Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
12. března 2022 18:03
Čas čtení 2:06
Vojtěch Vanda

Česko slaví 23 let od vstupu do NATO. „Kvůli ruské agresi se ukazuje, jak důležité je být jeho členem,“ napsal Fiala

Česko slaví 23 let od vstupu do NATO. „Kvůli ruské agresi se ukazuje, jak důležité je být jeho členem,“ napsal Fiala
Zdroj: Leif Skoogfors/Getty Images
ZAJÍMAVOSTI NATO
Uložit Uložené

Na výročí vstupu do NATO čeští politici nezapomněli. Vyjádřil se premiér Petr Fiala (ODS) i ministryně obrany Jana Černochová (ODS).

Dvanáctý březen je pro Česko významným dnem. Stalo se totiž součástí Severoatlantické aliance. Na začlenění se do „aliance Západu“ nezapomněli ani čeští politici v čele s premiérem Petrem Fialou (ODS). „Dnes je tomu 23 let, co se ČR stala součástí NATO. Kvůli ruské agresi vůči Ukrajině se ukazuje, jak důležité je být jeho členem,“ napsal na Twitter.

Doporučeno
Babiš zůstává v pražské nemocnici IKEM. Zrušil svůj víkendový program Babiš zůstává v pražské nemocnici IKEM. Zrušil svůj víkendový program 12. března 2022 14:08

Vstup do aliance si připomíná zejména české ministerstvo obrany. Jak uvádí, do NATO jsme v roce 1999 vstoupili společně s Polskem a Maďarskem. Přistoupení Česka do aliance také pomohlo k profesionalizaci armády, která byla dovršena 1. ledna 2005, díky čemuž zanikla potřeba základní vojenské služby pro všechny mladé muže.

NATO česko
Zdroj: Getty Images/Sean Gallup

Česká armáda se po svém vstupu začlenila do několika zahraničních misí. Službou prošly tisíce vojáků na misích Balkáně, v Afghánistánu, Iráku či Pobaltí. Možná ale více než kdy jindy se zdá, že vstup do NATO se České republice vyplácí právě nyní, kdy ruská vojska bezdůvodně napadla sousední neutrální Ukrajinu, která se nyní musí bránit sama. To se České republice nestane.

„Poslední dny a týdny ukazují, jak životně důležité členství v NATO je," uvedla ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Její myšlenku rozvedl premiér Fiala. „Útok na jakýkoliv stát v NATO se totiž považuje za útok na všechny členy aliance, což má za úkol agresora odradit od toho, aby se o útok pokusil,“ napsal na Twitter.

„Členství v NATO tak garantuje naši bezpečnost, protože všichni jeho čelní představitelé opakovaně zmiňují, že je NATO připraveno bránit každý decimetr půdy svých členů.

Díky tomu, že jsme jako Česká republika jeho součástí, nám tak nehrozí žádné bezprostřední nebezpečí,“ dodal předseda vlády.

Dle předsedkyně Sněmovny Markéty Pekarové Adamové (TOP 09) je tak nutné, aby Česká republika plnila alianční závazky, kterým je například i financování armády ve formě 2 % HDP. „Plnění aliančního závazku je to nejmenší, co můžeme udělat a musí to být prioritou,“ sdílela svou myšlenku.

Češi jsou za vstup do NATO rádi

Garanci bezpečí vnímají pozitivně i čeští občané. Podle informací ministerstva obrany, které získalo průzkumem agentury STEM/MARK v období od 24. února až 1. března 2022, je podle 69 % respondentů členství v NATO záruka bezpečnosti České republiky a jejích občanů.

„Dokonce 80 % se domnívá, že naše členství pomáhá předcházet hrozbám. Zejména válce (53 %), ohrožení suverenity ČR (32 %), terorismu (23 %) nebo vlivu autoritářských režimů (22 %),“ uvádí ministerstvo obrany s tím, že i vzhledem k posledním událostem nejsou obyvatelé České republiky proti, aby se aliance rozšířila.

„Pro je celkem 79 % respondentů. Největší podpory se dostává Rakousku (44 %), Finsku (38 %), Ukrajině (36 %) a Švédsku (34 %),“ zmiňuje v tiskové zprávě.

Domů
Sdílet
Diskuse