Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
26. dubna 2022 9:39
Čas čtení 1:23
Vojtěch Vanda

Generální tajemník OSN má dnes jednat s Putinem

Generální tajemník OSN má dnes jednat s Putinem
Zdroj: TASR/AP/Eduardo Munoz/Pool
NEWS INVAZE NA UKRAJINĚ RUSKO UKRAJINA VÁLKA NA UKRAJINĚ VLADIMIR PUTIN
Uložit Uložené

Antonio Gueterres, generální tajemník OSN, se má v úterý sejít s prezidentem Ruské federace Vladimirem Putinem. Hlavním tématem debaty má být situace v Mariupolu.

Generální tajemník OSN Antonio Guterres se má v úterý sejít s prezidentem Ruské federace Vladimirem Putinem. Hlavním tématem jejich setkání má být situace v ukrajinském Mariupolu obleženém ruskou armádou. Guterres byl požádán ukrajinskou stranou, aby se pokusil vyjednat humanitární koridor pro vojáky a civilisty, kteří jsou ve městě nadále blokováni. Predikce úspěchu jednání však není velká, informuje BBC.

Doporučeno
V ruském skladu ropy a vojenské základně nedaleko ukrajinských hranic vypukl požár. Zda souvisí s válkou, není jasné V ruském skladu ropy a vojenské základně nedaleko ukrajinských hranic vypukl požár. Zda souvisí s válkou, není jasné 25. dubna 2022 14:41

Zbytky ukrajinských obránců a civilistů jsou blokovány v areálu oceláren Azovstal, které se staly posledním útočištěm chránícím Ukrajince před bombami a kulkami ruských útočníků. Guterres by rád v Moskvě vyjednal diplomatickou cestou uklidnění situace ve městě, přičemž ukrajinská strana jej požádala o vyjednání humanitárního koridoru pro uvězněné lidi v komplexu. Šance na úspěch během diplomatického jednání však nejsou, vzhledem k předešlým neúspěšným jednáním, nikterak velké.

Guterres by se měl následně přesunout do Kyjeva. Ve čtvrtek by se měl sejít s prezidentem Volodymyrem Zelenským.

Lavorov varoval před třetí světovou válkou

V hlavním městě Ukrajiny se mezitím jednalo o jiných záležitostech. V neděli navštívili Kyjev americký ministr zahraničí Antony Blinken a ministr obrany Lloyd Austin. Spojené státy na úterý chystají jednání s desítkou států v Německu ohledně bezpečnostní situace spojené s ukrajinským konfliktem.

Jedním z bodů, který by se mohl eventuelně probírat, je vyjádření ruského ministra zahraničí Sergeje Lavorova, který varoval před možným vypuknutím třetí světové války. Dle jeho vyjádření je hrozba konfliktu „vážná“ a ve spojitosti s tím kritizoval Kyjev kvůli problematickému přístupu k mírovému jednání.

Na tato slova však reagoval jeho ukrajinský protějšek Dmytro Kuleba. „Rusko ztratilo poslední možnost vystrašit svět natolik, aby přestal podporovat Ukrajinu. Proto se začíná hovořit o opravdovém riziku propuknutí třetí světové války. Jedná se o důkaz toho, že Moskva cítí, že by mohla prohrát. Už jen proto musí svět zdvojnásobit podporu Ukrajiny, abychom zvítězili a udrželi globální bezpečnost a bezpečnost Evropy,“ napsal na Twitteru.

Domů
Sdílet
Diskuse