jako papír neutrální technologie, která se dá používat k nesmyslům.
 

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 110623 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Zda má teď smysl do NFT dávat peníze
  • Proč si Petr Mára loni pořídil NFT za milion korun a jak se u toho cítil
  • Jak se podle něj bude dále vyvíjet vztah člověka k virtuální realitě
  • Proč doufá, že za virtuální realitou nebude stát společnost Meta
Domů
Sdílet
Diskuse