Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
28. dubna 2022 15:35
Čas čtení 1:08
Radim Šlechta

Dominik Duka za text o znásilňovaných Ukrajinkách čelí kritice od politiků, novinářů i veřejnosti

Dominik Duka za text o znásilňovaných Ukrajinkách čelí kritice od politiků, novinářů i veřejnosti
Zdroj: TASR/Henrich Mišovič
NEWS ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Kardinál Dominik Duka čelí kritice za svůj text o znásilňovaných Ukrajinkách. V některých případech je nutné být jednostranný, říkají hlasy kritiky.

„Při vší hluboké úctě, Vaše eminence, Otče arcibiskupe, pane kardinále…ne,” píše novinář České televize Jakub Železný na Twitter jako reakci na text kardinála Dominika Duky o znásilňovaných Ukrajinkách. Kardinál zde kritizuje pomoc v podobě „pilulek po“ a vzdává hold ženám, které se raději než znásilnit nechaly zabít. Ty jsou podle něj „vzory lidské statečnosti“. Na text kardinála Duky negativně reagují osobnosti politiky, novináři i veřejnost.

„Musel jsem to nestranně přečíst dvakrát, abych pochopil smysl. Pak jsem napočítal do tisíce. Moje reflexe je ale nadále zcela nepublikovatelná,“ píše na Twitter novinář Jakub Szántó. Hlasy kritiky zaznívají také z úst žurnalistky Světlany Witowské, ale i ze strany některých politiků, veřejně známých účtů či běžných lidí.

Senátorka za ODS Miroslava Němcová například napsala: „D. Duka píše, že znásilňující vojáci jsou také oběti. V. Klaus by řekl, že náš soucit se znásilněnými je pouze maskovaná nenávist k ruským účastníkům speciální operace. Tak pro oba: zločinec není oběť a nenávist k vrahům je správná, nikdo normální ji nemaskuje.“ Na Facebooku se k Dukově textu vyjádřil i hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich, podle kterého je článek „úplně špatně“.

„Reflexi“, ke které v textu kardinál vyzýval, provedla podle svých slov i advokátka Lucie Hrdá, která se specializuje na oběti sexuálního násilí. „Pane Duko, přečetla jsem text a provedla jeho kritickou reflexi.A domnívám se, že jste napsal hroznou pakárnu, kterou relativizujete traumata ze znásilnění. Aneb srovnávat trauma přeživších válečných zločinů s polknutím antikoncepce, chce drzost. Chucpe,“ napsala na Twitter.

Domů
Sdílet
Diskuse