Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
31. května 2022 19:33
Čas čtení 1:35
Ilona Hobzová

Učebnice pro Ukrajinu: Ministerstvo spouští web s materiály pro výuku, nabídne jich přes 200 tisíc

Učebnice pro Ukrajinu: Ministerstvo spouští web s materiály pro výuku, nabídne jich přes 200 tisíc
Zdroj: Wiki Commons/volně k užití
NEWS ŠKOLSTVÍ ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Projekt financuje Nadace PPF a Nadace The Kellner Family Foundation.

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy spustí 1. června nový webový portál Učebnice pro Ukrajinu, kde si zájemci budou moci zdarma objednávat učebnice a další materiály potřebné k výuce češtiny. Hlavním cílem projektu, který financuje skupina PPF, je podle resortu pomoc při vzdělávání a začlenění ukrajinských dětí do českých škol. 

Efektivní pomoc tam, kde veřejný sektor nestačí

„Projekt vzešel z detailního mapování potřeb ukrajinských uprchlíků v oblasti vzdělávání a integrace do české společnosti. Jeho snahou je efektivně pomoci tam, kde veřejný sektor nedokáže být dostatečně flexibilní a rychlý v intervenci. Při jeho přípravě jsme intenzivně spolupracovali se zástupci MŠMT, vzdělávacích institucí, nevládních organizací pracujících s imigranty (zejména Meta a Centrum pro integraci cizinců) a s terénními pracovníky,“ uvedla členka správní rady Nadace PPF Jana Tomas Sedláčková.

Tomas Sedláčková dodala, že podle analýzy je učebních materiálů k okamžitému využití akutně málo a že situaci ztěžuje také bezprecedentní nedostatek papíru. Nadace tak zajistila vydání téměř 220 tisíc kusů učebních materiálů a jejich bezplatné dodání do všech škol a vzdělávacích institucí, které o ně budou mít zájem.

Gazdík: Skvělý příklad pomoci státu 

Krok Nadace PPF a Nadace The Kellner Family Foundation ocenil i ministr Petr Gazdík (STAN). Označil ho jako skvělý příklad toho, jak mohou soukromé firmy flexibilně pomoci státu. „České školství je sice systémově připraveno vzdělávat děti s odlišným mateřským jazykem, ale není schopno včas zajistit výukové materiály v takovém rozsahu, jak je to v současné chvíli, kdy je nutné vzdělávat tisíce ukrajinských dětí, potřebné. Tomu také odpovídá nabídka učebnic nebo studijních materiálů, kterých je v současné chvíli nedostatek,“ doplnil Gazdík.

Portál Učebnice pro Ukrajinu mohou podle MŠMT využít všechny školy a vzdělávací instituce, ale i pedagogové podílející se na výuce češtiny i jiné neziskové organizace. Zájemci na něm naleznou učebnice pro 1. a 2. stupeň základních škol, pro střední školy, didaktické materiály pro učitele, učebnice češtiny pro dospělé a ilustrovaný česko-ukrajinský slovník.

Domů
Sdílet
Diskuse