Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. dubna 2022 8:42
Čas čtení 0:59
Eduard Starkbauer TASR

Německo odmítá poslat Ukrajině tanky. Kancléř Scholz se obává rozpoutání jaderné války

Německo odmítá poslat Ukrajině tanky. Kancléř Scholz se obává rozpoutání jaderné války
Zdroj: TASR/AP
NEWS NĚMECKO VÁLKA NA UKRAJINĚ ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Olaf Scholz tvrdí, že se nezabývá průzkumy veřejného mínění a nevytočí ho ani ostré hlasy kritiků. Následky omylu by prý byly dramatické.

Německý kancléř Olaf Scholz v rozhovoru pro týdeník Der Spiegel řekl, že Ukrajině nepošlou tanky. Tvrdí, že Rusko by tento krok mohlo vyhodnotit jako zapojení se Německa do války a v úvahu by přicházelo i rozpoutání jaderné války. Podle Scholze je v zájmu Německa, ale také NATO, vyhnout se přímé konfrontaci s Ruskem, která by mohla vést až ke třetí světové válce.

Při odpovědích na ruskou agresi na Ukrajině preferuje Olaf Scholz opatrnost, protože prý neexistuje žádná „kniha pravidel“, která by určila, kdy by Německo mohlo být považováno za účastníka války na Ukrajině. „I proto je ještě důležitější, abychom každý krok velmi pečlivě zvážili a navzájem úzce spolupracovali."

Olaf Scholz v Německu čelí kritice za pomalou a nedostatečnou reakci na požadavky Kyjiva. Podle vlastních slov se ale nezaměřuje na průzkumy veřejného mínění a ostré hlasy kritiků ho „nevytáčejí“. Německý Kancelář svůj postoj neposlat na Ukrajinu těžké, na Západě vyrobené zbraně hájil i tím, že k jejich používání je nutný dlouhý výcvik pod vedením západních vojáků a zajištění komplikované logistiky.

Doporučeno
Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá 12. dubna 2024 11:27

Ukrajinci se podle něj lépe brání se zbraněmi z bývalých sovětských zásob, které znají lépe. Připustil však, že Ukrajina může svou obranu posílit západními zbraněmi ve střednědobém horizontu. Německo podle Olafa Scholze již v koordinovaném postupu s USA, Francií, Itálií, Velkou Británií a Kanadou na Ukrajinu poslalo protitankové zbraně a miny také dělostřeleckou munici a vozidla.

Zpět
Sdílet
Diskuse