Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
6. dubna 2022 17:12
Čas čtení 1:09
Ema Stanovská TASR

Papež políbil ukrajinskou vlajku, kterou mu přinesli z Buči. Odsoudil masakr na civilistech

Papež políbil ukrajinskou vlajku, kterou mu přinesli z Buči. Odsoudil masakr na civilistech
Zdroj: TASR/AP Photo/Alessandra Tarantino
NEWS PAPEŽ FRANTIŠEK VÁLKA NA UKRAJINĚ ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

„Vlajka pochází z války, přesně z mučednického města Buča,“ uvedl papež a následně k sobě přivolal skupiny dětí, které s rodiči uprchly z Ukrajiny.

Papež František ve středu odsoudil zabíjení civilistů v ukrajinském městě Buča, kde byly v masových hrobech i v ulicích města nalezeny desítky těl. TASR o tom informuje na základě zprávy agentury Reuters.


„Nedávné zprávy týkající se války na Ukrajině přinesly místo úlevy a naděje svědectví o nové krutosti, kterou je i masakr v Buči,“ uvedl František ke konci své týdenní generální audience. „O krutosti, která je stále strašnější a mířená dokonce i proti civilistům, bezbranným ženám a dětem. Jsou to oběti, jejichž nevinná krev volá do nebe a prosí: Zastavte tuto válku!“ pokračoval papež.

pápež
Zdroj: TASR/AP Photo/Alessandra Tarantino

František se následně postavil a rozprostřel ukrajinskou vlajku, kterou mu podle jeho slov přinesli přímo z Buči. Agentura AFP poznamenává, že vlajka byla špinavá a nacházel se na ní nápis.


„Vlajka pochází z války, přesně z mučednického města Buča,“ uvedl papež a následně k sobě přivolal skupiny dětí, které s rodinami uprchly z Ukrajiny a do Vatikánu dorazily v úterý.

„Tyto děti musely utéct, aby mohly být na bezpečném území. Je to ovoce války. Nezapomínejme na ně a ani na ukrajinský lid,“ řekl František a každému dítěti následně daroval velikonoční vajíčko.

Doporučeno
Volodymyr Zelenskyj upozorňuje na další masakry jako v Buči. Civilních obětí prý může být ještě více Volodymyr Zelenskyj upozorňuje na další masakry jako v Buči. Civilních obětí prý může být ještě více 5. dubna 2022 7:42

Zelenskyj mluví o genocidě

Zprávy o zabíjení civilistů ve městě Buča ležícím u Kyjiva, odkud se ruská armáda nedávno stáhla, se objevily minulý víkend. Ukrajinské jednotky ve městě po odchodu ruských sil našly nejméně dva masové hroby a zahraniční reportéři přinesli záběry desítek těl v ulicích. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj obvinil přímo Moskvu ze zabíjení civilistů a mluvil i o genocidě.

Rusko tato obvinění popřelo a tvrdí, že záběry z Buči – ale i z jiných měst – zachycující těla mrtvých civilistů jsou falešné a vyhotovila je ukrajinská armáda, nebo že mrtvá těla se v ulicích města objevila až poté, co se z něj stáhla ruská armáda.

Domů
Sdílet
Diskuse