Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
24. dubna 2022 7:00
Čas čtení 5:11
Tereza Šnajdrová

KOMENTÁŘ: Bobr, roští nebo kožich. Proč je pubické ochlupení vnímáno tak negativně, když je naprosto přirozené

KOMENTÁŘ: Bobr, roští nebo kožich. Proč je pubické ochlupení vnímáno tak negativně, když je naprosto přirozené
Zdroj: Unsplash/Billie/volně k použití
ZAJÍMAVOSTI SEX
Uložit Uložené

Pubické ochlupení někteří považují za nechutné, odpudivé nebo nehygienické. Chloupky ale naopak mohou být i sexy.

Chlupy má každý z nás, ženy, nebinární osoby, muži, starší, mladší, všichni. Jemný či výraznější porost nám raší nejen na rukou a nohou, ale také například na pupíku, zadku, v podpaží či na přirození. Ač se jedná o naprosto přirozenou věc, stále se najdou tací, kteří ochlupení, především pak na ženském těle, považují za něco „neestetického“, „nehygienického“ nebo dokonce „nechutného“.
 
Ze studie JAMA Dermatology vyplývá, že až 83,8 % amerických žen svůj klín pravidelně holí a pouze 16,2 % své ohanbí nikdy neupravovalo. Společnost v nás vzbuzuje pocit, že kdo v dnešní době nechodí na depilaci, jako by se dopouštěl něčeho nezákonného. Pubické ochlupení je přitom krásné a sexy a neměli bychom se k němu stavět s takovým odporem.

Doporučeno
Záleží ženám na velikosti penisu a jsou pomůcky v posteli znamením, že muž „selhal“? Vyvracíme nejčastější mýty o mužích Záleží ženám na velikosti penisu a jsou pomůcky v posteli znamením, že muž „selhal“? Vyvracíme nejčastější mýty o mužích 3. dubna 2022 14:30

Egypťané považovali holá těla za krásná a čistá. Tento trend změnily až feministky v 70. letech

Kdy vůbec vznikl trend do hladka oholených těl? Mnozí se domnívají, že se veřejnost k ochlupení začala stavět odmítavě až na přelomu 21. století, ale není to tak. Už staří Egypťané věřili, že pouze holá těla jsou čistá a estetická, a to platilo jak pro muže, tak ženy. Symbolem krásy tehdy byla hladce depilovaná Kleopatra, kterou se všichni snažili napodobit a začali se proto zdokonalovat i depilační metody, kterých dnes existuje několik desítek.

 
Tento trend pak přetrvával i v antickém období (vzpomeň si na antické sochy, které jsou bez jediného chloupku), v renesanci, kdy si ženy dokonce holily i obočí a část čela a ve 40. až 60. letech, s nástupem minisukní a bikin, se tento „normál“ ještě více prohloubil. Žádná žena nechtěla, aby ji zpoza bikin vylézalo pár chloupků. Opravdu by to však bylo tak špatné? Naopak, společnost by možná už tehdy na pubické ochlupení začala nahlížet jinak a mnohé ženy by to ušetřilo traumat, která jsou spojena s tmavým ochlupením.
 

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 113801 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS
Domů
Sdílet
Diskuse