Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
25. února 2022 16:30
Čas čtení 7:19
Lukáš Čelka

Největší armády světa. Které patří ke světové špičce? Jsou USA silnější než Rusko?

Největší armády světa. Které patří ke světové špičce? Jsou USA silnější než Rusko?
Zdroj: US Army
ZAJÍMAVOSTI ČÍNA RUSKO SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ (USA) VÁLKA NA UKRAJINĚ
Uložit Uložené

Mnoho lidí se stále dohaduje o tom, čí ozbrojené síly jsou ty nejvyspělejší. Kdo je na tom lépe? Kdo má více tanků, lodí a kdo letadel? Jaké jsou rozpočty? Všechny tyto informace odhaluje web Global Firepower.

Web Global Firepower, který již dlouho sbírá různorodé informace týkající se vojenské síly jednotlivých světových velmocí, nám umožňuje nahlédnout do aktuálních čísel těch nejsilnějších hráčů. Jistě tušíš, že zde pravděpodobně figurují velikáni jako USA, Rusko, Čína a podobně.

Zájem o informace, jak jsou země světa vyzbrojené, se jednoznačně zvýšil i v důsledku invaze Ruska na Ukrajinu, kde situaci podrobně monitorujeme. Obdivovat tanky, zbraně a další smrtící nástroje není zrovna nejmorálnějším koníčkem, konflikt v Evropě je však dává do pozornosti nejednoho člověka.

Máš rád, když si všechny informace, které tě zajímají, můžeš pohodlně najít a přečíst si je napsané přehledně a „lidsky“? My se je proto snažíme shromáždit, zodpovědět všechny tvé otázky a podat ti je takovou formou, abys byl stále v obraze. Pokud se ti naše články rozebírající aktuální problémy či dění líbí, můžeš nás podpořit tak, že se přidáš do klubu Refresher+.

10. Brazílie

Podle úrovně vojenského vybavení, s 360 tisíci aktivními vojáky a důstojníky jsou brazilské ozbrojené síly druhé největší v Americe po ozbrojených silách USA. Přestože je Jižní Amerika relativně klidný kontinent, na kterém jsou války jen vzácnou událostí, v žebříčku nejsilnějších vojsk světa se umístily na desátém místě.

brazil army
Zdroj: Wikipedia Commons/@Felipe Barra

Brazílie v současnosti nemá žádné územní spory se sousedními zeměmi, avšak po Číně a Rusku je zemí, která má pozemní hranice s velkým počtem států (s deseti). Místní ozbrojené síly by musely v případě konfliktu bránit 8,5 milionu čtverečních kilometrů země a přibližně 4,4 milionu čtverečních kilometrů teritoriálních vod, o což se stará brazilské námořnictvo vyzbrojené 112 kusy námořní techniky. Bezpečnost vzdušného prostoru má na starosti brazilské letectvo, které má v současnosti k dispozici 679 vojenských letadel a stíhaček.

Doporučeno
Uprostřed USA mluví tisíce lidí česky. „Jedí tu kolaches a tancují polku,“ říká Edita, která učila češtinu na nebraské univerzitě Uprostřed USA mluví tisíce lidí česky. „Jedí tu kolaches a tancují polku,“ říká Edita, která učila češtinu na nebraské univerzitě 23. dubna 2024 13:00

Brazilské ozbrojené síly si vybudovaly tradici účasti na mírových misích OSN, přičemž vedly i mírotvornou operaci na Haiti (MINUSTAH), kde byly nasazené od roku 2004 do roku 2017.

Aktivní vojáci: 360 000
Finance vynaložené na obranu: 16 853 902 000 €
Námořní technika: 112
Letadla: 679
Tanky: 439

9. Pákistán

Ozbrojené síly Pákistánu disponují šestou největší armádou na světě měřenou aktivním vojenským personálem – k dispozici mají totiž až 640 tisíc vojáků. Pákistánská armáda má úzké vztahy s Čínou, se kterou spolupracuje na vývoji různých zbraňových systémů. Kromě toho spolupracuje i s USA, které Pákistánu v roce 2004 udělily statut hlavního spojence z nečlenských států NATO. Minulý rok však chtěl kongresman Anny Biggs tento statut Pákistánu odebrat.

pakistan
Zdroj: Wikipedia Commons/@Shadow Hunter pk10

Pákistán na investování do své armády loni vyčlenil až téměř 16 % vnitrostátních vládních výdajů, čili velkou část ročního rozpočtu země. K dispozici má až 114 kusů různé námořní vojenské techniky, 1 387 válečných letadel a stíhaček a 2 824 tanků. Od založení Pákistánu hraje armáda klíčovou roli při udržování celistvosti státu a podporuje pocit národní sounáležitosti. I Pákistán je dlouhodobě známý jako jeden z předních přispěvatelů k mírovým snahám OSN.

Aktivní vojáci: 640 000
Finance vynaložené na obranu: 6 894 214 432 €
Námořní technika: 114
Letadla: 1 387
Tanky: 2 824
Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 110881 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Která armáda má na světě nejsilnější letectvo či námořní techniku.
  • Jakou nevýhodu má indická armáda.
  • Co je největším plusem pro síly Spojeného království.
  • Kolik investují jednotlivé státy do vojenské techniky. 
  • Jaký je rozdíl mezi vojenskou technikou Ruska a USA.
Domů
Sdílet
Diskuse