Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
19. dubna 2022 20:23
Čas čtení 1:39
Ilona Hobzová

Hrála holčičku ve filmu Schindlerův seznam, dnes pomáhá ukrajinským uprchlíkům. „Jsem unavená, ale chci pomáhat,“ říká

Hrála holčičku ve filmu Schindlerův seznam, dnes pomáhá ukrajinským uprchlíkům. „Jsem unavená, ale chci pomáhat,“ říká
Zdroj: Universal Pictures
ZAJÍMAVOSTI VÁLKA NA UKRAJINĚ
Uložit Uložené

Oliwii Dabrowské je dnes 32 let.

Oliwia Dabrowská ztvárnila v oceňovaném snímku Schindlerův seznam z roku 1993 židovskou holčičku v červeném kabátku, která prochází krakovským ghettem při jeho likvidaci. Jako tříletá se stala jedním ze symbolů snímku. Dnes je Dabrowské třicet dva let a herectví se už nevěnuje. V posledních týdnech se rozhodla pomáhat uprchlíkům z Ukrajiny. 

Křik uvnitř

Dabrowská, která se dnes v Polsku živí jako copywriterka, koordinuje skupinu dobrovolníků. Ti pomáhají uprchlíkům z Ukrajiny na polských hranicích. Našla ubytování pro deset rodin a pro stovky dalších pomohla zajistit transport do velkých měst v Polsku. „Nečekáme, že nám někdo poděkuje, ani to nechceme, děláme jen svou práci,“ uvedla na sociálních sítích.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený GSR UA Pomoc (@gsr_ua)

Oliwia v jednom z živých streamů uvedla, že udělá všechno, co bude v jejích silách, aby uprchlíkům pomohla. „Nikdy nezapomenu na to, co jsem viděla. Ty tváře, ty oči. Můžete si jen představovat, že uvidíte trpící lidi, staré, nemocné nebo děti, ale připravit se na to nedá,“ řekla. Uvedla také, že na hranicích je klid a ticho. „Všichni křičí uvnitř. A to je to, co nezapomenu,“ dodala.

Doporučeno
Mučili ho, bili a údajně i znásilnili. Videa moldavského tiktokera tančícího v ukrajinské uniformě válcují internet Mučili ho, bili a údajně i znásilnili. Videa moldavského tiktokera tančícího v ukrajinské uniformě válcují internet 17. července 2023 6:00

Kromě pomoci přímo na hranicích pracuje Oliwia také na projektu, díky kterému bude možné pro vysídlené osoby získat finanční prostředky. „Pomoc na hranicích je jedna věc, ale ti lidé potřebují i něco jiného. Potřebují domovy, práci, školy pro své děti. Držte mi palce, je to hodně práce. Jsem unavená, ale zároveň stále plná energie pomáhat,“ řekla ve vysílání.

Od začátku ruské invaze na Ukrajinu opustilo podle OSN své domovy už téměř pět milionů lidí. Nejvíce z nich míří právě do Polska.

Inspirace Schindlerem

Právě film, ve kterém se jako tříletá objevila, jí mohl být svým způsobem inspirací. Oliwia je hlavní postavou ve scéně, kdy se nacistický obchodník Oskar Schindler vlastníma očima dívá na likvidaci krakovského ghetta. Holčičku v růžovém kabátku nejprve vidí procházet mezi ostatními lidmi, později spatří její tělo na voze s dalšími mrtvými. Právě tato trýznivá zkušenost je jednou z těch, která ho přesvědčí, aby Židům pomohl. Rozhodne se vypracovat seznam, aby před smrtí zachránil co nejvíce lidí. Těch je nakonec více než dvanáct set. 

Film na motivy skutečných událostí si v roce 1993 odnesl sedm Oscarů, včetně nejlepšího filmu a nejlepší režie. 

Mohlo by tě zajímat:
Jak se vyvíjely hranice Česka od roku 626 do současnosti? Video ukazuje rozpad a vznik území v průběhu let
Dva ruší vojáci oslavovali narozeniny svého „kolegy a kamaráda“ Adolfa Hitlera
Pražané si za plyn opět připlatí. V červnu se jim zdraží v průměru o třetinu
Domů
Sdílet
Diskuse