Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
14. května 2022 18:12
Čas čtení 0:33
Martin Adam Pavlík TASR

Globální prodej aut v letošním roce bude nejnižší od roku 2011. Nejprudší pokles zaznamená Evropa

Globální prodej aut v letošním roce bude nejnižší od roku 2011. Nejprudší pokles zaznamená Evropa
Zdroj: AP Photo/Petr David Josek
ZAJÍMAVOSTI ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Klíčovým důvodem propadu jsou velké produkční problémy způsobené nedostatkem součástek, jako jsou polovodiče, které hrají kriticky důležitou roli v moderních autech.

Duisburský institut CAR (Center Automotive Research) prognózuje, že globální nedostatek součástek bude mít během celého letošního roku negativní vliv na produkci aut. To prý způsobí nárůst cen a pokles prodeje.

Podle CAR se letos po celém světě prodá jen 67,6 milionu nových aut. To by bylo přibližně o 1 milion méně ve srovnání s pandemickým rokem 2020 a nejméně od roku 2011. Institut očekává, že nejprudší pokles zaznamená Evropa.

Doporučeno
Mám řidičák, ale bojím se řídit. Jak překonat strach? (Rozhovor) Mám řidičák, ale bojím se řídit. Jak překonat strach? (Rozhovor) 25. dubna 2022 7:00
jaguar, automobilka
Zdroj: TASR/Henrich Mišovič

Klíčovým důvodem propadu jsou velké produkční problémy způsobené nedostatkem součástek, jako jsou polovodiče, které hrají kriticky důležitou roli v moderních autech. Šéf CAR Ferdinand Dudenhöffer uvedl, že výrobci se pokusí vykompenzovat dodatečné náklady a nízkou vytíženost závodů zvýšením cen.

Vzhledem k nedostatečné nabídce mají dostačující prostor pro zvyšování cen. Dudenhöffer poukázal na to, že během pandemie automobilky dosud zaznamenaly relativně vysoké tržby i přes dočasné zastavení výroby a narušení dodavatelských řetězců.

Domů
Sdílet
Diskuse