Přepnout do nočního režimu
Přepnout do denního režimu
Čtvrtek 30. 6. 2022 svátek má Šárka

hledej na refresheru

Chceš dostávat notifikace i na tomto zařízení?
Gastro - Lidé

Rodinný pivovar Matuška vystřelil Zlatou raketu do světa minipivovarů. Letos slaví 13 let

Sládek Adam Matuška nedávno také otevřel pivovar Dva kohouti v pražském Karlíně společně s mistrem ve výčepu Lukášem Svobodou. Otázku, zda si doma můžeš uvařit pivo i ty, nám zodpověděl sládek Lukáš Tomsa, který u Dvou kohoutů vaří místní pivo.

Barbora Volfová
24. duben 2022, 11:30 Čas čtení: 5:37
Sdílet
Uložit Uložené
Sdílet Sdílet článek
Rodinný pivovar Matuška vystřelil Zlatou raketu do světa minipivovarů. Letos slaví 13 let
Zdroj: se souhlasem Dva Kohouti
Gastro - Lidé
0
Barbora Volfová
24. duben 2022, 11:30
Čas čtení: 5:37

Rodinný pivovar Matuška vystřelil Zlatou raketu do světa minipivovarů. Letos slaví 13 let

Sládek Adam Matuška nedávno také otevřel pivovar Dva kohouti v pražském Karlíně společně s mistrem ve výčepu Lukášem Svobodou. Otázku, zda si doma můžeš uvařit pivo i ty, nám zodpověděl sládek Lukáš Tomsa, který u Dvou kohoutů vaří místní pivo.

Barbora Volfová
24. duben 2022, 11:30
Čas čtení: 5:37
Sdílet
Uložit Uložené
Sdílet Sdílet článek
Rodinný pivovar Matuška vystřelil Zlatou raketu do světa minipivovarů. Letos slaví 13 let
Zdroj: se souhlasem Dva Kohouti
Odebírat newsletter REFRESHERu
10 nejlepších článků Refresheru, jednou za týden. Pokud tě emaily přestanou bavit, tak je kdykoli zrušíš. Zadáním emailu souhlasíš s podmínkami portálu.

Před třinácti lety na Velikonoční pondělí uvařil Martin Matuška, sládek a zakladatel stejnojmenného pivovaru, první várku speciálního tmavého piva. Dnes se synem, známým sládkem Adamem Matuškou, sklízí již s několika druhy piv jeden úspěch za druhým. Zlatá raketa patří mezi jeden z nejopěvovanějších druhů Matuškova repertoáru.

Zdroj: se svolením pivovaru Dva kohouti

 

Jejich točenou raketu, speciály i ležáky, můžeš ochutnat po celé České republice, a to hlavně v Praze, kde před pár lety vznikl i pivovar Dva kohouti pod hlavičkou Ambiente. Za projektem stojí sládek Adam Matuška a mistr v čepování piva Lukáš Svoboda, místní pivo zde vaří sládek Lukáš Tomsa.

Z garáže do světa

Matuška patří bez pochyb mezi nejznámější malé pivovary v České republice. Založil jej sládek Martin Matuška, který se v pivovarnickém oboru pohybuje už přes třicet let. Na první pohled jen nenápadný pivovar v domku, který původně sloužil jako rekreační chalupa, se nachází malé obci Broumy, která leží v Chráněné krajinné oblasti Křivoklátsko.

 

MARTIN MATUŠKA
• Vyučil se sladovníkem v plzeňském Prazdroji.
• U pivovarnického řemesla je od roku 1981.
• V Čechách prošel pivovary Staropramen, U Fleků, Klášterní pivovar Strahov,
kde získal ocenění „sládek roku“.
• Pivovarskou technologii učil v zahraničí při zavádění výroby piva minipivovarech v
Japonsku, Tunisku, Jižní Koreji a Dánsku.
• Absolvoval studijní pobyt v anglickém minipivovaru Uley Brewery, který mu byl
inspirací pro založení minipivovaru bez vlastní restaurace, což v Čechách nebylo běžné.
• V roce 2006 byl členem degustační komise na World Beer Cup Seattle USA

 

Svou velikostí se pivovar řadí do kategorie minipivovarů. Prvním uvařeným pivem v garáži na Velikonoční pondělí v roce 2009 se stal tmavý, čtrnácti stupňový speciál. Realizace pivovaru trvala dva roky a podařila se za finanční podpory celé rodiny.

ADAM MATUŠKA 
• Sládkem se stal v rodinném pivovaru ihned po maturitě v roce 2009.                        
• Pivovarnickou praxi absolvoval v Klášterním pivovaře na Strahově a krátce se seznámil s výrobou piva v minipivovaru Golf Brau v Tunisku.
• V Dánsku vařil pivo s místními studenty pivovarnictví.                                                  • S pivem Apollo Galaxy vyhrál v Japonsku zlatou medaili
• Prezentoval vlastní pivo na Great British Beer Festivalu.
• V roce 2010 byl nejmladším členem degustační komise na Great American Beer
Festivalu USA Denver.

 

U Matušků se pivo vaří řemeslným způsobem bez filtrace či pasterizace, pouze z pitné vody, sladu, chmelu a pivovarských kvasinek, to si díky tomu uchovává vlastnosti čerstvého piva točeného přímo z pivního sklepa. Na vaření nepoužívají cukr, sirupy ani chmelový extrakt. Ve zlatavém moku pak zůstávají ve větší míře pivovarské kvasinky, které obsahují vitamíny B a další zdraví prospěšné látky.

Vyzkoušej předplatné
za 9
a čti vše bez omezení
PŘIDEJ SE K PŘEDPLATITELŮMUŽ MÁM PŘEDPLATNÉ: PŘIHLÁSIT SE
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 113818 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Rozhovor se sládkem Lukášem Tomsou
  • Jak se liší práce sládka v malé a velkém pivovaru
  • Co potřebuješ k tomu, aby sis doma pivo uvařil i ty
  • Proč výčepní u Dvou kohoutů přeje „Na štěstí“

Upozornit na chybu. Pokud jsi našel nedostatek v článku nebo máš připomínky, dej nám vědět.
Zdroj: pivovarmatuska.cz, pivnizasilka.cz, forbes.czNáhledový obrázek: se souhlasem Dva Kohouti
NAHORU
Sdílet
Uložit Uložené
Sdílet Sdílet článek
Dostávej nejlepší obsah mailem
Nestíháš všechno sledovat? Pošleme ti do schránky nejčtenější a nejlepší obsah.
Žádný spam. Kdykoli se můžeš z odběru odhlásit.
Posílat e-mail
Nejčtenější články
Nyní
24 hod
7 dní
30 dní
Více z tématu gastro
více článků
Sponzorované články
více článků
Další news více news
Mohlo by tě zajímat
Přejít na úvodní stránku
Domů
Sdílet
Diskuse
Hledat
Více
Zapni upozornění a už ti nic neunikne!

Chceš vědět, co se děje, a mít přehled? Dostávej upozornění o nejžhavějších zprávách na Refresheru.

(Příklady: Hořel Notre Dame, Zemřel Mac Miller, Trailer na Avengers)
(Příklady: Sagan skončil první, Nový zákon s vlivem na moderní lidi, Dnes nás čeká zatmění slunce)
Pokud chceš, abychom ti poslali téměř všechny novinky, vyber tuto možnost.
Zavřít