Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
7. dubna 2022 6:45
Čas čtení 0:58
Ema Stanovská

Vědci našli poprvé mikroplasty v lidských plicích: Jsme překvapeni, jak hluboko se dostaly, říkají

Vědci našli poprvé mikroplasty v lidských plicích: Jsme překvapeni, jak hluboko se dostaly, říkají
Zdroj: Unsplash/Sören Funk/volně k užití
NEWS VĚDA ZDRAVÍ
Uložit Uložené

Vědci byli překvapeni, že částice našli hluboko v dolní části plic. Tam se většina škodlivin nedostane, protože je tělo stihne odfiltrovat.

Vědci našli poprvé hluboko v lidských plicích částice mikroplastů. Objevili je ve tkáních 11 ze 13 pacientů, kteří podstupovali chirurgický zákrok. Nejběžnějšími částicemi byly polypropylen, který se používá k výrobě plastových obalů a potrubí, a PET, ze kterého se vyrábějí plastové láhve. Informuje o tom The Guardian.

Výzkum, který bude publikován v časopise Science of the Total Environment, použil vzorky zdravé plicní tkáně. Vědci analyzovali částice do velikosti 0,003 mm a pomocí spektroskopie identifikovali typ plastu.

„Nečekali jsme, že mikroplasty najdeme v dolní části plic, a navíc v takové velikosti,“ řekla vedoucí autorka studie Laura Sadofsky z lékařské školy Hull York ve Velké Británii. „Tato část plic je malá a očekávali bychom, že částice lidské tělo odfiltruje dříve, než stihnou proniknout tak hluboko.“

Doporučeno
Vědci poprvé objevili mikroplasty v lidské krvi, mohly by se usazovat v orgánech Vědci poprvé objevili mikroplasty v lidské krvi, mohly by se usazovat v orgánech 25. března 2022 9:46

Plasty mohou poškozovat lidské buňky

Drobné částice se do našeho těla dostávají jídlem a vodou, ale také dýchacími cestami. Předchozí studie zjistily, že lidé, kteří jsou vystaveni vysokým hladinám mikroplastů, bývají často nemocní. Ale to, jaký vliv mají mikroplasty na zdraví, zatím známo není.

Výzkumníci jsou však znepokojeni, protože mikroplasty v laboratoři způsobily poškození lidských buněk. Je také známo, že částice nacházející se ve znečištěném ovzduší způsobují miliony předčasných úmrtí ročně.

V březnu letošního roku našli vědci mikroplasty v lidské krvi, což dokazuje, že částice mohou putovat lidským tělem a usazovat se v orgánech. Vědci poznamenali, že mikroplastové znečištění najdeme v současnosti na celé planetě – od vrcholu Mount Everestu až po nejhlubší oceány – a pro člověka představuje „vysoké riziko poškození zdraví“.

Domů
Sdílet
Diskuse