Chceš dostávat notifikace i na tomto zařízení?
Gastro - Recepty

Zero waste v kuchyni: Poradíme ti, jak využít zbytky potravin ve 3 receptech

Připravili jsme pro tebe tipy, které ti pomohou minimalizovat odpad v kuchyni.

Barbora Volfová
1. duben 2022, 11:30 Čas čtení: 4:12
Sdílet
Uložit Uložené
Sdílet Sdílet článek
Zero waste v kuchyni: Poradíme ti, jak využít zbytky potravin ve 3 receptech
Zdroj: REFRESHER/ Barbora Volfová
Gastro - Recepty
0
Barbora Volfová
1. duben 2022, 11:30
Čas čtení: 4:12

Zero waste v kuchyni: Poradíme ti, jak využít zbytky potravin ve 3 receptech

Připravili jsme pro tebe tipy, které ti pomohou minimalizovat odpad v kuchyni.

Barbora Volfová
1. duben 2022, 11:30
Čas čtení: 4:12
Sdílet
Uložit Uložené
Sdílet Sdílet článek
Zero waste v kuchyni: Poradíme ti, jak využít zbytky potravin ve 3 receptech
Zdroj: REFRESHER/ Barbora Volfová
Odebírat newsletter REFRESHERu
10 nejlepších článků Refresheru, jednou za týden. Pokud tě emaily přestanou bavit, tak je kdykoli zrušíš. Zadáním emailu souhlasíš s podmínkami portálu.

Každý měsíc v kuchyni člověk vyprodukuje velké množství odpadu. Ne vždy musí ale kořenové odřezky zeleniny nebo natě skončit v koši. Přinášíme tři recepty, které ti pomohou žít beze zbytků a jsou jednoduché na přípravu.

 

Ke ztrátám dochází na všech úrovních dodavatelského řetězce. Ve vyspělých zemích se nejvíce plýtvá v domácnostech. Vědci provedli výzkum: 403 českých domácností po dobu jednoho týdne zaznamenávalo veškeré vyhozené jídlo. Celkem 958 respondentů do tzv. kitchen diaries zapisovalo typ, množství odpadu, důvod nezkonzumování a způsob likvidace.

 

Třetina veškerého vyprodukovaného jídla na světě se vyhodí nebo znehodnotí.
 

Každý Čech ročně vyhodí v průměru 57 kilogramů jídla. Celkově tak Česká republika vyprodukuje zhruba 605 500 tun potravinového odpadu za rok, uvedl web Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy. Takové množství by naplnilo 100 000 malých nákladních aut. Pokud by se vozy seřadily za sebe, vytvořily by zhruba 650 kilometrů dlouhou kolonu vedoucí z Prahy až do Hamburku.

 

Vyzkoušej předplatné
za 9
a čti vše bez omezení
PŘIDEJ SE K PŘEDPLATITELŮMUŽ MÁM PŘEDPLATNÉ: PŘIHLÁSIT SE
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 112712 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Tipy, jak zachránit jídlo
  • Co se dá připravit z mrkvové natě
  • Recept na veganský demi-glace ze zbytků
  • Jak zužitkovat kávovou sedlinu

Upozornit na chybu. Pokud jsi našel nedostatek v článku nebo máš připomínky, dej nám vědět.
Zdroj: cuni.cz, mdpi.com, zachranjidlo.czNáhledový obrázek: REFRESHER/ Barbora Volfová
NAHORU
Sdílet
Uložit Uložené
Sdílet Sdílet článek
Dostávej nejlepší obsah mailem
Nestíháš všechno sledovat? Pošleme ti do schránky nejčtenější a nejlepší obsah.
Žádný spam. Kdykoli se můžeš z odběru odhlásit.
Posílat e-mail
Nejčtenější články
Nyní
24 hod
7 dní
30 dní
Více z tématu gastro
více článků
Sponzorované články
více článků
Další news více news
Mohlo by tě zajímat
Přejít na úvodní stránku
Dostávej upozornění na aktuální události, jako je tato. Zapnout upozornění
Domů
Sdílet
Diskuse
Hledat
Více
Zapni upozornění a už ti nic neunikne!

Chceš vědět, co se děje, a mít přehled? Dostávej upozornění o nejžhavějších zprávách na Refresheru.

(Příklady: Hořel Notre Dame, Zemřel Mac Miller, Trailer na Avengers)
(Příklady: Sagan skončil první, Nový zákon s vlivem na moderní lidi, Dnes nás čeká zatmění slunce)
Pokud chceš, abychom ti poslali téměř všechny novinky, vyber tuto možnost.
Zavřít