Sládek Adam Matuška nedávno také otevřel pivovar Dva kohouti v pražském Karlíně společně s mistrem ve výčepu Lukášem Svobodou. Otázku, zda si doma můžeš uvařit pivo i ty, nám zodpověděl sládek Lukáš Tomsa, který u Dvou kohoutů vaří místní pivo.
Před třinácti lety na Velikonoční pondělí uvařil Martin Matuška, sládek a zakladatel stejnojmenného pivovaru, první várku speciálního tmavého piva. Dnes se synem, známým sládkem Adamem Matuškou, sklízí již s několika druhy piv jeden úspěch za druhým. Zlatá raketa patří mezi jeden z nejopěvovanějších druhů Matuškova repertoáru.
Jejich točenou raketu, speciály i ležáky, můžeš ochutnat po celé České republice, a to hlavně v Praze, kde před pár lety vznikl i pivovar Dva kohouti pod hlavičkou Ambiente. Za projektem stojí sládek Adam Matuška a mistr v čepování piva Lukáš Svoboda, místní pivo zde vaří sládek Lukáš Tomsa.
Z garáže do světa
Matuška patří bez pochyb mezi nejznámější malé pivovary v České republice. Založil jej sládek Martin Matuška, který se v pivovarnickém oboru pohybuje už přes třicet let. Na první pohled jen nenápadný pivovar v domku, který původně sloužil jako rekreační chalupa, se nachází malé obci Broumy, která leží v Chráněné krajinné oblasti Křivoklátsko.
• Vyučil se sladovníkem v plzeňském Prazdroji.
• U pivovarnického řemesla je od roku 1981.
• V Čechách prošel pivovary Staropramen, U Fleků, Klášterní pivovar Strahov,
kde získal ocenění „sládek roku“.
• Pivovarskou technologii učil v zahraničí při zavádění výroby piva minipivovarech v
Japonsku, Tunisku, Jižní Koreji a Dánsku.
• Absolvoval studijní pobyt v anglickém minipivovaru Uley Brewery, který mu byl
inspirací pro založení minipivovaru bez vlastní restaurace, což v Čechách nebylo běžné.
• V roce 2006 byl členem degustační komise na World Beer Cup Seattle USA
Svou velikostí se pivovar řadí do kategorie minipivovarů. Prvním uvařeným pivem v garáži na Velikonoční pondělí v roce 2009 se stal tmavý, čtrnácti stupňový speciál. Realizace pivovaru trvala dva roky a podařila se za finanční podpory celé rodiny.
• Sládkem se stal v rodinném pivovaru ihned po maturitě v roce 2009.
• Pivovarnickou praxi absolvoval v Klášterním pivovaře na Strahově a krátce se seznámil s výrobou piva v minipivovaru Golf Brau v Tunisku.
• V Dánsku vařil pivo s místními studenty pivovarnictví. • S pivem Apollo Galaxy vyhrál v Japonsku zlatou medaili
• Prezentoval vlastní pivo na Great British Beer Festivalu.
• V roce 2010 byl nejmladším členem degustační komise na Great American Beer
Festivalu USA Denver.
U Matušků se pivo vaří řemeslným způsobem bez filtrace či pasterizace, pouze z pitné vody, sladu, chmelu a pivovarských kvasinek, to si díky tomu uchovává vlastnosti čerstvého piva točeného přímo z pivního sklepa. Na vaření nepoužívají cukr, sirupy ani chmelový extrakt. Ve zlatavém moku pak zůstávají ve větší míře pivovarské kvasinky, které obsahují vitamíny B a další zdraví prospěšné látky.
Co se dozvíš po odemknutí?
- Rozhovor se sládkem Lukášem Tomsou
- Jak se liší práce sládka v malé a velkém pivovaru
- Co potřebuješ k tomu, aby sis doma pivo uvařil i ty
- Proč výčepní u Dvou kohoutů přeje „Na štěstí“