Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
10. března 2022 13:00
Čas čtení 0:45
Eduard Starkbauer TASR

Maďarsko má historicky první prezidentku. Novou hlavou státu se stala Katalin Novák

Maďarsko má historicky první prezidentku. Novou hlavou státu se stala Katalin Novák
Zdroj: TASR - Ladislav Vallach
NEWS MAĎARSKO
Uložit Uložené

V tajné volbě získala 137 hlasů ze 199 a po složení slavnostního slibu se stala nejmladší prezidentkou Evropské unie.

Poslanci maďarského Národního shromáždění si ve čtvrtek v tajném hlasování zvolili za novou prezidentku kandidátku vládního bloku Fidesz-KDNP Katalin Novák. Ta porazila se 137 hlasy kandidáta opozičního uskupení V jednotě za Maďarsko Pétera Rónu, který získal pouze 51 hlasů. Po vypršení dvou pětiletých mandátů se s postem rozloučí dosavadní prezident János Áder.

Doporučeno
České obchody stahují z prodeje ruské produkty, zmizí hlavně vodka České obchody stahují z prodeje ruské produkty, zmizí hlavně vodka 10. března 2022 12:30

V 199členném Národním shromáždění se bývalá ministryně pro rodinné záležitosti a zároveň místopředsedkyně Fideszu mohla spoléhat na 132 koaličních hlasů. Její nominaci už v prosinci oznámil předseda strany a maďarský premiér Viktor Orbán.

Ještě v únoru neskrýval předseda opozičního uskupení V jednotě za Maďarsko Péter Márki-Zay rozčarování z místního volebního systému. „Je nám jasné, že při současném rozložení sil v parlamentu Fidesz snadno prosadí svého kandidáta – Katalin Novák. Považujeme však za důležité představit alternativu na post hlavy státu."

 

Její protikandidát, 79letý právník a ekonom Péter Róna, který v roce 1956 emigroval s rodinou do Spojených států, se do Maďarska vrátil po změně režimu a působí jako vysokoškolský pedagog. Seskupení V jednotě za Maďarsko chce prosadit přímou volbu prezidenta. Návrh však musí v parlamentu podpořit dvoutřetinová většina poslanců.

Domů
Sdílet
Diskuse