Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
11. prosince 2020 12:39
Čas čtení 14:48
Vojtěch Vanda

Test 100% pomerančových džusů: Značky nejsou všechno. Levný a kvalitní džus koupíš i do 25 korun

GASTRO TEST POTRAVIN
Uložit Uložené

Více než dvě desítky nápojů, pět obchodních řetězců. Dali jsme se do testování 100% pomerančových džusů!

Přichází zima. Studený vítr se snesl z vrcholků hor do nižších poloh, v nichž bičuje kromě  holých korun stromů i oprýskané fasády panelových domů nebo chodce zachumlané v zimních bundách. Studeným závanem testuje i imunitu chodců, kterou je třeba chránit. V roce 2020 je to mnohem více potřeba než kdykoliv předtím.

Posílená imunita je klíčovým aspektem v boji nejen s obyčejným nachlazením, ale také s  dalšími respiračními viry. Třeba koronavirem.

iDNES.cz píše o třech základních vitamínových složkách, které mají tělo uchránit před nemocí. Mimo vitamín D a zinek je to právě vitamín C, který můžeme sami jednoduše doplnit. Vyjma potravinových doplňků z lékáren si můžeš v každém obchodě koupit mandarinku nebo pomeranč, ti línější z nás však může odradit pracnější způsob jeho získávání v podobě loupání slupky, ulepených rukou a pecek.

Doporučeno
Marcipánový nálev, nápoj od Coca-Coly nebo nepovedené Alpro? Testovali jsme rostlinné náhražky mléka Marcipánový nálev, nápoj od Coca-Coly nebo nepovedené Alpro? Testovali jsme rostlinné náhražky mléka 19. září 2020 16:12

My jsme se proto rozhodli, že otestujeme jiný a možná i zábavnější způsob, jak do sebe kousek zdraví dostat. V každém obyčejném supermarketu totiž nalezneme sekci s džusy, které kýžený vitamín mohou tělu zprostředkovat. Některé z nich jsou ale poměrně drahé, další zase neobsahují tolik ovoce, kolik bychom chtěli. Proto jsme se je rozhodli otestovat, abys ty už nemusel.

Trochu předběhneme a odhalíme, že hledat se opravdu vyplatí, jelikož ne vždy platí, že ten nejdražší značkový džus musí být ten nejlepší. Našli jsme pár zajímavých alternativ, které nám ušetří klidně i desítky korun. Ale nepředbíhejme.

Jak jsme vybírali a hodnotili

Navštívili jsme pět velkých nákupních řetězců, které by se měly nacházet v každém větším městě v Česku: Billa, Kaufland, Lidl, Albert a Tesco. Odtud jsme vybrali vždy jednu unikátní krabici nebo plastovou lahev se 100% pomerančovým džusem s objemem 1 litr. Celkem se nám povedlo posbírat 23 balení.

Džusy jsme rozdělili do tří kategorií podle toho, čím jsou nápoje specifické. Největší skupinu tvoří džusy z koncentrátu, našli jsme i džusy s dužinou nebo lisované.

Šlo nám o to, aby každé balení bylo praktické v rámci možností. Proto jsme se vyhnuli všem freshům, které jsou určeny k okamžité spotřebě a je třeba je uchovávat celou dobu v chladu. Nezahrnuli jsme je, přestože bychom v nich nejspíš našli nejvíce vitamínu C.

A jak jsme hodnotili? Zajímala nás cena, jelikož ne každý si může dovolit utratit za litr pomerančového džusu vyšší desítky korun. Určujícím hlediskem však pro nás byla samozřejmě i chuť, praktičnost balení, vůně, ale také například certifikáty nebo obsah vitamínu C na 100 ml. Stále je ale třeba mít na vědomí, že nejsme odborníci, a hodnotíme tak, jak by hodnotil obyčejný zákazník.

Podle toho, jak jsme byli s jednotlivým produktem spokojení, jsme jej ohodnotili na škále od 1 do 10 s tím, že 10 bodů by byl absolutní pomerančový a vitamínový ráj v lahvi. Upozorňujeme, že hodnocení je subjektivní, což neznamená, že výsledné pořadí musí být stejné i u tebe. Tak pořádně protřepat a jdeme na to!

džusy pomeranč test 2020
Zdroj: Vojtěch Vanda/REFRESHER
Doporučeno
Velký test piv do 10 korun: Víme, kterým značkám se rozhodně vyhnout a které neurazí a ulehčí tvé peněžence Velký test piv do 10 korun: Víme, kterým značkám se rozhodně vyhnout a které neurazí a ulehčí tvé peněžence 31. května 2020 16:51

Džusy z koncentrátu

Rauch Happy day 100% Orange

test džus pomeranč 2020 Happy day koncentrát
Zdroj: Vojtěch Vanda/REFRESHER
Cena: 46,90 Kč
Obchodní řetězec: Albert
Obsah vitamínu C: 32 mg na 100 ml
Výrobce: Rauch
Země původu: Rakousko

Začneme klasikou. Chtěli jsme totiž jako první otestovat džus, který je jako pravý džus prezentován, a je hodně vidět. Proto jsme si vybrali Rauch Happy day. Balení nás přesvědčuje o tom, že je produkt 100% vegan a honosí se certifikátem nevládní organizace FSC (Forest Stewardship Council), který zaručuje, že karton pochází z odpovědných zdrojů šetrných k lesům. Na obalu se také dočteme, že každé balení je „tím nejlepším z 15 pomerančů.“

Co přesně tím ale firma myslela, jsme se nedozvěděli. Zjištění totiž opravdu nebylo nijak překvapující. Obsah bychom popsali jako „klasický pomerančový džus.“ Co se týká vůně, není z něj cítit nic než vůně pomeranče. Když jsme jej rozlili do sklenic, barva se jevila žlutooranžová, načež hustota nápoje byla akorát. Nebyl ani moc kyselý, proto bychom jej doporučili i dětem. I z toho důvodu, že obsah vitamínu C (32 mg na 100 ml) je v porovnání s konkurencí vysoký. Po otevření je třeba spotřebovat do 3 dnů.

Hodnocení: 7,5/10


TIP: Jestli hledáš opravdový pomerančový džus, kupuj minimálně ta balení, na kterých je napsáno, že jde o 100% pomerančový džus. Kromě nich se totiž prodávají ještě nektary a drinky. Zatímco nektar obsahuje obvykle něco kolem 50 % šťávy z koncentrátu, drink nemusí obsahovat ani 5 %.

Orange juice 100% from concentrate

test džus pomeranč 2020 lidl
Zdroj: Vojtěch Vanda/REFRESHER
Cena: 21,90 Kč
Obchodní řetězec: Lidl
Obsah vitamínu C: neuvedeno
Výrobce: Neuvedeno
Země původu: Neuvedeno

Druhým testovaným džusem byl nápoj z produkce Lidlu. Orange juice 100% from concentrate ale k pití moc nelákal, alespoň, co se vzhledu týkalo. Etiketa na plastové lahvi se omezila jen na to úplně nejnutnější, takže jsme se nedozvěděli nic ani o výrobci, zemi původu ani o samotném obsahu vitamínu C. Proto nevíme, jestli vůbec nějaký obsahuje.

Chuť byla opravdu velkou horskou dráhou. Na začátku se jevil sladce, avšak hned vzápětí chutnal kysele, až to při polknutí přezrálo a zhořklo. Na druhou stranu, cena je poněkud příznivá. Džus má i praktické balení, chybí mu ale certifikáty. Pokud jej zakoupíš, musíš jej do dvou dnů spotřebovat, což není zrovna dlouhá trvanlivost. Přesto jím nenáročný konzument možná nepohrdne.

Hodnocení: 5/10


Toma 100% pomeranč

test džus pomeranč 2020 Toma
Zdroj: Vojtěch Vanda/REFRESHER
Cena: 32,90 Kč
Obchodní řetězec: Kaufland
Obsah vitamínu C: 20 mg na 100 ml
Výrobce: PEPSICO
Země původu: Česko

S krabicí Toma 100% pomeranč jsme měli trochu problém. Při otvírání se nám nepovedlo dostatečně prorazit krycí kartónovou vložku, kterou jsme nakonec museli prorvat jinak. Později se také ukázalo, že když se balení položí na bok, teče, a to i přesto, že byl uzávěr zašroubován.

Obsah se měl rovnat šťávě z 10 pomerančů. Sliboval to nápis na boxu. A skutečně, když jsme porovnali obsah Tomy s Rauchem, pár pomerančů mu chybělo. Toma džus byl průhlednější. Chuť také nebyla úplně pozitivní, byla kyselá a barva nápoje se jevila víc do žluta. Každopádně pozitivem byla přítomnost vitamínu C, kterou můžeme označit za průměrnou.

Džusu také chybí certifikát. Jediná věc, která jako certifikát vypadá, je upozornění, že ji máš  spotřebovat do tří dnů. 

Hodnocení: 6,5/10


Relax džus 100% pomeranč

test džus pomeranč 2020 Relax kartón
Zdroj: Vojtěch Vanda/REFRESHER
Cena: 42,90 Kč
Obchodní řetězec: Albert
Obsah vitamínu C: 6 mg na 100 ml
Výrobce: Neuveden
Země původu: Neuveden

„Zdroj vitamínu C,“ honosí se na svém obalu Relax džus 100% pomeranč. Po přečtení tabulky s nutričními hodnotami jsme byli ale nepříjemně překvapeni. Z těch, kteří vitamín C obsahují, ho měl nejméně. Pouhých 6 mg na 100 ml.

Po seznámení se s tímto faktem jsme krabici dále studovali. Zjistili jsme, že certifikát FSC nechybí, nic dalšího ale na ní nenajdeme. Možná jen krátkou trvanlivost, jelikož v chladu vydrží pouze 2 dny.

Bohužel, i chuť pomerančového džusu značky Relax byla zklamáním. Žlutá a hustá tekutina byla poměrně zvláštně sladká, jistá kyselost nastupuje až posléze, a naštěstí nenastupuje další hořkost. Chyběla nám v ní specifická chuť pomerančů. Oproti jiným testovaným krabicím se zdála nijaká.

Za poměrně vysokou cenu tak podle nás zákazník koupí zajíce v pytli. Dali jsme však Relaxu ještě druhou šanci, jelikož litrový džus prodává i v plastu. Vylepší si dojem?

Hodnocení: 4,5/10


Albert džus pomeranč 100%

test džus pomeranč 2020 Albert
Zdroj: Vojtěch Vanda/REFRESHER
Cena: 24,00 Kč
Obchodní řetězec: Albert
Obsah vitamínu C: neuvedeno
Výrobce: LINEA Nivnice
Země původu: Česká republika

Tady jsme zbystřili. Spousta Čechů totiž pátrá po levných alternativách drahých značek a právě džus Albert tak mohl být kýženým objevem. Průzkum obalu tomu napovídal, jelikož výrobce tohoto nápoje je stejný jako výrobce džusů Hello – moravská LINEA Nivnice. 

Překvapení se ale nakonec nekonalo, protože se nám spíše zdálo, že se jedná o nechtěný zbytek šťávy, který našel svou spotřebu až zde. Po otevření na nás vyskočil zvláštní nepomerančový odér a žlutá tekutina, kterou jsme si nalili do sklenice, vypadala naředěná. Chuť byla mdlá, pokud mluvíme o chuti pomerančů, kyselost mu nicméně nechyběla.

V chladničce vydrží pouhé dva dny. O vitamínu C jsme se nedozvěděli nic, ale certifikát FSC mu nechybí. To přesto nemění nic na tom, že chuťový zážitek byl zatím nejslabší.

Hodnocení: 3/10


 TIPSledovat privátní značky se vyplatí! Přestože se dá dost často šlápnout vedle, v některých řetězcích jsou klenoty, které jsou chutnější, obsahují více vitamínů a klidně ti ušetří desítky korun na balení. 

K-Classic Orange juice from concentrate

test džus pomeranče 2020 K-Classic koncentrát
Zdroj: Vojtěch Vanda/REFRESHER
Cena: 24,90 Kč
Obchodní řetězec: Kaufland
Obsah vitamínu C: neuveden
Výrobce: Glockengold Fruchtsaft AG
Země původu: Německo

Nemůžeš nám mít proto za zlé, že jsme k dalšímu testovanému džusu přistupovali poměrně rezervovaně. Jednalo se o privátní značku Kauflandu, která nás v minulých testech nemile překvapila. Nemohli jsme se však mýlit víc!

Při otevření kartonu na nás dýchla čerstvá vůně pomerančů. Džus vypadal „zdravě“, barva byla hodně oranžová a vybízela k pití. Při prvním ochutnání jsme opravdu v puse cítili ovoce, jeho sladkost, následnou střední kyselost, a na konci i lehkou hořkost. Prakticky to samé, jak když pokoušeš kus pomeranče, a pak jej spolkneš.

Dalším pozitivním aspektem byly dokonce dva certifikáty. Vedle známého FSC certifikátu získal K-Classic Orange juice from concentrate i Rainforest Alliance Certification, který, podle stejnojmenné neziskové organizace, značí, že označený produkt byl vytvořen šetrnými a udržitelnými metodami, a to jak sociálními, tak ekonomickými a hlavně v souladu s životním prostředím. Můžeme potvrdit, že tak i chutná.

V lednici vydrží až 4 dny. Vychutnávat si jej můžeš nadprůměrně dlouho. Bohužel, ani v tomto případě jsme se ale nevyhnuli negativům. Balení neupozorňuje, kolik vitamínu C nápoj obsahuje. Když to ale vezmeme kolem a kolem, pořád se jedná o super nákup. Doporučujeme!

Hodnocení: 8/10


Pfanner 100% Orange Arancia

test džus pomeranč 2020 Pfanner arancia
Zdroj: Vojtěch Vanda/REFRESHER
Cena: 49,90 Kč
Obchodní řetězec: Billa
Obsah vitamínu C: 25 mg na 100 ml
Výrobce: Pfanner
Země původu: Rakousko

Další nápoje ze skupiny klasických jsou ty od Pfannera. Prvním testovaným se stal džus ve zvláštní krabici 100% Orange Arancia. Zde bychom rádi upozornili na to, že je třeba jej zvláště dobře protřepat, jinak by tě mohlo překvapit, co se objeví v první skleničce.

Džus můžeme doporučit těm, kteří by se rádi vyhnuli nadměrné kyselosti, postrádáme v něm ale tu pomerančovou plnost. Radili bychom k nápoji nečichat, jelikož se z něj line jakýsi rustikální odér, to ale mohla být pouze jedinečná zkušenost.

Nápoj je bez přidaného cukru a obsahuje velké množství vitamínu C. Také nepostrádá certifikáty 100% Vegan a FSC. V chladničce vydrží standardní dobu 3 dnů. Problémem by však mohla být vyšší cena, která se v hodnocení musela zúročit. 

Hodnocení: 7/10


Rauch Happy day 100% Orange Mild

test džus pomeranč 2020 Happy day Mild
Zdroj: Vojtěch Vanda/REFRESHER
Cena: 47,90 Kč
Obchodní řetězec: Albert
Obsah vitamínu C: 32 mg na 100 ml
Výrobce: Rauch
Země původu: Maďarsko

Hledáš něco víc než pomeranče a vitamín C? Upři zrak na Rauch Happy day 100% Orange Mild. Najdeš v něm kromě vysokého podílu vitamínu C (32 mg na 100 ml) i vápník (60 mg na 100 ml) ve formě mléčnanu vápenatého, což značí, že doplníš dvě mouchy jednou ranou. Věru vitamínová bomba.

Nápoj poměrně voní, tekutina je oranžová a poměrně hustá, a jak název slibuje, opravdu je „mild“, tedy jemný. Což se ale podle nás odrazilo v chuti i negativně, jelikož se nám zdála plošší. Certifikát FSC nechybí, v ledničce vydrží standardně dlouho (3 dny). Počítej s tím, že tě ale bude stát trochu víc.

Hodnocení: 7/10


Clever Orange 100%

test džus pomeranč 2020 clever
Zdroj: Vojtěch Vanda/REFRESHER
Cena: 21,90 Kč
Obchodní řetězec: Billa
Obsah vitamínu C: neuvedeno
Výrobce: neuvedeno
Země původu: neuvedeno

Nenároční by mohli zpozornět i v případě džusu Clever Orange. Za opravdu nízkou cenu bez slevy totiž získají žlutý, jemně naředěný džus (čti méně než ten v Albertu), který sice má výrazný sediment, ale chuť je poměrně jemná a dost sladká. I přes skutečnost, že má ke konci trochu výraznější kyselý dojezd, se pije poměrně dobře

Značce z Billy nicméně chybí jakýkoliv certifikát nebo zmínka o vitamínech. Jestli jsi přišel pro ně, džus nech radši v regálu.

Hodnocení: 5/10


Relax džus 100% pomeranč

test džus pomeranč 2020 Relax plast
Zdroj: Vojtěch Vanda/REFRESHER
Cena: 39,90 Kč
Obchodní řetězec: Albert
Obsah vitamínu C: 6 mg na 100%
Výrobce: neuvedeno
Země původu: neuvedeno

Souboj kartón versus plast je připraven. Vylepšil Relax v plastové lahvi náš dojem?

No, museli jsme uznat, že plastové balení, ač neekologické, nám přišlo praktičtější. Navíc nápoj voněl mnohem lépe.

Nevyvracíme, že nám překvapující vůně trochu zamotala hlavu i při testování chuti, ale pravdou je to, že nám přišla lepší než džus z kartónu, přestože se obsah zdál trošku ředěný. Chuť byla plná, kyselost byla cítit po stranách, a ocásek byl hořčejší. Vitamínu C by se zákazník ale těžko dohledal, certifikáty nápoj postrádal, a v chladničce také vydrží pouze dva dny. Posun tam tedy je, ale ne velký.

Hodnocení: 6/10


Hello 100% pomeranč

test pomeranč 2020 džusy Hello
Zdroj: Vojtěch Vanda/REFRESHER
Cena: 19,90 Kč (původně 42,90 Kč)
Obchodní řetězec: Albert
Obsah vitamínu C: neuvedeno
Výrobce: LINEA Nivnice
Země původu: Česká republika

Další porovnání se nám naskytlo hned po sléze. Mohli jsme totiž srovnat originál s nápojem „v utajení“. Testovali jsme totiž vlajkovou loď české značky Hello z Nivnice. Měli jsme štěstí, jelikož v den nákupu bylo balení zlevněno o více než 50 %, což na druhou stranu není vůbec neobvyklá věc. 

Když jsme kartón otevřeli, necítili jsme žádný odér. Dobré znamení. Zklamáním byla ale chuť, která se od Albert džusu prakticky nelišila. Možná byl o trochu méně mdlý, přesto si nedokážeme představit, že by si někdo chtěl podobný nápoj koupit za plnou cenu. Hlavně tehdy, když je kolem spousta lepší konkurence. 

Našemu hodnocení nepřidá ani certifikát FSC, ale konečně ani absence přepočtu vitamínu C nebo podprůměrná trvanlivost. Značka zde vůbec nehraje roli.

Hodnocení: 3,5/10


TIP: Při lovu na 100% pomerančové džusy je dobré sledovat akční letáky supermarketů. Stává se, že některá balení bývají prodávána v obrovských slevách. Obvykle za 20 korun, což někdy může dělat slevu větší než 50 %.

The Grower's Harvest 100% Orange Juice

džus test pomeranč 2020 grower's
Zdroj: Vojtěch Vanda/REFRESHER
Cena: 21,90 Kč
Obchodní řetězec: Tesco
Obsah vitamínu C: 25 mg na 100 ml
Výrobce: neuveden
Země původu: neuveden

Občas stačí jenom špatné otvírání, aby tě přešla chuť. Stalo se nám to právě při testování The Grower's Harvest 100% Orange Juice z Tesca. Měl opravdu špatný uzávěr, který je nutno chytře protlačit, aby ses do něj dostal. 

Barva moku je do oranžova, nápoj má umělejší vůni. Při napití cítíme horskou dráhu chutí v pořadí přílišná sladkost, kyselý vrchol a hořkost v ústech. Přesto nemůžeme tvrdit, že se jedná o nejhorší kus. Nepostrádá FSC, cena je opravdu příznivá, a obsahuje oproti levnějším konkurentům vysoké procento vitamínu C. A v chladničce vydrží rekordních 5 dnů! Další alternativa pro nenáročné.

Hodnocení: 5,5/10


Tesco 100% ORANGE JUICE Pure fruit

test pomeranč 2020 džus Tesco koncentrát
Zdroj: Vojtěch Vanda/REFRESHER
Cena: 24,90 Kč
Obchodní řetězec: Tesco
Obsah vitamínu C: 25 mg na 100 ml
Výrobce: neuveden
Země původu: neuveden

Z Tesca však ještě neodcházíme, byla by to totiž velká škoda. Našli jsme klenot. Tesco 100% ORANGE JUICE Pure fruit má všechno, co jsme od pomerančového džusu chtěli. Za hubičku.

Jde o privátní značku, tudíž v konkurenci značkových nápojů stojí opravdu málo. Voní hezky jako čerstvé pomeranče, a dokonce si uchoval i jejich chuť. Vitamínu C má 25 mg na 100 ml, čili i v tomto atributu opravdu převyšuje některé zavedené značky o parník. Nechybí mu ani základní certifikát FSC a v chladničce vydrží celý pracovní týden. Máme snad vítěze?

Hodnocení: 8,5/10


Solevita Orange Juice

džus test pomeranč 2020 solevita karton
Zdroj: Vojtěch Vanda/REFRESHER
Cena: 24,90 Kč
Obchodní řetězec: Lidl
Obsah vitamínu C: 20 mg na 100 ml  
Výrobce: neuveden
Země původu: neuveden

A ani Lidl se svým kartónovým džusem nezaostává. Respektive k předchozímu nápoju mu chybí pouze kousek. Znovu se setkáváme s pitím, jehož barva odpovídá vůni. Prostě pomeranče. Oproti Tescu ale postrádá trochu více pomerančové chuti, je totiž méně intenzivní. Stále ale velice obstojný zážitek. 

Tomu, že je Solevita o krok pozadu, svědčí i číselné hodnoty. Vitamínu C je stále dost, přesto je jeho hodnota o 5 mg na 100 ml menší než u džusu z Tesca. Certifikát FSC nechybí, v chladničce ale vydrží o den méně. Cena je oproti konkurenci ale stále bezkonkurenční. Tudíž určitě vyzkoušej. 

Hodnocení: 7/10


Cappy Pomeranč 100% džus

džusy pomeranč 2020 test cappy
Zdroj: Vojtěch Vanda/REFRESHER
Cena: 42,90 Kč
Obchodní řetězec: Albert
Obsah vitamínu C: 12 mg na 100 ml
Výrobce: Coca-Cola
Země původu: neuvedeno

Kde je test, tam je i Coca-Cola. Na ni jsme byli zvědaví, jelikož Cappy máme opravdu rádi. Bylo nám ale jasné, že po krasojízdě privátních značek to bude litý boj. A také, že byl.

Cappy v litrové plastové lahvi má hezkou pomerančovou vůni, tmavě žlutou barvu, a chuť plnější a kyselkavou po stranách. Prakticky postrádá hořkost. Bohužel, obsah vitamínu C je opravdu malý, trvanlivost pouze 2 dny a chybí nám tu certifikát o nějaké udržitelnost. Je nám líto!

Hodnocení: 6,75/10


Pfanner FAIR und 100% ORANGE 

džus pomeranč test 2020 pfanner fair trade
Zdroj: Vojtěch Vanda/REFRESHER
Cena: 59,90 Kč
Obchodní řetězec: Kaufland
Obsah vitamínu C: neuvedeno
Výrobce: Pfanner
Země původu: Rakousko

Zpátky k prémiovým značkám. V Kauflandu si totiž můžeš koupit všemi certifikáty oceněný nápoj Pfanner FAIR und 100% ORANGE, kde už z jeho názvu lze vyčíst, že bude mít něco společného s Fair Traidem.

Ochrannou známku Fair Trade nejlépe vysvětlí nezisková organizace sama. „Všechny produkty, které na sobě nesou ochrannou známku FAIRTRADE, byly vyrobeny a obchodovány podle mezinárodních standardů organizace Fairtrade International. Tyto standardy mají za cíl bojovat s chudobou a zlepšovat postavení pěstitelů i dalších pracujících v zemích globálního Jihu,“ stojí na jejím webu.

To ale není všechno, kromě již standardního certifikátu FSC a Vegan byl tento džus v srpnu 2018 otestován v německém ÖKO-testu, ve kterém získal hodnocení „dobré“. Což není za tři, nýbrž za jedna.

Proto tě asi nepřekvapí, že půjde o poměrně nákladnou záležitost, kterou si nemůže dovolit každý. My si ale nemyslíme, že by ti, kteří si jej nekoupí, o něco přišli. Samozřejmě nechceme nikoho odrazovat od nákupu pro správnou věc, co se ale týká chuti džusu, nepřijde nám nijak výjimečný. Navíc chybí statistika o vitamínu C, kterou bychom v tomto případě čekali.

Každopádně pokud máš možnosti a prostředky, určitě na něj nezanevři a kup si jej. Zde jde totiž o víc než jen o požitek z pomerančového nápoje.

Hodnocení: 7,5/10


Wosana orange juice

džus test pomeranč 2020 wosana
Zdroj: Vojtěch Vanda/REFRESHER
Cena: 21,90 Kč
Obchodní řetězec: Kaufland
Obsah vitamínu C: neuvedeno
Výrobce: WOSANA
Země původu: Polsko

No a konečně poslední kus z výběru džusů ze 100% koncentrátu. Suverénně nejhorší obal, nejhorší víčko a nejhorší způsob, jak se k výrobku dostat, připravila firma WOSANA. Mluvíme sice o výrobku, který má jednu z nejnižších cenovek, to jej ale neopravňuje k tomu, aby svůj uzávěr zapečetil tak, že se k obsahu nedá dostat.

V momentě, kdy se pokusíš víčko vypáčit, se najednou ze všech stran vynoří džus. Při použití větší síly se kartón ohne v přehybu, a tobě tak nezbývá nic jiného, než si poradit nožem. Možná je to způsobeno naším neumětelstvím, nikdy nám však netrvalo otevřít džus po dlouhé pětiminutové práci.

Kdyby naši námahu kompenzoval obsah výrobku, nejspíš bychom mu to odpustili. Avšak nestalo se. Ne zrovna voňavý džus doprovázela hodně sladká chuť, až se člověku nechtělo věřit, že pije 100% koncentrát. O vitamínech se nedovíme nic, balení vydrží jen 24 hodin. Bohužel, s polskými produkty nemáme dobrou zkušenost, a každý test se nám to potvrzuje.

Hodnocení: 1/10


TIP: Smutnou realitou je fakt, že levné polské zboží obvykle není dobré. Pokud to jde, vyhněte se mu. 

S dužinou

K-Classic Orange juice from concentrate with 6 % pulp

test pomeranč 2020 džus k-classic kousky
Zdroj: Vojtěch Vanda/REFRESHER
Cena: 34,90 Kč
Obchodní řetězec: Kaufland
Obsah vitamínu C: neuvedeno
Výrobce: Refresco
Země původu: Německo

Do oddělené sekce jsme umístili džusy s dužinou. Ne každému totiž vyhovují kousky pomeranče, které se v nápoji nachází. Proto je před samotným použitím více než nutné krabici protřepat, abys nepil pouze džus. Důležité je také poznamenat, že u těchto nápojů nebylo uvedeno nic o vitamínu C. Buď jej tedy neobsahují, nebo je tento údaj z nějakého důvodu vynecháván.

Na K-Classic Orange juice from concentrate with 6 % pulp jsme se po předchozí zkušenosti těšili. Dvojitý certifikát byl jasný. Obsah pití sliboval 6 % dužiny a opravdu jí bylo dost; nápoj byl tedy hustší. Chuť ale nebyla tak dobrá jako u koncentrátu a nápoj dokonce ani moc nevoněl. U hodnocení se to logicky muselo promítnout.

Hodnocení: 6,5/10


Rauch happy day 100% Orange Juicy Bits 

džus test 2020 pomeranč happy day kousky
Zdroj: Vojtěch Vanda/REFRESHER
Cena: 46,90 Kč
Obchodní řetězec: Albert
Obsah vitamínu C: 32 mg na 100 ml
Výrobce: Rauch
Země původu: Maďarsko

Doufali jsme, že nás Rauch něčím překvapí, ale nestalo se tak. To, jestli balení obsahuje šťávu z 15 pomerančů, jak slibuje obal, jsme také po chuti nezjistili. Zjistili jsme pouze to, že si drží svůj zajetý standard. Nezklame ani nenadchne. Hlavně ne cenou. 

Hodnocení: 7,25/10


Granini pomeranč

test pomeranč 2020 džus granini
Zdroj: Vojtěch Vanda/REFRESHER
Cena: 29,90 Kč (původní 49,90 Kč)
Obchodní řetězec: Albert
Obsah vitamínu C: neuvedeno
Výrobce: Mattoni
Země původu: Česká republika

U džusu karlovarské firmy Mattoni nesoucí název Granini jsme také nijak nejásali, ale nebyli jsme ani zklamaní. Je třeba zmínit, že nápoj obsahuje pouze 3 % dužiny, nemá žádné certifikáty (možná i kvůli ikonické plastové lahvi) a datum spotřeby je průměrné.

Avšak chuť je obstojná, přestože jsme místo pomeranče spíše cítili mandarinky, a chuť byla sladko kyselá. Ve slevě bychom o něm uvažovali, v plné ceně jsou kolem určitě lepší alternativy.

Hodnocení: 6/10


Lisované

Tesco 100% Orange Juice Directly Squeezed

džusy pomeranč test 2020 Tesco
Zdroj: Vojtěch Vanda/REFRESHER
Cena: 36,90 Kč
Obchodní řetězec: Tesco
Obsah vitamínu C: neuvedeno
Výrobce: neuvedeno
Země původu: neuvedeno

Poslední skupinou byly džusy, jejímž obsahem byla lisovaná pomerančová šťáva. Rozdíl mezi předchozími dvěma skupinami je, pokud mluvíme o chuti, v tom, že jsou jemnější, a tak nějak lépe kloužou do krku. Je třeba je ale rychle spotřebovat. Navíc o obsahu vitamínu C se z obalu, stejně jako v předchozím případě, nic nedozvíš.

Náš nový oblíbený brand Tesco však nenadchnul tak jak předtím. Jednalo se o horší alternativu k dříve hodnocenému koncentrátu. 

Hodnocení: 7/10


Harboe Pure 100% Juice

džusy test pomeranč 2020 Pure
Zdroj: Vojtěch Vanda/REFRESHER
Cena: 74,90 Kč
Obchodní řetězec: Albert
Obsah vitamínu C: neuvedeno
Výrobce: Darguner Brauerei
Země původu: Německo

Nejdražším testovaným kusem byl německý džus dánské značky Harboe. Nutno říct, že se nám opravdu líbil jeho obal. Byl sice plastový, ale mimo různých popisků měl na sobě i odměrku jednotlivých skleniček, takže sis při nalévání mohl být jistý, že nepřeliješ. Navíc ve státech, kde mají vratné plasty, bys tuto lahev mohl vrátit.

Branding je jedna věc, chuť byla ale druhou. Barva se nám zdála docela v pořádku, avšak vůně, která se ze sklenice linula, v pořádku opravdu nebyla. Nápoj ani nechutnal jako 100% džus. Avizovaná 3 kila pomerančů, která byla údajně na jeho výrobu spotřebována, bychom chtěli vidět. Za tu cenu si můžeš koupit dva lepší džusy, a ještě ti něco zbyde.

Hodnocení: 4/10


Alnatura Orangen Saft 100% BIO

džusy pomeranč test 2020 Alnatura
Zdroj: Vojtěch Vanda/REFRESHER
Cena: 69,90 Kč
Obchodní řetězec: Billa
Obsah vitamínu C: neuveden
Výrobce: neuveden
Země původu: Španělsko

Posledním testovaným produktem byl džus Alnatura Orangen Saft 100% BIO, který jsme zakoupili v BIO koutku v Bille. Z výběru se jednalo o jediný bio džus, tedy z biologického zemědělství, na kterém to bylo explicitně uvedeno.

Tady vyšší cena, opravdu kvalitě odpovídala. Určitě musíme zmínit certifikáty FSC, DE-ÖKO 003 a Vegan, také chuť byla hezky pomerančová, a neovlivňoval ji žádný vedlejší vjem. Otevřený kartón vydrží v chladu 3 dny. Mimochodem, na značku Alnatura narazíš i v klasických krámcích se zdravou výživou. Kdo by to čekal, že až na konci, a přes vysokou cenu, narazíme na vítěze.

Hodnocení: 9/10


Doporučeno
Velký kolový test: Jak chutná údajně nejlepší kola na světě a ze které doslova skřípají zuby? Velký kolový test: Jak chutná údajně nejlepší kola na světě a ze které doslova skřípají zuby? 23. února 2020 11:46

V našem testu tedy zvítězil poslední testovaný kus Alnatura Orangen Saft 100% BIO, hned za něj se ale pověsil 100% džus z koncentrátu z Tesca, kterému sekundoval džus z koncentrátu značky K-Classic.

Chyběl ti v našem testu tvůj oblíbený džus? Který z hodnocených nápojů chutnal nejvíc tobě? Určitě nám dej vědět v komentářích.

Domů
Sdílet
Diskuse