Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
4. května 2022 v 10:03
Čas čtení 1:02
Tereza Šnajdrová

Průzkum: 66 % domácností v Česku využívá nebo plánuje využívat obnovitelné zdroje energie

Průzkum: 66 % domácností v Česku využívá nebo plánuje využívat obnovitelné zdroje energie
Zdroj: Unsplash/KWON JUNHO/volně k použití
NEWS ENERGETIKA ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Ekologické Hnutí Duha zjišťovalo, jakou konkrétní pomoc by Češi od státu potřebovali, aby úspěšně přežili energetickou krizi. Nejčastější odpovědí byly dodávky zemního plynu z jiných zdrojů než z těch ruských.

Válka na Ukrajině prohloubila nejen ekonomickou a uprchlickou krizi, ale také tu energetickou. Ceny energií letí vzhůru, české domácnosti bojují s vysokými nedoplatky, a právě na energetickou krizi se zaměřilo i ekologické Hnutí Duha, které se lidí zeptalo, jakou pomoc od státu by nejvíce ocenili. Z průzkumu vyplývá, že většina dotazovaných by ocenila plyn z jiných zdrojů či zateplení domu, na které by měl přispět i stát.

Doporučeno
KLDR odpálila směrem do Japonského moře balistickou raketu KLDR odpálila směrem do Japonského moře balistickou raketu 4. května 2022 v 8:00

Do průzkumu, který zajišťovala společnost Omnicom Media Group, bylo zapojeno 500 lidí ve věku 15–64 let a internetové dotazování probíhalo od 29. března do 4. dubna. Hnutí Duha v něm zjišťovalo, co by měl stát udělat pro to, aby lidem snížil účty za energie.

Stát by měl podle lidí snížit daně z energie, uvedlo 59 % respondentů. Dalších 47 % z nich si myslí, že by stát měl dotovat instalaci vlastního zdroje energie (solární panely) a 40 % dotazovaných by ocenilo, kdyby stát dával dotace na zateplení domu. Populární mezi lidmi by pak bylo také regulování společností vstupujících na energetický trh, zavedení zvýhodněného tarifu na energie pro sociálně slabší nebo jednorázový finanční příspěvek na nedoplatky.

Cena energií a plynu roste především kvůli válce na Ukrajině. Česko je totiž závislé na plynu z Ruska, ale ani s tím lidé nesouhlasí. Až 52 % dotazovaných by ocenilo, kdyby stát zajistil dodávky zemního plynu z jiných zdrojů. Nezávislost na Rusku by pak vláda mohla podpořit také dotacemi na zateplování domů (46 %) nebo dotacemi na instalaci solárních panelů (40 %).

Právě to, že by měl stát pomáhat se zateplováním domů či s instalací solárních panelů si myslí 72 % respondentů. Pouze 16 % dotazovaných je proti. 

Hnutí Duha
Zdroj: Hnutí Duha
Domů
Sdílet
Diskuse