Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
12. dubna 2022 16:53
Čas čtení 1:11
Adéla Ježková

Švédsko a Finsko usilují o vstup do NATO. Rusko je proti

Švédsko a Finsko usilují o vstup do NATO. Rusko je proti
Zdroj: TASR/AP/Olivier Matthys
NEWS FINSKO INVAZE NA UKRAJINĚ NATO ŠVÉDSKO VÁLKA NA UKRAJINĚ ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Podpora vstupu do Severoatlantická aliance se po ruské invazi na Ukrajinu v obou zemích zdvojnásobila, ukázaly průzkumy veřejného mínění.

Podpora je podle The Guardian aktuálně přibližně 50 % ve Švédsku a 60 % ve Finsku. Švédská vládnoucí strana začala o vstupu diskutovat a sousední Finsko očekává, že se rozhodne během několika týdnů. Děje se tak v době, kdy představitelé americké obrany uvedli, že invaze Moskvy na Ukrajinu byla „obrovskou strategickou chybou“, která pravděpodobně přinese rozšíření aliance.

Američtí představitelé očekávají, že severští sousedé podají žádost o členství v alianci možná již v červnu. NATO by se tak rozšířilo na 32 členů. 

Doporučeno
Zelenskyj: Myšlenku vstupu do NATO jsem opustil dávno, o Krymu a separatistických oblastech můžeme diskutovat Zelenskyj: Myšlenku vstupu do NATO jsem opustil dávno, o Krymu a separatistických oblastech můžeme diskutovat 8. března 2022 19:32

Premiérka Švédska Magdalena Andersson na začátku války zdůrazňovala, že vojenská neangažovanost „dobře sloužila zájmům Švédska, nyní je ovšem připravena diskutovat“. Koncem března uvedla, že vstup do NATO nevylučuje. „Když Rusko napadlo Ukrajinu, bezpečnostní pozice Švédska se zásadně změnila,“ uvedla její strana v pondělním prohlášení.

Očekává se, že tato otázka bude klíčovým tématem švédských parlamentních voleb, které se uskuteční 11. září, přičemž středopravicové opoziční strany již prohlásily, že by žádost o vstup podpořily, a krajně pravicoví Švédští demokraté jsou této myšlence rovněž otevřeni.

Doporučeno
Česko slaví 23 let od vstupu do NATO. „Kvůli ruské agresi se ukazuje, jak důležité je být jeho členem,“ napsal Fiala Česko slaví 23 let od vstupu do NATO. „Kvůli ruské agresi se ukazuje, jak důležité je být jeho členem,“ napsal Fiala 12. března 2022 18:03

Očekává se, že Finsko, které má s Ruskem společnou hranici dlouhou 1 340 kilometrů, oznámí své rozhodnutí ohledně aliance do poloviny léta. Podle bývalého finského premiéra Alexandra Stubba je „předem jasné“, že země žádost podá.

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg obě země veřejně ujistil, že jejich žádosti budou vítány. Podporu jim vyjádřila také řada členských států, včetně USA, Spojeného království, Německa, Francie či Turecka.

Rusko je proti

Podle BBC však Rusko země před vstupem do NATO varovalo s tím, že tento krok nepřinese Evropě stabilitu. Ruská vládnoucí garnitura totiž již před zahájením invaze požadovala, aby aliance souhlasila se zastavením jakéhokoli budoucího rozšiřování.  

„Opakovaně jsme říkali, že samotná aliance je spíše nástrojem konfrontace. Není to aliance, která zajišťuje mír a stabilitu, a další rozšiřování aliance samozřejmě nepovede k větší stabilitě na evropském kontinentu,“ prohlásil mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

Domů
Sdílet
Diskuse