Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. května 2022 18:30
Čas čtení 2:45
Dominik Vetrák

RECENZE: Atlanta je stále surreálním, originálním a vtipným seriálem, který nemá konkurenci

FILMY A SERIÁLY NOVÉ SERIÁLY
Uložit Uložené

Po několikaleté pauze se seriál Atlanta vrátil na televizní obrazovky a my jsme z něj znovu nadšení.

Seriál Atlanta měl po skončení druhé série téměř čtyřletou pauzu. Letos nás jeho tvůrci potěší hned dvěma sériemi. V pořadí třetí už skončila, přičemž tu čtvrtou mají začít vysílat ještě letos. Atlanta je nesmírně unikátní a pokračování už divákům chybělo.

Doporučeno
Kdo je nejsilnější hrdina Marvelu a v jakých filmech ještě uvidíme postavy jako Doctor Strange, Thor, Daredevil či Spider-Man? Kdo je nejsilnější hrdina Marvelu a v jakých filmech ještě uvidíme postavy jako Doctor Strange, Thor, Daredevil či Spider-Man? 19. května 2022 12:30

V nové sérii se hlavní postavy přesunuly do Nizozemska, které je jednou ze zastávek na evropském turné rappera Paper Boia (Brian Tyree Henry). Jsou s ním také jeho manažer Earn (Donald Glover) a kamarád Darius (LaKeith Stanfield). Brzy za nimi dorazí i Earnova bývalá přítelkyně Vanessa (Zazie Beetz). Napříč třetí sérií se setkali se zajímavými, až bizarními postavami a zažili nepředstavitelná a surreální dobrodružství.

Pokud se ti naše recenze a tipy na filmy/seriály líbí, respektive se díky nim rozhoduješ, do čeho investovat čas a co ignorovat, podpoř nás a staň se členem klubu Refresher+.

Afrosurrealita zdobí celý seriál

Seriál Atlanta je známý svojí surrealitou, i když v tomto případě jde spíše o afrosurrealitu (Afrosurrealism). Surrealita příběhů spočívá v tom, že nám je tvůrci představují v nepřirozené podobě.

Může jít o zvláštní sny nebo jen chaotický pohled na realitu očima, jakýma se na ni my sami dívat nedokážeme. Afrosurrealita následně do surreality přidává elementy černošské společnosti, kultury a její pohled na události.

Atlanta 3. séria
Zdroj: FX

Atlanta se však neomezuje jen na témata o rasismu, i když jsou prominentní součástí sociální kritiky, kterou tvůrci seriálu nabízejí přes svůj detailní a komplexní scénář. Afrosurrealismus využívají také k zobrazení bizarních situací, ve kterých se Afroameričané ocitají, přičemž běloši nechápou, že jsou nepříjemné či nesprávné. Afrosurrealismus si v tomto seriálu můžeš vysvětlit několika způsoby.

Seriál vtipně a trefně kritizuje společnost

Jedná se o seriál, který prostřednictvím skvělých postav kritizuje společnost, paroduje skutečné události týkající se nejen afroamerické komunity a cynickým, sarkastickým způsobem nastavuje zrcadlo zvrácené společnosti. Nejlepší na tom je, že to tvůrci seriálu dělají velmi inteligentně. Příběhy, které vypráví, jsou komplexní a místy se opírají o skutečné události z nedávné minulosti. Neamerický divák si ovšem tento seriál až tak moc neužije.

Doporučeno
PŘEHLED: Nejlepší seriály na streamu v březnu. Čeká tě sci-fi od tvůrců Hry o trůny a politická satira s Kate Winslet PŘEHLED: Nejlepší seriály na streamu v březnu. Čeká tě sci-fi od tvůrců Hry o trůny a politická satira s Kate Winslet 1. března 2024 8:00

Mnoho scén totiž stojí na odkazech na americkou minulost a současnost, její tragické příběhy, medializované případy a osobnosti. Často se nám stalo, že jsme si museli googlit souvislosti. Dost nás mrzelo, že jsme o nich nevěděli před zhlédnutím seriálu, protože by znásobily náš požitek z jeho sledování. Zároveň bychom se více pobavili na humoru, který se vyhýbá prvoplánovým vtipům a místo toho je inteligentní a trefný.

Atlanta 3. séria
Zdroj: FX

Třetí série Atlanty se odehrává v Evropě. Tvůrci seriálu díky tomu mohli pro své postavy vymyslet originální způsoby, jak jim zamotat hlavy a poslat je zažívat nová dobrodružství. Z toho důvodu jsme však měli dojem, že se základní kostra příběhu moc neposunula.

Třetí sérii nevnímáme jako ucelený příběh, ale spíše směsici různorodých epizod zachycujících oblíbené postavy v bizarních situacích, na jaké jsou už fanoušci seriálu zvyklí. Líbilo by se nám, kdyby se tvůrci více věnovali postavám a vztahům mezi nimi, které se téměř nijak nevyvinuly.

Součástí třetí série jsou opět epizody, které navenek nesouvisí s hlavním dějem. Dotváří však atmosféru seriálu a zaměřují se na zajímavé příběhy odehrávající se primárně v USA. Většinou jsou originální a vtipné, ale zároveň upozorňují na velké problémy USA z hlediska rasismu, volného držení zbraní a nikdy nekončících problémů, s nimiž se černoši v USA potýkají.

Atlanta 3. séria
Zdroj: FX

Vynikající herci a scénář dělají z Atlanty jeden z nejlepších seriálů současnosti

Během 10dílné třetí série jsme viděli čtyři „vedlejší epizody“, z nichž dvě byly skvělé, jedna ušla a jedna byla slabá (jedná se o sedmou epizodu o pohřbu). Tvůrci ji klidně ze třetí série mohli vyhodit a nic by se nestalo. Epizody s hlavními postavami jsme si nesmírně užili.

Doporučeno
První drogu jsem měl ve čtyřech letech, říká Dominik. Proč je pro Čechy lákavý hlavně pervitin? První drogu jsem měl ve čtyřech letech, říká Dominik. Proč je pro Čechy lákavý hlavně pervitin? 20. února 2024 11:00

Seriál Atlanta je již tradičně skvěle natočený. Má špičkové herce a i po letech tě dokáže překvapit. V posledních epizodách jsme viděli i známé hollywoodské herce, kteří hráli sami sebe. Jeden z nich se dokonce prostřednictvím seriálu omluvil za své nevhodné poznámky o Afroameričanech.

Třetí série Atlanty je opět skvělou televizní tvorbou, která v současnosti nemá žádnou konkurenci. Nic podobného totiž v Hollywoodu nevzniká. Novým epizodám udělujeme osm a půl bodu z deseti. Pokud bychom se dokonale vyznali v amerických událostech a společnosti, zřejmě bychom s hodnocením šli ještě výše.

Průměrné hodnocení čtenářů
Tvé hodnocení
Jaké hodnocení bys dal ty?
Zobrazit výsledky
Skrýt výsledky
0/10
Domů
Sdílet
Diskuse