Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
10. března 2022 12:30
Čas čtení 1:20
Ilona Hobzová

České obchody stahují z prodeje ruské produkty, zmizí hlavně vodka

České obchody stahují z prodeje ruské produkty, zmizí hlavně vodka
Zdroj: Flickr/Daniel Foster/volně k užití
NEWS RUSKO VÁLKA NA UKRAJINĚ
Uložit Uložené

Lidl, Globus, Billa a další obchody se zbavují ruského zboží. Zprávu pro REFRESHER potvrdily nejznámější obchodní řetězce.

Přední české obchodní řetězce navazují na celoevropský trend a stahují ruské produkty ze svého sortimentu. Nejčastěji se jedná o ruskou vodku, byť se ne vždy vyrábí přímo v Rusku. Pro REFRESHER to potvrdilo několik předních řetězců.

Billa i Lidl stahují ruskou vodku 

Ruské výrobky stahuje ze svého prodeje například Billa„Společnost BILLA ČR odsuzuje porušování mezinárodního práva ze strany Ruské federace a nevyprovokovanou invazi do suverénního státu, který si chce zachovat svou nezávislost a demokracii,“ uvedla pro REFRESHER Dana Bratánková, tisková mluvčí Billa ČR.

Ruská vodka
Zdroj: Wiki Commons/Russian Standard/volně k užití

Podle jejího vyjádření přistoupila společnost k vylistování a zákazu prodeje vodky Ruský Standard, která je jediným ruským produktem v portfoliu Billa ČR. „Připojujeme se tak k přístupu společností REWE Group v Německu, Litvě, na Slovensku a v Bulharsku,“ dodala Bratánková.

Doporučeno
Ruská zmrzlina mění název na Ukrajinskou. „Podněcování rusofobie nemáme v úmyslu,“ tvrdí výrobce Ruská zmrzlina mění název na Ukrajinskou. „Podněcování rusofobie nemáme v úmyslu,“ tvrdí výrobce 2. března 2022 9:44

Ruskou vodku stáhl z prodeje také Lidl. Podle vyjádření mluvčího Tomáše Mylera ale vodka pochází od jiného dodavatele, než je Rusko. Výrobky od ruských dodavatelů řetězec ve své nabídce prý nemá.

Podobně je na tom Penny Market„Ihned po vypuknutí konfliktu jsme prověřili náš sortiment a v PENNY nemáme žádné produkty od ruských dodavatelů,“ uvedl tiskový mluvčí Tomáš Kubík.

Výrobní cesty svého sortimentu pečlivě sleduje podle Renaty Maierl i Kaufland„Naše nabídka obsahuje pouze malý počet ruských výrobků. Mnoho položek, jako jsou různé druhy vodky, se často nevyrábí v Rusku nebo v ruských podnicích,“ uvedla. 

lidl
Zdroj: Flickr/Daniel Foster/na voľné použitie

Globus stahuje všechno zboží z Ruska 

Veškeré zboží z Ruska stahuje Globus„Podíl zboží z Ruska je v naší nabídce zastoupen, aktuálně ale všechno toto zboží stahujeme z prodeje,“ řekla nám tisková mluvčí Aneta Turnovská. Doplnila, že pokud by měli ukrajinští prodejci zájem, Globus je rád podpoří umístěním ukrajinského zboží ve svých hypermarketech.

Tuzemské řetězce tak navazují na postup supermarketů v dalších evropských zemích. Ruské produkty stáhl z prodeje například lídr belgického trhu Colruyt. Prodej vodky pozastavily německé maloobchodní řetězce Aldi Nord, Aldi Süd nebo Rewe. 

Doporučeno
Mučili ho, bili a údajně i znásilnili. Videa moldavského tiktokera tančícího v ukrajinské uniformě válcují internet Mučili ho, bili a údajně i znásilnili. Videa moldavského tiktokera tančícího v ukrajinské uniformě válcují internet 17. července 2023 6:00

Reagují i nejbližší sousedé Ruska a Ukrajiny. Ruské a běloruské produkty stahují polské prodejny Biedronka, Carrefour, Lidl, Kaufland, Netto a Stokrotka. Stejně tak Kesko ve Finsku a Maxima v Lotyšsku.

Domů
Sdílet
Diskuse