Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
21. dubna 2022 v 10:15
Čas čtení 0:53
Adéla Ježková

Hackerské útoky v Česku pokračují. Cílí na web vlády i NÚKIB

Hackerské útoky v Česku pokračují. Cílí na web vlády i NÚKIB
Zdroj: Pixabay/Joffi
NEWS KYBERBEZPEČNOST NÚKIB ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Útoky hackerů na české weby pokračují i ve čtvrtek, pro Refresher to potvrdila mluvčí Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) Alena Minxová.

Podle mluvčí hackeři zaútočili například na webové stránky vlády či samotného NÚKIB. Po zadání adresy je tak některé internetové prohlížeče nemohou otevřít.

Jedná se totiž o takzvané útoky „DDoS“ (Distributed Denial of Service), které podle serveru Digitální pevnost fungují na principu zahlcení serveru. Útočníci na něj odešlou tolik požadavků najednou, že nestíhá reagovat, a dojde tak ke zpomalení či úplnému zastavení.

ddos
Zdroj: REFRESHER/ Adéla Ježková

„Zatím nemůžeme z bezpečnostních důvodů komentovat, kdo za útoky stojí,“ řekla pro Refresher mluvčí NÚKIB Alena Minxová. Údajně by ale mělo jít o skupinu ruských hackerů Killnet, o čemž ve středu informoval ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Ujistil však, že data o občanech České republiky útoku odolala. 

Na útoky NÚKIB upozorňuje kontinuálně již delší dobu, zatím ale údajně nemají závažnější dopady. Žádný z incidentů nebyl podle úřadu prokazatelně spojený s válkou na Ukrajině, jedná se spíše o phishingové kampaně a ransomware.

Ani případy phishingu, které NÚKIB evidoval, nebyly nijak výjimečné. Úřad nicméně zaznamenal novou techniku „Browser-in-the-Broswer“, která je složitější na rozeznání. Uživateli vyskočí falešné přihlašovací okno, které imituje podobu a chování prohlížeče. Jedná se ale pouze o interaktivní objekt a útočník může odcizit přihlašovací údaje obětí.

Domů
Sdílet
Diskuse