Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
28. května 2021 16:00
Čas čtení 12:19
Vojtěch Vanda

Je lepší „nejlepší české nealko pivo“ nebo pivo privátní značky z řetězce? Vyzkoušeli jsme všechna nealko piva v obchodech

Je lepší „nejlepší české nealko pivo“ nebo pivo privátní značky z řetězce? Vyzkoušeli jsme všechna nealko piva v obchodech
Zdroj: Vojtěch Vanda/REFRESHER
GASTRO TEST POTRAVIN
Uložit Uložené

Jistá velká značka má ve vývoji nealkoholických piv poměrně napřed. Existuje však pivo privátní značky, které je levné a zároveň i dobré. Které? Dozvíš se v testu.

Co je důležitější než zdraví? Každý z nás má asi hodnotový žebříček nastavený jinak, stejně tak si ale každý z nás určitě uvědomuje, že neřest není zadarmo. Když budeš jíst kopce zmrzliny, dostaneš minimálně angínu. Když budeš pít moc alkoholu, ublížíš játrům.

Snahy o zmírnění dopadů alkoholu na lidské tělo jsou rok od roku víc slyšet. A my to kvitujeme. Zároveň se ale v redakci najdou tací, kteří prostě to pivo odložit nechtějí. Kompromis? Řešení jsme našli v provedení testu nealkoholických piv. Nyní se však nebudeme bavit o oblíbených minipivovarech; hodnotili jsme kousky, které seženeš ve svém lokálním supermarketu.

Kromě toho jsme zabředli do historie vaření nealkoholického piva, uvedeme kritéria, podle nichž jsme hodnotili, a nakonec vybereme ten nejlepší kousek, který prostě chutná. 

Doporučeno
Velký test piv do 10 korun: Víme, kterým značkám se rozhodně vyhnout a které neurazí a ulehčí tvé peněžence Velký test piv do 10 korun: Víme, kterým značkám se rozhodně vyhnout a které neurazí a ulehčí tvé peněžence 31. května 2020 16:51

Historie nealkoholického piva

Jak jsme na tom s alkoholem nyní? Ani pandemie výrazně nepohla s tím, jak Češi konzumují alkohol. Z čísel na webu iniciativy Suchej únor vidíme, že jsme pořád mistry v oboru. 

Průměrný Čech za rok vypije 14,4 l čistého lihu, což nás světově řadí na třetí místo za Litvu a Moldavsko. Za hranou rizikového pití se u nás pohybuje takřka milion lidí, což znamená, že u nás má prakticky každý 7 dospělý Čech problém s pitím. Že je konzumace alkoholu problém starý jako látka sama, si uvědomovali i naši předci, a chtěli to změnit.

Proto došlo i na pivo. Ne však dříve než po druhé světové válce, do té doby se všichni, kteří měli chuť na zlatavý mok a z nějakého důvodu jej nemohli kvůli alkoholu pít, museli smířit s tím, že si jej prostě nedají. Jak informuje Birell, změny chtěli nejdříve provést švýcarští a němečtí chemici. Rozhodli se vyrobit nealkoholické pivo vakuovou filtrací, díky které by extrahovali alkohol z tekutiny, ale zachovali by její nezaměnitelnou chuť.

Zdraví ale nebylo jediným důvodem, proč se k výrobě piva bez alkoholu přistoupilo. Časopis Vesmír uvádí, že trh oblastí s nejvyšší spotřebou piva, takže Česko nevyjímaje, byl klasickými pivy nasycen, pročež bylo potřeba spotřebitele nalákat na něco nového, co by zaujalo tradiční pijáky, ale zároveň omezilo konzumaci alkoholu. I proto se v polovině 70. letech, jak píše Birell, začalo vyrábět i u nás.

Doporučeno
Test 100% pomerančových džusů: Značky nejsou všechno. Levný a kvalitní džus koupíš i do 25 korun Test 100% pomerančových džusů: Značky nejsou všechno. Levný a kvalitní džus koupíš i do 25 korun 11. prosince 2020 12:39

PIvo a auTO

Celý projekt zastřešila motorevoluce. Obyvatelstvo čím dál častěji jezdilo auty, nicméně žízeň mělo pořád stejnou, tedy velkou. Proto vzniklo PITO – tedy Pivo a auTO – aby řidiči nepodléhali pokušení konzumovat klasický mok.

Čeští sládci později vymysleli vlastní postup, metodu řízeného kvašení, skrze kterou vyráběli vlastní nealkoholické pivo. Metoda se však nesetkala úplně s oblibou českých konzumentů, jelikož postrádala říz a plnou chuť. 

Vývoj nicméně pokračoval dál. A nyní, na počátku 20. let druhého tisíciletí, máme na výběr ze spousty moků, které zjemňují dopady alkoholu na játra milovníků piv. Rozhodli jsme se je proto vyzkoušet a určit, které je podle nás nejlepším a nejvýhodnějším zbožím. 

Jak jsme hodnotili

Ani minulý test piv do 10 korun z nás odborníky neudělal. Proto v první řadě uvádíme, že je tento test prováděn laiky, kteří mají rádi pivo. Ke každému kousku vyjádříme své pocity v malém odstavci. 

Nakoupili jsme 26 kusů nealkoholických piv. Kritéria pro jejich výběr byla dvě – pivo se musí běžně prodávat v lokálních supermarketech (nakupovali jsme v supermarketech Billa, Tesco, Lidl, Kaufland, Globus, Penny a Albert), a nápoj nesmí být ochucený. Z výběru tak automaticky vypadly pivní nealko radlery, pivní drinky aj.

Piva byla zakoupena v lahvích a plechovkách, ceny jsou uváděny bez zálohy. I když se nejednalo o piva točená, hodnotili jsme barvu, vůni, chuť, „pitelnost“, tedy chuť se napít znovu, a také cenu. Pěna se v tomto případě hodnotit nedala. Určitě jsme vzali v potaz i to, že nealko piva mohou oproti alkoholickým pivům postrádat plnost chuti a říz. Jestliže jsme shledali na pivě něco zvláštního, do popisu jsme to přidali. 

Piva hodnotíme na škále od 0 (Nekupuj!) po 10 (Nenechávej v regálu!). Nyní nám již nic nebrání v tom dát se do zjišťování, jestli modrá je opravdu dobrá.
Doporučeno
Víš, čí pivo piješ? Toto jsou majitelé známých piv v Česku a na Slovensku Víš, čí pivo piješ? Toto jsou majitelé známých piv v Česku a na Slovensku 15. května 2021 14:30

Stephans Bräu Hefe-Weizen Naturtrüb

nealko piva test
Zdroj: Vojtěch Vanda/REFRESHER
Výrobce: neuveden, vyrobeno v Německu
Obchod: Kaufland
Cena: 10,90 Kč

Prvním testovaným kouskem bylo zvoleno, i když ne úplně správně, kvasnicové nealkoholické pivo. Na druhou stranu jsme ale neměli hned od začátku referenční kousek, podle kterého bychom všechno srovnávali. 

Prvním testovaným atributem byla vůně. Jak je u nealkoholických piv zvykem, a čeho jsme se postupem času absolutně „přejedli“, byla ikonická mladinová či sladinová vůně, která je u alkoholických piv, jak radí degustační průvodce webu beerweb.cz, středně závažnou vadou. Drtivá většina nealko piv, jak jsme se později přesvědčili, voní vlastně podobně.

Doporučeno
Pití jakéhokoli množství alkoholu poškozuje mozek, zjistila studie Pití jakéhokoli množství alkoholu poškozuje mozek, zjistila studie 21. května 2021 10:51

Fanouškovské testy nealkoholických piv dále „straší“ tím, jak se tato piva prostě nedají pít. Například na webu pivníci.cz se dočteme: „Nebudeme vás vodit za nos. Většina nealko piv je opravdu hnusných, nějakým řečem o skvělé pitelnosti od marketingových pracovníků či pivních ‚znalců' nevěřte. Naším cílem tedy spíše bylo vybrat to nejméně hnusné, které se alespoň trochu dá pít.“

Náš první testovaný půllitr, německý Stephans Bräu, však nebyl takovou katastrofou, jak jsme čekali. Kvasnice tedy nebyly v té sladší změti tak moc cítit, v chuti se to taky extra neodrazilo, ale jinak šlo o vcelku schůdný zážitek. Barva byla mimochodem zlatavější a troufal bych si říct, že i pitelnost na nealko pivo nebyla špatná. Krásný začátek na to, jak strašili

Konečné hodnocení: 5/10


Argus Nealko Original

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 98561 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS
Domů
Sdílet
Diskuse