Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
21. července 2021 9:30
Čas čtení 11:30
Jakub Paulík

25 IPA piv z obchodů. Která byla nejlepší? (Test)

25 IPA piv z obchodů. Která byla nejlepší? (Test)
Zdroj: Refresher/Jakub Paulík
GASTRO
Uložit Uložené

Říká se, že za kvalitu se platí. Našli jsme obstojnou IPU, za kterou nevyhodíš hodně peněz?

Pivní styly IPA vyrábějí především menší řemeslné pivovary, které se snaží místo kvantity nabízet kvalitu. Zájem pivařů o craftová piva je značný, což si uvědomují i známé obchodní řetězce.

Redakce Refresheru se vydala podívat do obchodů na to, jaká IPA piva jsou momentálně v nabídce. K našemu překvapení jsme se z nákupů vrátili s 25 různými IPAmi. Některé byly chabými napodobeninami tohoto populárního pivního stylu a skutečně se nedaly ani dopít, ale u jiných jsme mlaskali blahem.

Doporučeno
Víš, čí pivo piješ? Toto jsou majitelé známých piv v Česku a na Slovensku Víš, čí pivo piješ? Toto jsou majitelé známých piv v Česku a na Slovensku 15. května 2021 14:30
V tomto článku si přečteš:
  • Jak nám chutnala IPA za 69 centů (18 Kč).    
  • Ve kterých obchodech najdeš aktuálně nejlepší piva typu IPA.
  • Které pivo jsme vylili.
  • Zda koupíš obstojnou IPU i do 1 eura.
  • Kolik stálo nejlevnější pivo z první pětky.

Do pivního testu jsme nakoupili všechna IPA piva (světlé, polotmavé a tmavé) v plechovkách, v lahvích i v PET lahvi, které jsme našli v aktuální nabídce obchodních sítí jako Tesco, Billa Lidl a Kaufland.

Pivní styl India Pale Ale (IPA) zahrnuje svrchně kvašená piva, která se vyznačují ovocnou chmelovou vůní a výraznou hořkostí.
Podle čeho jsme hodnotili?

Piva jsme tak jako obvykle hodnotili podle kvality pěny, vůně a chuti od 0 do 10 bodů. Pohlíželi jsme na to, jak dlouho se pěna udržela ve sklenici, zda jsme cítili výrazný pivní závan nebo naopak podivný smrad. Nejvíce nás zajímalo, zda je pivo dostatečně hořké a jestli nám jeho zakončení vytvořilo na tváři úsměv a ne znechucenou grimasu.

Při hodnocení jsme věděli, co pijeme, ale nebrali jsme v úvahu popularitu značky.

Při rozhodování o závěrečném hodnocení jsme přihlédli i k ceně. To znamená, že pokud pivo v poměru ke kvalitě stálo příliš mnoho, odebrali jsme mu jeden bod. A naopak, pokud nás vyšlo relativně levně a navíc chutnalo obstojně, dali jsme mu bod navíc.

Hodnotili jsme tedy předem daným systémem, ale výsledek je subjektivním názorem autora článku. Může se stát, že tvé oblíbené pivo nenajdeš na předních příčkách. Kvalita piv na prvních příčkách však téměř jistě potěší každého nadšence dobrého piva. A naopak, pivům na posledních místech se raději vyhni.

Ceny jsou orientační a závisí na tom, kde kterou značku koupíš a zda se ti podaří vychytat akci. Piva byla nakoupena na Slovensku, proto je jejich cena uvedena v eurech. V závorce najdeš zaokrouhlený přepočet podle aktuálního kurzu. Jelikož by autor článku množství piva na jednu ochutnávku sám nemohl zvládnout, testovali jsme ho ve skupině během dvou dnů (zhruba 1 dl/osoba).

25. Horal IPA 6,3 % (světlé)

Obchodní síť: Tesco
Cena: 2,95 € za 1 l (asi 76 Kč)
Hodnocení: 0/10
Horal
Zdroj: Refresher/Jakub Paulík

Horal nalitý do sklenice se nemohl pochlubit prakticky žádnou pěnou a při přivonění k pivu jsme nezacítili ovocné aroma typické pro pivní styl IPA. Naopak nás udeřil podivný smrad, který předznamenal, že ani chuť piva nebude žádnou výhrou.

První doušek byl otřesný a pocítili jsme, jak se nám chlupy ježí chlupy. Po několika dalších napitích jsme pivo vylili, nikdo ho totiž nedokázal dopít. Jeho cena v poměru ke kvalitě je navíc poměrně vysoká (za půl litru téměř 1,5 eura, tedy téměř 40 korun), a tak nevidíme důvod k tomu, proč bychom mu měli udělit byť jen jeden bod.

Horal
Zdroj: Refresher/Jakub Paulík

24. Steam Brew Imperial IPA 7,8 % (světlé)

Obchodní síť: Lidl
Cena: 0,69 € za 0,5 l (asi 18 Kč)
Hodnocení: 2/10
Steam Brew
Zdroj: Refresher/Jakub Paulík

Pěna na pivu vypadala zpočátku obstojně, ale poměrně rychle začala padat. Vůní připomínal Steam Brew Imperial IPA levná piva z vesnických barů plných štamgastů. Jednoduše trochu smrděl. Po prvním polknutí jsme ucítili výrazný alkohol a nepříjemné kovové zakončení.

Zdálo se, jako kdyby při výrobě investovali více do stylové plechovky než do samotného piva. Vysoké procento alkoholu ve spojení s opravdu nízkou cenou ale může potěšit lidi, kteří se chtějí pivem dostat rychle a levně „do nálady“.

Steam Brew
Zdroj: Refresher/Jakub Paulík

23. Steam Brew Session IPA 4,9 % (světlé)

Obchodní síť: Lidl
Cena: 0,69 € za 0,5 l (asi 18 Kč)
Hodnocení: 3/10
Steam Brew
Zdroj: Refresher/Jakub Paulík

Lidl má ve své nabídce ještě jednu IPU od značky Steam Brew. Pěna piva se oproti ostatním udržela průměrně dlouho a jeho vůně byla mírně kyselá. Snad i díky nižšímu procentu se dalo pít lépe než Steam Brew Imperial IPA. Session IPA byla lehčí, málo hořká a trochu vodnatá. Nic moc, ale přežili jsme to.

Doporučeno
Ověřili jsme údajně 4 nejhorší bary podle recenzí v Brně. Jeden zavřela hygiena Ověřili jsme údajně 4 nejhorší bary podle recenzí v Brně. Jeden zavřela hygiena 23. června 2021 14:30
Steam Brew
Zdroj: Refresher/Jakub Paulík

22. Zlatý Bažant Hurban Legend IPA 5,4 % (polotmavé)

Obchodní síť: Billa
Cena: 1,59 € za 0,33 l (asi 41 Kč)
Hodnocení: 3/10
Zlatý Bažant
Zdroj: Refresher/Jakub Paulík

Pěna po nalití vypadala obstojně, ale zanedlouho se ztratila do neznáma. Po přiložení nosu nad pivo jsme ucítili velmi jemný závan chmele, který ihned nahradil slabší zápach. Pivo chutnalo poměrně nasládle, a přestože nebylo podle našeho gusta, bylo jakžtakž pitné. V této cenové kategorii (nebo mírně vyšší) se ale dají koupit i výrazně lepší piva, a proto mu dáváme o bod méně.

Zlatý Bažant
Zdroj: Refresher/Jakub Paulík

21. Ikkona ONE MORE IPA MELON 5 % (světlé)

Obchodní síť: Billa
Cena: 1,75 € za 0,33 l (asi 45 Kč)
Hodnocení: 5/10
Ikkona
Zdroj: Refresher/Jakub Paulík

Ikkona má na kontě několik velmi slušných craftových piv, a i proto jsme od jejich melounové Session IPY očekávali víc. Pěna sice spadla rychle, ale naději nám dával mírný chmelový závan. Zakončení bylo málo výrazné a chuť melounu nedostatečně intenzivní. Jako kdybychom pili pivo, do kterého někdo kápl trochu melounu, ale příliš málo na to, aby byl cítit v každém doušku.

Ikkona
Zdroj: Refresher/Jakub Paulík

20. Šariš IPA 4,5 % (světlé)

Obchodní síť: Billa
Cena: 0,99 € za 0,5 l (asi 25 Kč)
Hodnocení: 6/10
Šariš
Zdroj: Refresher/Jakub Paulík

Průměrná IPA za velmi dobrou cenu. Šariš IPA je srovnatelná s IPA stylem Starobrna. Velcí pivní hráči vědí, že IPA v poslední době prostě letí, a tak chtějí na tuto vlnu naskočit i oni. Kvalitou se sice craftovým verzím nevyrovnají, ale zato piva nabízejí za extrémně nízké ceny.

Doporučeno
Made in China bude nově i na lahvích skotské whisky. Skotská palírna se stěhuje do Číny Made in China bude nově i na lahvích skotské whisky. Skotská palírna se stěhuje do Číny 19. července 2021 6:34

Takovou Šariš IPU můžeš koupit v akci i za 0,69 € (18 Kč), za což si zaslouží bodík navíc. Za málo peněz přiměřené množství muziky. Pěna piva byla průměrná, vůně jemně chmelová, ale samotné pivo chutnalo trochu jako běžný ležák s jemnými náznaky ovoce. Cena odpovídá kvalitě.

Šariš
Zdroj: Refresher/Jakub Paulík

19. Bernard IPA 5,6 % (světlé)

Obchodní síť: Tesco
Cena: 1,79 € za 0,5 l (asi 46 Kč)
Hodnocení: 6/10

Bernard
Zdroj: Refresher/Jakub Paulík

Rodinný pivovar Bernard je v Česku a na Slovensku známý především svými ležáky. I on se ale pokusil naskočit na vlnu popularity pivního stylu IPA. Pivní pěna byla v jeho případě jednou z nejlepších, jaké jsme při testu viděli. Ovoce jsme ovšem při vůni i chuti cítili takříkajíc v pozadí a více se dopředu dostala jeho výrazná hořkost, která nemusí být pro každého lehce stravitelná.

Pivo samo o sobě není špatné, ale protože má jít o styl IPA, vadí nám, že zde prakticky absentuje aroma ovoce. Pravda je, že společnosti mnohem více svědčí spodně kvašená piva. Za danou cenu si od Bernarda dáme raději klasický ležák.

Bernard
Zdroj: Refresher/Jakub Paulík

18. Kaltenecker Tokaj American IPA 5,5 % (polotmavé)

Obchodní síť: Billa
Cena: 1,99 € za 0,33 l (asi 51 Kč)
Hodnocení: 6/10
Kaltenecker
Zdroj: Refresher/Jakub Paulík

Pěna speciálu od Kalteneckeru a vinařství Tokaj Macik Winery byla hustá a vydržela skutečně dlouho. Podle výrobce jsou unikátní přísadou tohoto piva cibéby — vzácné rozinky s ušlechtilou plísní.

Z piva jsme cítili mírně hořké pivní aroma v kombinaci s vínovým závanem, který podpořila mimořádně hořká chuť a mírná kyselost. Tato kombinace nám, upřímně, příliš nezachutnala, ale určitě jde o zajímavý pivní experiment, který stojí za ochutnávku. Pivo je však trochu těžké na žaludek, tak ho raději nepij příliš mnoho.

Kaltenecker
Zdroj: Refresher/Jakub Paulík

17. Kaltenecker Yakima IPA (polotmavé) 5,8 %

Obchodní síť: Billa
Cena: 1,43 € za 0,33 l (asi 37 Kč)
Hodnocení: 6/10

Kaltenecker
Zdroj: Refresher/Jakub Paulík

Pěna na pivu Kaltenecker Yakima IPA se udržela jen krátce, ale tento nedostatek nám vynahradila příjemná citrusová vůně. Přivítali bychom ale, kdyby byla o něco intenzivnější. Chuť piva byla mírně ovocná se slibným nahořklým zakončením. Po několika doušcích jsme však měli pocit, že je pivo trochu vodnaté.

Kaltenecker
Zdroj: Refresher/Jakub Paulík

16. Karpat Black Friday IPA 6 % (tmavé)

Obchodní síť: Kaufland
Cena: 1,59 € za 0,33 l (asi 41 Kč)
Hodnocení: 7/10

Karpat
Zdroj: Refresher/Jakub Paulík

V žebříčku se poprvé dostáváme ke známému slovenskému pivovaru Karpat. Black friday IPA je, jak z názvu vyplývá, tmavé pivo. Zaujalo nás žlutavou, dlouhotrvající pěnou a jeho vůni můžeme popsat jako výrazně čokoládovou. Pivo se na jazyku příjemně rozplývalo, ale trochu nás zamrzelo málo intenzivní zakončení.

Karpat
Zdroj: Refresher/Jakub Paulík

15. Volkovskaja IPA 5,9 % (světlé)

Obchodní síť: Tesco
Cena: 1,69 € za 0,45 l (asi 43 Kč)
Hodnocení: 7/10

Volkovskaja
Zdroj: Refresher/Jakub Paulík

V obchodech najdeš několik ruských piv, která skutečně nestojí za nic. Volkovskaja IPA je ale příjemnou výjimkou. Pěna se na pivu udržela průměrně dlouho a vůně potěšila kombinací několika druhů ovoce. Každý doušek piva byl výrazně lehký a svěží, což nám při vysokých letních teplotách vyhovovalo. Neuškodilo by ovšem, kdyby bylo pivo  o něco více hořké a zanechalo v ústech důraznější stopu.

Volkovskaja
Zdroj: Refresher/Jakub Paulík

14. Ridgeway Brewing IPA 5,5 %

Obchodní síť: Kaufland
Cena: 2,99 € za 0,5 l (asi 77 Kč)
Hodnocení: 7/10

Ridgeway Brewing
Zdroj: Refresher/Jakub Paulík

Anglický Ridgeway Brewing nás svou kvalitou potěšil. Pěna držela vrchovatě, neklesala a zaujal nás kvasinkový nádech. Pivo bylo na začátku přiměřeně hořké, na konci jemně kyselé a zároveň lehké a dobře pitné. Problém jsme ale měli s jeho cenou, za kterou musíme jít bodově trochu níže. 3 € (77 Kč) za lahvovou IPU? To se už více vyplatí skočit na točené.

Pivo IPA
Zdroj: Refresher/Jakub Paulík

13. Karpat Apache IPA 6,5 % (polotmavé)

Obchodní síť: Kaufland
Cena: 1,59 € za 0,33 l (asi 41 Kč)
Hodnocení: 8/10

Karpat
Zdroj: Refresher/Jakub Paulík

Od mírně nadprůměrných piv se dostáváme k těm, která mají nad 8 bodů a můžeme doporučit, abys je zkusil. Do této kategorie patří přesně 13 kousků. Pěna na Apache IPĚ se zpočátku držela dobře, ale po chvíli mírně klesla. Pivo zavánělo jemnými citrusovými tóny. Úvodem chutnalo mírně nasládle a zakončení bylo příjemně hořké. Svěží a lehké, vhodné na léto.

Karpat
Zdroj: Refresher/Jakub Paulík

12. Simeon IPA 6,2 % (světlé)

Obchodní síť: Kaufland
Cena: 4,59 € za 1 l (asi 118 Kč)
Hodnocení: 8/10

Simeon
Zdroj: Refresher/Jakub Paulík

Simeon je jedním z dvojice piešťanských craftových pivovarů (druhým je ŽiWell). Zakoupit se nám ho podařilo pouze v PET lahvi a navíc v litrové verzi, takže nás vyšel na 4,59 € (118 Kč, tedy 59 za 0,5 l). Kvalitou však nezklamal. Pěnu hodnotíme jako obstojnou, udržela se relativně dlouho. Vůní šlo o typické ovocné aroma s jemným závanem oříšků. Úvodní doušek byl mírně hořký, jemný, s méně výrazným nahořklým zakončením.

Doporučeno
Je lepší „nejlepší české nealko pivo“ nebo pivo privátní značky z řetězce? Vyzkoušeli jsme všechna nealko piva v obchodech Je lepší „nejlepší české nealko pivo“ nebo pivo privátní značky z řetězce? Vyzkoušeli jsme všechna nealko piva v obchodech 28. května 2021 16:00
Pivo IPA
Zdroj: Refresher/Jakub Paulík

11. Karpat Wheat Belgian 5 % (světlé, pšeničné)

Obchodní síť: Kaufland
Cena: zhruba 1,4 € za 0,33 l (asi 35 Kč)
Hodnocení: 8/10

Karpat
Zdroj: Refresher/Jakub Paulík

Pšeničná IPA od Karpatu má nevýhodu, že v Kauflandu a Tescu se prodávala pouze ve 4packu. Když jsme si ji chtěli vzít samostatně, na pokladně nám pivo bohužel neoskenovali. Za celý 4pack jsme zaplatili 5,49 € (asi 140 Kč), a tak jedno pivo vyšlo zhruba na 1,4 € (35 Kč), což je na speciál dobrá cena.

Pěna padala velmi pomalým tempem a po dlouhém čase testování jsme konečně ucítili příjemnou vůni pšenice v kombinaci s citrusovými tóny. Pivo chutnalo osvěživě, jemně nahořkle a citelně ovocně. Určitě padne dobře každému milovníkovi pivního stylu IPA a pšeničných zlatých moků.

Karpat
Zdroj: Refresher/Jakub Paulík

10. Karpat Blood Orange IPA 6,6 % 

Obchodní síť: Tesco
Cena: zhruba 1,4 € za 0,33 l (asi 36 Kč)
Hodnocení: 8/10

Pivo IPA
Zdroj: Refresher/Jakub Paulík

Osmičkovou kategorii zakončujeme velmi slušným kouskem od Karpatu s názvem Blood Orange. Původně jsme se domnívali, že v žebříčku skončí i výše, protože máme zkušenost s jeho čepovanou verzí, která je skutečně vynikající. 

Pěna se držela skvěle, z piva jsme cítili vábivé aroma červeného pomeranče a chuť byla příjemná, ovocná, ale ne tak výrazná jako u točené varianty. Bohužel, stejně jako Karpat Wheat Belgian IPA, i Blood Orange se prodával v balíku s dalšími pivy. Konkrétně jsme ho koupili v 2packu s druhým Blood Orangem. Za dvě piva jsme zaplatili 3,79 € (asi 98 Kč), jedno tedy stálo přibližně 1,9 € (49 Kč).

Pivo IPA
Zdroj: Refresher/Jakub Paulík

9. Karpat Eagle American IPA 6 % (světlé)

Obchodní síť: Tesco
Cena: 1,55 € za 0,33 l (asi 40 Kč) 
Hodnocení: 9/10

Karpat
Zdroj: Refresher/Jakub Paulík

Tradiční IPA s podtitulem Eagle American je pivo, které bychom mohli doporučit lidem začínajícím s tímto pivním stylem. Nejde o žádný netradiční experiment, ale o ověřenou klasiku. Pěna se udržela úctyhodně a z piva jsme cítili krásné grepové aroma, které bylo skutečně výrazné. Pivo chutnalo svěže a nahořkle, koncovka byla příjemně ovocná.

Pivo IPA
Zdroj: Refresher/Jakub Paulík

8. Herrenwald Dingo Session IPA 4,2 % (světlé)

Obchodní síť: Kaufland
Cena: 2,49 € za 0,5 l (asi 64 Kč)
Hodnocení: 9/10

Pivo IPA
Zdroj: Refresher/Jakub Paulík

Této pochoutce od Herrenwaldu chybělo opravdu málo od plného počtu. V pěně se začaly krátce po nalití vytvářet malé dírky, ale v dané chvíli jsme se už cítili omámení ze zřetelného broskvového závanu, který nás přitáhl k láhvi jako pohádkového džina.

Chuťově šlo o velmi lehké letní pivko se závanem nasládlého ovoce, které se pilo extrémně dobře, ale k dokonalosti mu chybělo trochu více hořké zakončení. Navzdory malým nedostatkům jsme si ho skutečně pochvalovali a určitě bychom chtěli zkusit i jeho čepovanou verzi.

Pivo IPA
Zdroj: Refresher/Jakub Paulík

7. Camba IPA 6,6 % (světlé)

Obchodní síť: Billa
Cena: 2,79 € za 0,5 l (asi 72 Kč)
Hodnocení: 9/10

Pivo IPA
Zdroj: Refresher/Jakub Paulík

Pěna IPA piva značky Camba téměř vůbec nespadla. Závan citronového a limetkového aroma jsme rozpoznali už při nalévání piva do skleničky. Vůně byla tak citelná, že nebylo nutné přikládat nad sklenici nos. Úvod je přiměřeně hořký, grepový a po polknutí se nám v ústech krásně rozplývala ovocná příchuť. Pokud máš rád výrazně ovocnou IPU a neodradí tě ani vyšší cena, jdi do toho. My za ni ale dáváme bod dolů.

Pivo IPA
Zdroj: Refresher/Jakub Paulík

6. Camba Black Shark Imperial IPA 8,5 % (tmavé)

Obchodní síť: Billa
Cena: 2,99 € za 0,5 l (asi 77 Kč) 
Hodnocení: 9/10
Pivo IPA
Zdroj: Refresher/Jakub Paulík

Silně alkoholický Imperial od Camby je skutečně „žraločí“ pivo, které tě posadí na zadek. A tím nemyslíme jen to, že jde o 8,5% kousek. Zpod velmi kvalitní husté pěny razila intenzivní čokoládová vůně, kterou po upití nahradila výrazná kávová chuť s dojezdem hořké čokolády.

Silný alkohol vůbec nepřebije hořkost a výraznou příchuť, a tak jsme si popíjení Black Sharka opravdu užili. Zklamala nás však jeho cena 3 € (77 Kč), a proto dáváme bod dolů. Ta je zřejmě vysoká proto (podobně jako u britského Ridgewaye), že nejde o lokální pivovar, ale o německou značku.

Pivo IPA
Zdroj: Refresher/Jakub Paulík

5. Berhet Easy Hazy Session IPA 4,2 %

Obchodní síť: Kaufland
Cena: 1,89 € za 0,44 l (asi  49 Kč)
Hodnocení: 10/10

Pivo IPA
Zdroj: Refresher/Jakub Paulík

První pětku uzavírají piva z Kauflandu, který má skutečně fantastický craftový výběr. Řemeslný pivovar Berhet z Bardejova nabízí stejně jako Herrenwald vynikající lehkou Session IPU. Pěna obstála na jedničku obdobně jako návyková vůně citrusů. Pivo bylo zpočátku mírně kyselé, uprostřed příjemně ovocné a na konci nahořklé.

I zde bychom ale uvítali výraznější zakončení. Původně jsme plánovali dát Easy Hazy Session IPĚ 9 bodů, ale poměr ceny a kvality nás přesvědčil, že si zaslouží nahodit plný počet. Vhodná volba na léto, rozhodně ji zkus.

Pivo IPA
Zdroj: Refresher/Jakub Paulík

4. Brewdog Punk IPA 5,4 % (světlé)

Obchodní síť: Kaufland
Cena: 2,59 € za 0,33 l (asi 67 Kč)
Hodnocení: 10/10

Pivo IPA
Zdroj: Refresher/Jakub Paulík

Značka Brewdog patří ve světě craftových piv mezi dobře známou legendu, kterou určitě ochutnal každý milovník řemeslného piva. Předchází mu nejen dlouholetá historie, ale také ověřená kvalita.

Pěna byla sice průměrná, ale vůní a chutí šlo v rámci testovaných piv o jedno z nejlepších. Extrémně intenzivní chmelový závan, velmi slušná hořkost a příjemná chuť citrusů. Cena za třetinku piva je poměrně vysoká, ale bod dolů mu přesto neubírá. Byla to skutečná dobrota, za kterou se vyplatilo připlatit.

Pivo IPA
Zdroj: Refresher/Jakub Paulík

3. Berhet Kaliber American IPA 6,4 % (světlé)

Obchodní síť: Kaufland
Cena: 1,99 € za 0,44 l (asi  59 Kč)
Hodnocení: 10/10

Pivo IPA
Zdroj: Refresher/Jakub Paulík

Přestože American IPA Kalibr od Berhetu má vysoké procento alkoholu, převládající ovocná chuť piva ho dokázala velmi efektivně zakrýt. Dostali jsme pivo se stabilní pěnou, s citrusovými tóny, lahodně hořkou chutí a dokonce za výhodnou cenu. Kalibru prakticky není co vytknout.

Pivo IPA
Zdroj: Refresher/Jakub Paulík

2. Sandorf Xantipa IPA 5,2 % (světlé)

Obchodní síť: Kaufland
Cena: 1,99 € za 0,5 l (asi 50 Kč)
Hodnocení: 10/10
Pivo IPA
Zdroj: Refresher/Jakub Paulík

Na přední místa se probojoval i pivovar Sandorf z Prieval. Sice nás na úvod zklamal slabší pěnou, ale následně jsme s ním neměli žádný problém, právě naopak. Xantipa je pivo s nasládlou grapefruitovou vůní, která i z láhve chutná téměř stejně skvěle, jako kdyby nám ho načepovali. 2 € (50 Kč) za půl litru je navíc super cena.

Pivo IPA
Zdroj: Refresher/Jakub Paulík

1. Herrenwald Sun on Taj Mahal IPA 6 % (světlé)

Obchodní síť: Kaufland
Cena: 2,69 € za 0,5 l (asi 69 Kč)
Hodnocení: 10/10

Pivo IPA
Zdroj: Refresher/Jakub Paulík

Snad největší radost nám udělala Sun on Taj Mahal IPA. Malá Ida v blízkosti Košic, kde se Herrenwald vyrábí, skrývá skutečný skvost. Sice stála Sun on Taj Mahal IPA 2,69 € (asi 69 Kč), ale to nám vůbec nevadilo. Kvalitou za tu částku rozhodně stála.

Pěna piva se udržela perfektně a ovocný závan byl jednoznačně jeden z nejvýraznějších. Přiměřená hořkost s nástupem tropického ovoce a náznaku karamelu byla skvělá. Příjemná chuť nám v ústech zůstala dlouhou dobu po dopití posledního doušku. Chceme víc!

Pivo IPA
Zdroj: Refresher/Jakub Paulík

Žebříček 

(rozdíly v cenách mohou být výrazné i kvůli

objemu piv od 0,33 l po 1 l — detaily najdeš nahoře v článku)

Pořadí Název Cena
1. Herrenwald Sun on Taj Mahal IPA 6 % 2,69 € (69 Kč)
2. Sandorf Xantipa IPA 5,2 % 1,99 € (51 Kč)
3. Berhet Kaliber American IPA 6,4 % 1,99 € (51 Kč)
4. Brewdog Punk IPA 5,4 % 2,59 € (67 Kč)
5. Berhet Easy Hazy Session IPA 4,2 % 1,89 € (49 Kč)
6. Camba Black Shark Imperial IPA 8,5 % 2,99 € (77 Kč)
7. Camba IPA 6,6 % 2,79 € (72 Kč)
8. Herrenwald Dingo Session IPA 4,2 % 2,49 € (64 Kč)
9. Karpat Eagle American IPA 6 % 1,55 € (40 Kč)
10. Karpat Blood Orange IPA 6,6 % 1,4 € (36 Kč)
11. Karpat Wheat Belgian 5 % 1,4 € (36 Kč)
12. Simeon IPA 6,2 % 4,59 € (118 Kč)
13. Karpat Apache IPA 6,5 % 1,59 € (41 Kč)
14. Ridgeway Brewing IPA 5,5 % 2,99 € (77 Kč)
15. Volkovskaja IPA 5,9 % 1,69 € (43 Kč)
16. Karpat Black Friday IPA 6 % 1,59 € (41 Kč)
17. Kaltenecker Yakima IPA 5,8 % 1,43 € (37 Kč)
18. Kaltenecker Tokaj American IPA 5,5 % 1,99 € (51 Kč)
19. Bernard IPA 5,6 % 1,79 € (46 Kč)
20. Šariš IPA 4,5 % 0,99 € (25 Kč)
21. Ikkona ONE MORE IPA MELON 5 % 1,75 € (45 Kč)
22. Zlatý Bažant Hurban Legend IPA 5,4 % 1,59 € (41 Kč)
23. Steam Brew Session IPA 4,9 % 0,69 € (18 Kč)
24. Steam Brew Imperial IPA 7,8 % 0,69 € (18 Kč)
25. Horal IPA 6,3 % 2,95 € (76 Kč)
Domů
Sdílet
Diskuse