Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
21. května 2021 10:51
Čas čtení 0:53
Adam Novosad

Pití jakéhokoli množství alkoholu poškozuje mozek, zjistila studie

Pití jakéhokoli množství alkoholu poškozuje mozek, zjistila studie
Zdroj: Unsplash/Fred Moon/volně k užití
NEWS
Uložit Uložené

Alkohol postihuje celý mozek a může způsobit zmenšení mozkové hmoty, tvrdí výzkumníci.

Alkohol ničí mozkové buňky bez ohledu na to, jaké množství člověk zkonzumuje. Takto zní závěry velké britské studie, které se zúčastnilo 25 tisíc lidí. Vedla ji Anya Topiwal z prestižní Oxfordské univerzity.

Výzkumníci zjistili, že alkohol postihuje prakticky celý mozek, nejen jednotlivé vybrané části, jak si mnoho lidí dosud myslelo, a tak představuje výrazné riziko, informuje The Guardian.

Doporučeno
Víš, čí pivo piješ? Toto jsou majitelé známých piv v Česku a na Slovensku Víš, čí pivo piješ? Toto jsou majitelé známých piv v Česku a na Slovensku 15. května 2021 14:30

V případě alkoholu podle studie platí pravidlo, že čím více ho vypiješ, tím více si poškodíš mozek. Analýza mozku účastníků naznačuje propojení mezi množstvím vypitého alkoholu a úbytkem mozkové hmoty.

Pokud podle studie piješ hodně alkoholu, množství tvé mozkové hmoty bude menší ve srovnání s lidmi, kteří alkoholu vypijí málo nebo jej nepijí vůbec.

alkohol
Zdroj: Unsplash/Fred Moon/volně k užití

Výzkumníci ve studii analyzovali 25 378 účastníků, u nichž hrály roli proměnné jako věk, pohlaví, vzdělání, testy paměti, ale i uváděné množství vypitého alkoholu a nakonec i velikost a zdraví mozku na základě výsledků magnetické rezonance.

Jako problematická se sice ukazuje jakákoli konzumace alkoholu, ale zvýšené pití alkoholických nápojů podle studie zmenšuje množství šedé hmoty až do výše 0,8 procenta. V praxi se toto číslo nemusí zdát vysoké, ale výzkumníci upozorňují, že takové výkyvy nezpůsobuje žádný jiný rizikový faktor, jako například kouření či vysoké BMI a obezita.

Alkohol množství šedé hmoty ovlivňuje až čtyřnásobně intenzivněji než tyto rizikové faktory. Na druhé straně vysoké BMI či vysoký krevní tlak negativně zvýrazňovaly vliv alkoholu na mozek.

Domů
Sdílet
Diskuse