Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
18. dubna 2022 11:54
Čas čtení 0:49
Eduard Starkbauer

Ve Švédsku vypukly nepokoje kvůli plánovanému pálení Koránu. Svatou knihu chtěla veřejně zapálit krajně pravicová skupina

Ve Švédsku vypukly nepokoje kvůli plánovanému pálení Koránu. Svatou knihu chtěla veřejně zapálit krajně pravicová skupina
Zdroj: TASR/AP
NEWS ŠVÉDSKO ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Policie při výstražných výstřelech zranila trojici protestujících.

V několika švédských městech propukly nepokoje. Vlna násilných protestů v neděli zasáhla

město na východním pobřeží země – Norrköping. Policie podle BBC zranila během výstražné střelby tři protestující.

Záminkou k nepokojům byla infomace, že krajně pravicová anti-imigrační skupina se chystá na veřejném shromáždění podpálit výtisk svaté knihy islámu Korán. Během nepokojů zatím policie zadržela 17 lidí.

Zapálení knihy avizoval dánsko-švédský extremista a lídr strany Stram Kurs (Tvrdá Linie) Rasmus Paludan. Právník a politik, který si před dvěma lety za rasismus odseděl měsíc v dánském vězení, avizoval, že ve veřejném pálení Koránu chce pokračovat i v jiných zemích Evropy než Francie či Belgie. Íránská a irácká vláda vyzvala švédské představitele, aby se k pálení Koránu veřejně vymezili.

Švédsko
Zdroj: TASR/AP

Od čtvrtka, kdy vypukly první protesty v předměstích Stockholmu a Linköpingu, se zranilo už 16 policistů. Prezident švédské státní policie Anders Thornberg označil chování davu demonstrantů za mimořádně bezohledné. „Viděli jsme už spoustu nepokojů. Toto je ale něco úplně jiného.“ Plány uskupení Stram Kurs k pálení Koránu vedly k nepokojům již v roce 2020, kdy protestující v Malmö podpálili auta a výlohy obchodů.

Domů
Sdílet
Diskuse