Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
1. června 2022 8:10
Čas čtení 0:47
Tereza Šnajdrová

V Chorvatsku zatkli členku Pussy Riot. Nyní jí hrozí vydání do Turkmenistánu

V Chorvatsku zatkli členku Pussy Riot. Nyní jí hrozí vydání do Turkmenistánu
Zdroj: Roberto Ricciuti/Redferns
NEWS CHORVATSKO RUSKO ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Chorvatská policie zadržela členku feministické skupiny Pussy Riot, na kterou již v roce 2003 vydal Interpol zatykač. Ajsoltan Nijazovové nyní hrozí deportace do Turkmenistánu, kde je obviněna ze zpronevěry.

V Chorvatsku byla zadržena členka ruské feministické punkové kapely Pussy Riot Ajsoltan Nijazovová. Na tu již v roce 2003 vydal Interpol zatykač, a to na základě žádosti Turkmenistánu. Aktivistka čelí v rodné zemi obvinění ze zpronevěry a o její deportaci nyní rozhodne chorvatský soud, informují Novilist a VL.

Doporučeno
Aktivistka z Pussy Riot uprchla z Ruska do Litvy. Přestrojila se za kurýra rozvážkové služby Aktivistka z Pussy Riot uprchla z Ruska do Litvy. Přestrojila se za kurýra rozvážkové služby 11. května 2022 16:00

Skupina Pussy Riot měla vystoupit v pondělí v rámci protiválečného turné Riot Days v chorvatském Záhřebu, avšak už na hraničním přechodu se Slovinskem byla její členka zadržena policií. Turkmenistán, odkud Ajsoltan Nijazovová pochází, na ženu nechal vydat mezinárodní zatykač.

Důvodem má být údajná zpronevěra 40 milionů dolarů (921 milionů korun). Skupina Pussy Riot však tvrdí, že obvinění je vykonstruované, politické a má sloužit jako odplata za to, že se otec aktivistky stranil opozici, kvůli čemuž také zemřel ve vězení. 

Nijazovová byla umístěna do vazby pro osoby určené k vyhoštění a hrozí jí deportace zpět do Turkmenistánu. „Jde o diktaturu, kde jsou lidé zabíjeni,“ varuje členka skupiny Olga Borisovová.

Členka Pussy Riot čelila zatčení již minulý týden ve Slovinsku. Tamní soud ji však po 10 hodinách ve vazbě pustil a rozhodl se ji nestíhat. Obhájce bránil Ajsoltan Nijazovovou tím, že si svůj trest odpykala již v Rusku, které na aktivistku vydalo vlastní zatykač.

Domů
Sdílet
Diskuse