Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
Vyzkoušej klub REFRESHER+ už od 25 Kč během prvních tří měsíců 😱
24. dubna 2022 v 11:30
Čas čtení 5:37
Barbora Volfová

Rodinný pivovar Matuška vystřelil Zlatou raketu do světa minipivovarů. Letos slaví 13 let

Rodinný pivovar Matuška vystřelil Zlatou raketu do světa minipivovarů. Letos slaví 13 let
Zdroj: se souhlasem Dva Kohouti
GASTRO GASTRONOMIE
Uložit Uložené

Sládek Adam Matuška nedávno také otevřel pivovar Dva kohouti v pražském Karlíně společně s mistrem ve výčepu Lukášem Svobodou. Otázku, zda si doma můžeš uvařit pivo i ty, nám zodpověděl sládek Lukáš Tomsa, který u Dvou kohoutů vaří místní pivo.

Před třinácti lety na Velikonoční pondělí uvařil Martin Matuška, sládek a zakladatel stejnojmenného pivovaru, první várku speciálního tmavého piva. Dnes se synem, známým sládkem Adamem Matuškou, sklízí již s několika druhy piv jeden úspěch za druhým. Zlatá raketa patří mezi jeden z nejopěvovanějších druhů Matuškova repertoáru.

Doporučeno
Navštívili jsme japonskou kavárnu v Praze. Ochutnali jsme sakura latte a další netradiční speciality Navštívili jsme japonskou kavárnu v Praze. Ochutnali jsme sakura latte a další netradiční speciality 21. dubna 2022 v 11:30
Pivovar Matuška, Dva Kohouti
Zdroj: se svolením pivovaru Dva kohouti

Jejich točenou raketu, speciály i ležáky, můžeš ochutnat po celé České republice, a to hlavně v Praze, kde před pár lety vznikl i pivovar Dva kohouti pod hlavičkou Ambiente. Za projektem stojí sládek Adam Matuška a mistr v čepování piva Lukáš Svoboda, místní pivo zde vaří sládek Lukáš Tomsa.

Z garáže do světa

Matuška patří bez pochyb mezi nejznámější malé pivovary v České republice. Založil jej sládek Martin Matuška, který se v pivovarnickém oboru pohybuje už přes třicet let. Na první pohled jen nenápadný pivovar v domku, který původně sloužil jako rekreační chalupa, se nachází malé obci Broumy, která leží v Chráněné krajinné oblasti Křivoklátsko.

MARTIN MATUŠKA
• Vyučil se sladovníkem v plzeňském Prazdroji.
• U pivovarnického řemesla je od roku 1981.
• V Čechách prošel pivovary Staropramen, U Fleků, Klášterní pivovar Strahov,
kde získal ocenění „sládek roku“.
• Pivovarskou technologii učil v zahraničí při zavádění výroby piva minipivovarech v
Japonsku, Tunisku, Jižní Koreji a Dánsku.
• Absolvoval studijní pobyt v anglickém minipivovaru Uley Brewery, který mu byl
inspirací pro založení minipivovaru bez vlastní restaurace, což v Čechách nebylo běžné.
• V roce 2006 byl členem degustační komise na World Beer Cup Seattle USA

Svou velikostí se pivovar řadí do kategorie minipivovarů. Prvním uvařeným pivem v garáži na Velikonoční pondělí v roce 2009 se stal tmavý, čtrnácti stupňový speciál. Realizace pivovaru trvala dva roky a podařila se za finanční podpory celé rodiny.

Doporučeno
25 IPA piv z obchodů. Která byla nejlepší? (Test) 25 IPA piv z obchodů. Která byla nejlepší? (Test) 21. července 2021 v 9:30
ADAM MATUŠKA 
• Sládkem se stal v rodinném pivovaru ihned po maturitě v roce 2009.                        
• Pivovarnickou praxi absolvoval v Klášterním pivovaře na Strahově a krátce se seznámil s výrobou piva v minipivovaru Golf Brau v Tunisku.
• V Dánsku vařil pivo s místními studenty pivovarnictví.                                                  • S pivem Apollo Galaxy vyhrál v Japonsku zlatou medaili
• Prezentoval vlastní pivo na Great British Beer Festivalu.
• V roce 2010 byl nejmladším členem degustační komise na Great American Beer
Festivalu USA Denver.

U Matušků se pivo vaří řemeslným způsobem bez filtrace či pasterizace, pouze z pitné vody, sladu, chmelu a pivovarských kvasinek, to si díky tomu uchovává vlastnosti čerstvého piva točeného přímo z pivního sklepa. Na vaření nepoužívají cukr, sirupy ani chmelový extrakt. Ve zlatavém moku pak zůstávají ve větší míře pivovarské kvasinky, které obsahují vitamíny B a další zdraví prospěšné látky.

Přidej se do klubu REFRESHER+
Základní
125 Kč
Účtuje se jednou za 4 týdny
31,25 Kč / Týden
Přístup k prémiovým článkům
Přístup k benefitům
Méně reklam
150 kreditů každé 4 týdny na nákup benefitů
Roční - 17 %
1 500 Kč 1 250 Kč
Účtuje se jednou za rok
24,04 Kč / Týden
Přístup k prémiovým článkům
Přístup k benefitům
Úplně bez reklam
2 000 kreditů ihned na nákup benefitů
Sdílení článků kámošům a kámoškám
Všechny možnosti předplatnéhoMám slevový kód
Dokončením souhlasím s pravidly a podmínkami portálu Refresher.
Přidej se do klubu Refresher+ již od 125 Kč 25 Kč

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Rozhovor se sládkem Lukášem Tomsou
  • Jak se liší práce sládka v malé a velkém pivovaru
  • Co potřebuješ k tomu, aby sis doma pivo uvařil i ty
  • Proč výčepní u Dvou kohoutů přeje „Na štěstí“
Dočti článek již od 125 Kč 25 Kč
Máš již předplatné?
Přihlásit se
Dočíst článek
Poslat sms
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 113818 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Odemknutí přes SMS
Tenhle článek
Poslat sms Jak to funguje?
Všechny články za měsíc
🤩 Pouze 36 Kč navíc
POSLAT SMS Jak to funguje?
Po odemčení získáš
Přístup k prémiovým článkům
Přístup k benefitům
Např.: 100 % zľava na lístok na linke Bratislava – Viedeň/Schwechat , 30 % zľava na ročné predplatné Rejoy nebo 20 % sleva na nákup v The Streets
Zobrazit všechny (9)
Domů
Sdílet
Diskuse