Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. května 2022 11:59
Čas čtení 1:42
Daniel Mikolášik

Opičí neštovice hlásí už i Izrael, podle WHO zaznamenalo nákazu již 12 členských států. Ohniskem mohl být festival

Opičí neštovice hlásí už i Izrael, podle WHO zaznamenalo nákazu již 12 členských států. Ohniskem mohl být festival
Zdroj: TASR/AP
NEWS OPIČÍ NEŠTOVICE ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

WHO očekává, že další případy infekce budou přibývat.

Seznam států, ve kterých byla zaznamenána nákaza opičími neštovicemi, se rozšiřuje. První případ odhalili už i v Izraeli. Jedná se o muže, který se vrátil ze zahraničí. Prověřují také další případy podezření na toto onemocnění, informovala v neděli agentura AP.


Izraelské ministerstvo zdravotnictví v sobotu večer uvedlo, že muž s opičími neštovicemi se nachází v nemocnici v Tel Avivu a je v dobrém stavu. Zřejmě jde o první identifikovaný případ opičích neštovic na Blízkém východě. Vyzvalo také každého, kdo se vrátí ze zahraničí s horečkou a vyrážkami, aby navštívil lékaře.

Vedoucí odboru veřejného zdraví ministerstva zdravotnictví Šaron Alroj-Preis v neděli pro armádní rozhlas řekla, že zdravotnické týmy zkoumají další možné případy opičích neštovic.

opičie kiahne
Zdroj: TASR/CDC via AP

Jak se nákaza šíří a co může způsobit?

Světová zdravotnická organizace (WHO) v sobotu oznámila, že 12 členských států, kde se tato nemoc běžně nevyskytuje, hlásilo dosud 92 potvrzených případů nákazy opičími neštovicemi a 28 případů podezření na toto onemocnění.

Doporučeno
Na legionellu zemřelo v Polsku již 16 lidí. Nemoc se vyskytuje v důležitém vojenském uzlu na hranicích s Ukrajinou Na legionellu zemřelo v Polsku již 16 lidí. Nemoc se vyskytuje v důležitém vojenském uzlu na hranicích s Ukrajinou 31. srpna 2023 10:52

Případy opičích neštovic v posledních týdnech zaznamenalo 9 evropských zemí (Španělsko, Belgie, Velká Británie, Portugalsko, Itálie, Francie, Nizozemsko, Německo a Švédsko), dále i Kanada a Spojené státy. V pátek první případ nákazy hlásila také Austrálie.

WHO očekává, že další případy infekce přibydou. V nejbližších dnech poskytne zemím další pokyny a doporučení o tom, jak zmírnit šíření nákazy. Dostupné informace podle organizace naznačují, že k přenosu z člověka na člověka dochází prostřednictvím blízkého fyzického kontaktu s nakaženými osobami, které mají symptomatický průběh onemocnění.

Opičí neštovice obvykle nejsou smrtelné, často se však projevují horečkou, bolestmi svalů, otokem lymfatických uzlin, husí kůží, vyčerpaností a vyrážkami podobnými planým neštovicím. Virus se může přenášet kapénkami ve vzduchu, ale také kontaktem s tělesnými tekutinami, krví nebo vřídky postiženého.

WHO mapa opičie kiahne
Zdroj: WHO

Ohniskem mohl být festival

Španělské úřady vyšetřují, zda festival pro LGBTQ komunitu na kanárském ostrově Gran Canaria na začátku května nebyl zdrojem několika případů nákazy opičími neštovicemi, informoval deník El País.


Shromáždění s názvem Gay Pride Maspalomas na kanárském ostrově Gran Canaria se ve dnech 5.–⁠15. května zúčastnilo přibližně 80 000 lidí z různých zemí. V Madridu v posledních dnech zaznamenali výskyt tohoto onemocnění u několika osob, které byly na tomto festivalu, včetně mužů z Itálie i dalšího kanárského ostrova Tenerife.


Úřady veřejného zdravotnictví na ostrově Gran Canaria zahájily své vlastní vyšetřování s cílem potvrdit možnou spojitost mezi těmito případy a odhalit další možné infekce, píše El País.


Ohnisko opičích neštovic ve Španělsku předtím odhalili v jedné ze čtvrtí hlavního města Madrid v sauně. Ta z tohoto důvodu dočasně pozastavila svůj provoz. V Belgii zase tři případy souvisely s festivalem Darklands, který se uskutečnil na začátku května v přístavním městě Antverpy.

Gay Pride Maspalomas
Zdroj: Getty Images (Jorge Rey/WireImage)
Domů
Sdílet
Diskuse