Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
21. července 2021 9:30
Čas čtení 11:30
Jakub Paulík

25 IPA piv z obchodů. Která byla nejlepší? (Test)

25 IPA piv z obchodů. Která byla nejlepší? (Test)
Zdroj: Refresher/Jakub Paulík
GASTRO
Uložit Uložené

Říká se, že za kvalitu se platí. Našli jsme obstojnou IPU, za kterou nevyhodíš hodně peněz?

Pivní styly IPA vyrábějí především menší řemeslné pivovary, které se snaží místo kvantity nabízet kvalitu. Zájem pivařů o craftová piva je značný, což si uvědomují i známé obchodní řetězce.

Redakce Refresheru se vydala podívat do obchodů na to, jaká IPA piva jsou momentálně v nabídce. K našemu překvapení jsme se z nákupů vrátili s 25 různými IPAmi. Některé byly chabými napodobeninami tohoto populárního pivního stylu a skutečně se nedaly ani dopít, ale u jiných jsme mlaskali blahem.

Doporučeno
Víš, čí pivo piješ? Toto jsou majitelé známých piv v Česku a na Slovensku Víš, čí pivo piješ? Toto jsou majitelé známých piv v Česku a na Slovensku 15. května 2021 14:30
V tomto článku si přečteš:
  • Jak nám chutnala IPA za 69 centů (18 Kč).    
  • Ve kterých obchodech najdeš aktuálně nejlepší piva typu IPA.
  • Které pivo jsme vylili.
  • Zda koupíš obstojnou IPU i do 1 eura.
  • Kolik stálo nejlevnější pivo z první pětky.

Do pivního testu jsme nakoupili všechna IPA piva (světlé, polotmavé a tmavé) v plechovkách, v lahvích i v PET lahvi, které jsme našli v aktuální nabídce obchodních sítí jako Tesco, Billa Lidl a Kaufland.

Pivní styl India Pale Ale (IPA) zahrnuje svrchně kvašená piva, která se vyznačují ovocnou chmelovou vůní a výraznou hořkostí.
Podle čeho jsme hodnotili?

Piva jsme tak jako obvykle hodnotili podle kvality pěny, vůně a chuti od 0 do 10 bodů. Pohlíželi jsme na to, jak dlouho se pěna udržela ve sklenici, zda jsme cítili výrazný pivní závan nebo naopak podivný smrad. Nejvíce nás zajímalo, zda je pivo dostatečně hořké a jestli nám jeho zakončení vytvořilo na tváři úsměv a ne znechucenou grimasu.

Při hodnocení jsme věděli, co pijeme, ale nebrali jsme v úvahu popularitu značky.

Při rozhodování o závěrečném hodnocení jsme přihlédli i k ceně. To znamená, že pokud pivo v poměru ke kvalitě stálo příliš mnoho, odebrali jsme mu jeden bod. A naopak, pokud nás vyšlo relativně levně a navíc chutnalo obstojně, dali jsme mu bod navíc.

Hodnotili jsme tedy předem daným systémem, ale výsledek je subjektivním názorem autora článku. Může se stát, že tvé oblíbené pivo nenajdeš na předních příčkách. Kvalita piv na prvních příčkách však téměř jistě potěší každého nadšence dobrého piva. A naopak, pivům na posledních místech se raději vyhni.

Ceny jsou orientační a závisí na tom, kde kterou značku koupíš a zda se ti podaří vychytat akci. Piva byla nakoupena na Slovensku, proto je jejich cena uvedena v eurech. V závorce najdeš zaokrouhlený přepočet podle aktuálního kurzu. Jelikož by autor článku množství piva na jednu ochutnávku sám nemohl zvládnout, testovali jsme ho ve skupině během dvou dnů (zhruba 1 dl/osoba).

25. Horal IPA 6,3 % (světlé)

Obchodní síť: Tesco
Cena: 2,95 € za 1 l (asi 76 Kč)
Hodnocení: 0/10
Horal
Zdroj: Refresher/Jakub Paulík

Horal nalitý do sklenice se nemohl pochlubit prakticky žádnou pěnou a při přivonění k pivu jsme nezacítili ovocné aroma typické pro pivní styl IPA. Naopak nás udeřil podivný smrad, který předznamenal, že ani chuť piva nebude žádnou výhrou.

První doušek byl otřesný a pocítili jsme, jak se nám chlupy ježí chlupy. Po několika dalších napitích jsme pivo vylili, nikdo ho totiž nedokázal dopít. Jeho cena v poměru ke kvalitě je navíc poměrně vysoká (za půl litru téměř 1,5 eura, tedy téměř 40 korun), a tak nevidíme důvod k tomu, proč bychom mu měli udělit byť jen jeden bod.

Horal
Zdroj: Refresher/Jakub Paulík

24. Steam Brew Imperial IPA 7,8 % (světlé)

Obchodní síť: Lidl
Cena: 0,69 € za 0,5 l (asi 18 Kč)
Hodnocení: 2/10
Steam Brew
Zdroj: Refresher/Jakub Paulík

Pěna na pivu vypadala zpočátku obstojně, ale poměrně rychle začala padat. Vůní připomínal Steam Brew Imperial IPA levná piva z vesnických barů plných štamgastů. Jednoduše trochu smrděl. Po prvním polknutí jsme ucítili výrazný alkohol a nepříjemné kovové zakončení.

Zdálo se, jako kdyby při výrobě investovali více do stylové plechovky než do samotného piva. Vysoké procento alkoholu ve spojení s opravdu nízkou cenou ale může potěšit lidi, kteří se chtějí pivem dostat rychle a levně „do nálady“.

Steam Brew
Zdroj: Refresher/Jakub Paulík

23. Steam Brew Session IPA 4,9 % (světlé)

Obchodní síť: Lidl
Cena: 0,69 € za 0,5 l (asi 18 Kč)
Hodnocení: 3/10
Steam Brew
Zdroj: Refresher/Jakub Paulík

Lidl má ve své nabídce ještě jednu IPU od značky Steam Brew. Pěna piva se oproti ostatním udržela průměrně dlouho a jeho vůně byla mírně kyselá. Snad i díky nižšímu procentu se dalo pít lépe než Steam Brew Imperial IPA. Session IPA byla lehčí, málo hořká a trochu vodnatá. Nic moc, ale přežili jsme to.

Doporučeno
Ověřili jsme údajně 4 nejhorší bary podle recenzí v Brně. Jeden zavřela hygiena Ověřili jsme údajně 4 nejhorší bary podle recenzí v Brně. Jeden zavřela hygiena 23. června 2021 14:30
Steam Brew
Zdroj: Refresher/Jakub Paulík

22. Zlatý Bažant Hurban Legend IPA 5,4 % (polotmavé)

Obchodní síť: Billa
Cena: 1,59 € za 0,33 l (asi 41 Kč)
Hodnocení: 3/10
Zlatý Bažant
Zdroj: Refresher/Jakub Paulík

Pěna po nalití vypadala obstojně, ale zanedlouho se ztratila do neznáma. Po přiložení nosu nad pivo jsme ucítili velmi jemný závan chmele, který ihned nahradil slabší zápach. Pivo chutnalo poměrně nasládle, a přestože nebylo podle našeho gusta, bylo jakžtakž pitné. V této cenové kategorii (nebo mírně vyšší) se ale dají koupit i výrazně lepší piva, a proto mu dáváme o bod méně.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 100440 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Jaké bylo pivo s příchutí melounu.
  • Kolik nás stálo nejdražší pivo.
  • Která IPA piva jsou úplně ideální na léto.
  • Jak chutnal pivní experiment od pivovaru a vinařství.
  • Které pivo chutnalo jako čepované.
Domů
Sdílet
Diskuse