Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
26. září 2022 7:00
Čas čtení 0:46
Tereza Patočková

Jak se vyvíjely hranice Česka od roku 626 do současnosti? Video ukazuje rozpad a vznik území v průběhu let

Jak se vyvíjely hranice Česka od roku 626 do současnosti? Video ukazuje rozpad a vznik území v průběhu let
Zdroj: Wikimedia/CC0/volně k užití
ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Baví tě historie? Tak tě bude zajímat kanál na YouTube uživatele Danzig HD Mapper, jenž se zaměřuje na vizualizaci územních změn. V tomto videu se zaměřil na proměnu Česka od Sámovy říše po současnost.

Zajímá tě, jak vypadala Sámova říše, co z ní vzniklo a v jakém období bylo Česko svým územím nejpodobnější současné rozloze? Kam až dosahoval vliv Zlaté hordy a jak vypadaly hranice Velké Moravy při jejím největším rozmachu?

To by ti nemělo uniknout video tvůrce, který si přezdívá Cottereau. Autor Danzig HD Mapper, který animuje nejrůznější zeměpisná videa včetně nejnovějších o postupující ruské agresi na Ukrajině, sdílel na YouTube mapu Evropy, v níž zanimoval historii územních změn Česka od roku 626 do roku 2016.

Animace začíná v době 626, kdy na současném českém území fungovala Sámova říše, což byl kmen Slovanů. Následně tvůrce zaznamenal územní změny rok po roce, končící Českem s Milošem Zemanem jako hlavou státu.

Celé video trvá téměř 8 minut a je poměrně detailní. K samotným změnám hranic můžeš v tabulce na okraji videa vidět, kdo byl ve kterém roce zrovna u moci, které bylo hlavní město nebo jaké války se v té době v Evropě zrovna vedly. 

Mohlo by tě zajímat:
15 nejlepších fotografií uplynulého týdne
Dva ruší vojáci oslavovali narozeniny svého „kolegy a kamaráda“ Adolfa Hitlera
Investoři se zbavují akcií Netflixu. Propad se týká i jiných platforem, bojují o přízeň diváků
Domů
Sdílet
Diskuse