Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
13. března 2022 18:07
Čas čtení 1:12
Viktor Kniš

VIDEO: Kolega zastřeleného novináře popisuje, co se dělo, když Rusové spustili palbu na jejich auto

VIDEO: Kolega zastřeleného novináře popisuje, co se dělo, když Rusové spustili palbu na jejich auto
Zdroj: TASR/AP
NEWS VÁLKA NA UKRAJINĚ
Uložit Uložené

Střelbu nepřežil novinář, který v minulosti pracoval pro New York Times.

V neděli odpoledne ruští okupanti zaútočili na auto, ve kterém seděli novináři. Zastřelili dokumentaristu, který v minulosti pracoval pro deník New York Times, informovala stanice BBC. V autě s ním byl také americký novinář Juan Arredondo, který byl krátce po střelbě převezen do nemocnice.

Nejprve obletělo svět video, jak ho převážejí na sál, později vznikly i záběry, na kterých leží na pravém boku a vypráví, co zažil. Záběry zveřejnil portál Nexta, který o válce Ukrajině dlouhodobě informuje.

Arredondo tvrdí, že původní plán kameramanů byl natočit ukrajinské uprchlíky, kteří odcházejí z města. „Když jsme prošli přes kontrolní bod, začali po nás střílet. Řidič se otočil, ale střelba pokračovala. Mého přítele Brenta Renauda střelili a zůstal tam,“ popsal Juan Arredondo, který v té chvíli ještě pravděpodobně nevěděl, že je jeho přítel mrtvý. Věděl však, že ho zasáhli do krku. Tvrdí, že se od sebe po střelbě oddělili a do nemocnice ho přivezla sanitka.

„Jsme hluboce zarmouceni ze zprávy o smrti Brenta Renauda. Brent byl talentovaný fotograf a filmař, který v průběhu let přispíval do The New York Times,“ uvedl deník v prohlášení zveřejněném na sociální síti Twitter.


NYT zároveň dodal, že Renaud pro něj pracoval v roce 2015, přičemž zdůraznil, že tomuto novináři nepřidělil žádnou roli spojenou s aktuálními událostmi na Ukrajině.


K nedorozumění ohledně Renaudova zaměstnavatele došlo podle NYT proto, že novinář měl v době úmrtí u sebe novinářský průkaz, na kterém stálo, že pro tento americký deník pracuje.

Doporučeno
Mučili ho, bili a údajně i znásilnili. Videa moldavského tiktokera tančícího v ukrajinské uniformě válcují internet Mučili ho, bili a údajně i znásilnili. Videa moldavského tiktokera tančícího v ukrajinské uniformě válcují internet 17. července 2023 6:00

Spojené státy již prostřednictvím poradce pro obranu v Bílém domě reagovaly, že na zastřelení amerického novináře na Ukrajině odpoví adekvátním způsobem.

Domů
Sdílet
Diskuse