Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
1. června 2022 v 9:23
Čas čtení 1:12
ČTK Tereza Šnajdrová

Pravidla získání podpory pro lidi prchající před válkou na Ukrajině budou přísnější

Pravidla získání podpory pro lidi prchající před válkou na Ukrajině budou přísnější
Zdroj: ČTK/AP/Sergei Grits
NEWS INVAZE NA UKRAJINĚ UKRAJINA VÁLKA NA UKRAJINĚ
Uložit Uložené

Ukrajinci, kteří v Česku využívají bezplatného ubytování, stravy a základních hygienických prostředků, nebudou mít nově nárok na příspěvek 5 000 korun, odhlasovali poslanci.

Ukrajinští uprchlíci s bezplatným ubytováním, stravou a základními hygienickými prostředky už zřejmě nebudou pobírat pětitisícovou humanitární dávku. Od druhého měsíce bude podpora navíc svázána s trvalým pobýváním v Česku, což má zabránit takzvané dávkové turistice. Změny přinese novela zákona zvaného Lex Ukrajina, kterou schválila Sněmovna. Předlohu nyní posoudí senátoři. Informuje o tom ČTK.

Doporučeno
V Chorvatsku zatkli členku Pussy Riot. Nyní jí hrozí vydání do Turkmenistánu V Chorvatsku zatkli členku Pussy Riot. Nyní jí hrozí vydání do Turkmenistánu 1. června 2022 v 8:10

Novela upravuje také například zdravotní pojištění běženců a příspěvek pro domácnosti za jejich bezplatné ubytovávání. Zdravotní pojištění bude stát hradit uprchlíkům vyjma dětí a seniorů podle schválené sněmovní verze nejvýše 150 dnů. Takový krok by měl Ukrajince motivovat k nalezení zaměstnání. 

Dávku 5 tisíc budou moci pobírat ještě pět měsíců

Podporu 5 000 korun na pořízení základních potřeb pro začátek života v Česku dostávají uprchlíci za měsíc, v němž získali vízum k ochraně. Mohou ji pobírat ještě dalších pět měsíců, když prokážou, že dávku potřebují. Novela podmínky zpřísňuje. Úřad práce navíc bude moci žadatele vyzvat, aby případný nárok na podporu přišli do pobočky prokázat osobně. Uprchlík by se musel dostavit zpravidla do osmi dnů, jinak by úřad žádost zamítl.

Na solidární příspěvek domácnostem za bezplatné ubytovávání ukrajinských běženců budou mít podle novely nárok i ti ubytovatelé, u kterých si uprchlíci platí spotřebu plynu a elektřiny sami. Pokud lidé poskytnou celé byty, příspěvek by dostávali pouze v případě, že předchozí měsíc bylo obydlí prázdné. Stát nyní poskytuje domácnostem na ubytovaného uprchlíka na měsíc 3 000 korun, nejvýš ale 12 000 korun celkem. Vláda by mohla částky upravit podle toho, zda mají běženci k dispozici celý byt, nebo bydlí doma u ubytovatelů v pokoji.

Doporučeno
Už dávno to není magické místo. Rusové na Bali ve velkém skupují nemovitosti a celé pláže, založili si tu Novou Moskvu Už dávno to není magické místo. Rusové na Bali ve velkém skupují nemovitosti a celé pláže, založili si tu Novou Moskvu 24. května 2024 v 8:00

Novela dále výslovně odmítne dočasnou ochranu občanům Evropské unie. Nově budou muset žadatelé o dočasnou ochranu z Ukrajiny prokázat, že mají zajištěno ubytování, pokud nebudou mít bydlení zprostředkováno krajským asistenčním centrem. Návrh počítá také s tím, že Česko nadále nebude vydávat víza a povolení k pobytu Rusům a Bělorusům. 

Domů
Sdílet
Diskuse