Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
7. února 2021 14:30
Čas čtení 4:38
Lukáš Čelka

Vyzkoušel jsem si měsíc bez alkoholu: Udělalo to se mnou víc, než jsem čekal

Vyzkoušel jsem si měsíc bez alkoholu: Udělalo to se mnou víc, než jsem čekal
Zdroj: Lukáš Čelka / Refresher
ZDRAVÍ
Uložit Uložené

Cítil jsem se více fit a pití mi vůbec nechybělo.

Říká se, že když omezíš alkohol, začneš se cítit mnohem lépe. Mohu to jen potvrdit. Přestože jsem neměl pocit, že mám nějaký vážný problém s alkoholem, rozhodl jsem se přijmout celosvětovou výzvu „Dry January“.

Během tohoto měsíce jsem na sobě zpozoroval hned několik změn k lepšímu jako například více energie nebo větší chuť k jídlu, které mi přinesla úplná abstinence. V jeho závěru jsem se dokonce rozhodl v abstinenci i částečně pokračovat.

Až vlastní zkušenost mi totiž ukázala, že alkohol má na lidské tělo mnohem větší vliv, než jsem si myslel. Pro to, aby mělo pití negativní dopad na tvůj organismus, nemusíš být ani alkoholik ani pít každý den, stačí, že si i během týdne rád otevřeš víno a každý víkend absolvuješ páteční reset v baru, jak jsem to dělával já.

V tomto článku si přečteš:
  • Co zahrnuje výzva „Dry January“ a odkud pochází
  • Kvůli čemu jsem se rozhodl na měsíc zcela omezit alkohol
  • Jak jsem prožíval první dny bez alkoholu a kdy jsem dostal chuť se opít
  • Jaké změny jsem pociťoval na svém těle, od chvíle, kdy jsem začal abstinovat
  • Proč jsem se rozhodl co nejvíce omezit alkohol i do budoucna

Vyskúšal som si mesiac bez alkoholu: Spravilo to so mnou viac, ako som čakal
Zdroj: Lukáš Čelka / Refresher

Co je to vlastně „Dry January“

„Dry January“ nebo také „suchý leden“ je výzva, v rámci níž se lidé na měsíc zcela vzdají alkoholu. Tato iniciativa, motivující lidi, aby omezili alkohol a žili alespoň jeden měsíc v roce zdravěji, pochází ze Spojeného království, našla si ale fanoušky po celém světě.

Aby byla výzva zajímavější, doprovází ji aplikace, která tě vysloveně motivuje, abys challenge zvládl. Kromě zdravotních výhod abstinence se můžeš v aplikaci podívat i na to, kolik peněz jsi za něj v minulosti utratil a kolik jsi tedy během své „očisty“ ušetřil.  

Výzva je spojena také s charitou pomáhající lidem, kterým alkohol zničil životy, kam (chceš) můžeš právě tyto ušetřené peníze darovat. O výzvě si můžeš více přečíst ZDE.

Vyskúšal som si mesiac bez alkoholu: Spravilo to so mnou viac, ako som čakal
Zdroj: Dry January App

Přestože jsem aplikaci během měsíce své abstinence používal, nenastavil jsem si budget, který by určoval, kolik mám na charitu přispět. Ten se totiž počítá z peněžního rozdílu, kolik jsem ušetřil na alkoholu ve srovnání s minulými měsíci. Protože jsem aplikaci objevil teprve v lednu, neměl jsem v ní žádná zpáteční data, kolik jsem za alkohol dosud utrácel.

Doporučeno
Na 1 měsíc jsem se stala vegankou. Co taková radikální změna udělala s mým tělem? Na 1 měsíc jsem se stala vegankou. Co taková radikální změna udělala s mým tělem? 4. dubna 2019 14:29

Moja motivace

Dát si alkoholový detox jsem plánoval už delší dobu. Ne že bych si myslel, že mám konkrétní problém se závislostí, chtěl jsem ale vyzkoušet, co udělá úplná abstinence s mým tělem a hlavně pletí, protože trpím seboroickou dermatitidou. Pro ty, kteří nevědí, jde o zánětlivé onemocnění kůže projevující se žlutými šupinami, ať už ve vlasech, v obočí nebo nad kořenem nosu. 

Musím se přiznat, že dalším faktorem mého rozhodnutí podstoupit výzvu byl i fakt, že po příchodu pandemie jsem začal alkohol konzumovat ještě více než kdykoliv předtím. Tím, že jsem měl, stejně jako všichni, možnosti na různé volnočasové aktivity značně omezené izolací a lockdownem, většinu volných večerů jsem trávil s přítelkyní u Netflixu a sklenici vína.

I když si odmyslíme pandemii, vždy jsem se řadil mezi lidi, kteří se po náročném pracovním týdnu chodí o víkendu odreagovat s kamarády do baru, kde vypustí páru a resetují mysl.

Když jsem se retrospektivně podíval na svůj život, uvědomil jsem si, že za poslední roky pro mě neexistovalo období, kdy bych delší dobu nekonzumoval žádný alkohol. Buď jsem pil na různých akcích, v létě chodil na dobré vychlazené točené pivo, s přítelkyní doma popíjel víno nebo na Vánoce vařil domácí punč.

Obľúbené letné pivečká na terase.
Obľúbené letné pivečká na terase. Zdroj: Lukáš Čelka / Refresher

Nejednou jsem si v minulosti řekl, že tento můj nezdravý způsob života musím omezit, nikdy jsem ale pro to nic neudělal. Dal jsem si tedy na rok 2021 předsevzetí, že minimálně jeden měsíc zkusím nevypít ani kapku alkoholu.

Abstinovat jsem začal sice ještě předtím, než jsem psal článek o „Dry January“, avšak při jeho realizaci jsem dostal ještě větší motivaci a spojil jsem svůj detox s celosvětovou výzvou.

Doporučeno
Zkusil jsem žít na minimální mzdě v Praze. Zadlužil jsem se a přežíval na instantních polévkách Zkusil jsem žít na minimální mzdě v Praze. Zadlužil jsem se a přežíval na instantních polévkách 11. března 2019 17:53

První dny bez alkoholu

Na začátku měsíce jsem vůbec nepociťoval, že bych si dal nějaké předsevzetí. Ani předtím jsem nikdy nepil každý den, čili být pár dní bez alkoholu pro mě nepředstavovalo žádnou změnu. Vůbec mi to nechybělo.

Důležité je ještě zmínit, že se do této výzvy se mnou zapojila i moje empatická přítelkyně, která mě zbytečně neprovokovala tím, že by si v mé přítomnosti dávala víno. U Netflixu jsme proto od 1. ledna popíjeli maximálně ovocný čaj nebo jsme si udělali shishu.

Než jsem si poprvé řekl: „Dnes mám chuť si dát večer u televize víno...“ uběhly více než dva týdny mé abstinence. Nemohu ale říci, že by šlo o nějakou silnou touhu se opít. Tu jsem za celý měsíc nepociťoval ani jednou. Právě naopak.

Abstinence se projevila i v mém sexuálním životě

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 94333 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Co udělala abstinence s mým sexuálním životem
  • Jaké změny jsem pociťoval na svém těle, od chvíle, kdy jsem začal abstinovat
  • Proč jsem se rozhodl co nejvíce omezit alkohol i do budoucna
  • Kdy víš, že máš s alkoholem problém
  • Seznam všech benefitů
Zpět
Sdílet
Diskuse