Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
6. června 2022 10:24
Čas čtení 1:16
Vojtěch Vanda

Ministerstvo dopravy chystá vyšší trest za odmítnutí dechové zkoušky nebo nepředložení řidičského průkazu při nehodě

Ministerstvo dopravy chystá vyšší trest za odmítnutí dechové zkoušky nebo nepředložení řidičského průkazu při nehodě
Zdroj: Getty Images/Hannah Peters
NEWS DOPRAVA PRAHA
Uložit Uložené

Za neprovedení dechové zkoušky či nepředložení řidičského průkazu při nehodě by mohly být mnohem tvrdší tresty než doposud. Ministerstvo dopravy se chystá ke zpřísnění a změně bodového systému.

Za odmítnutí předložení řidičského průkazu při nehodě nebo dechové zkoušky při kontrole přísnější tresty. Takové plány pro budoucí kontroly chce ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Jak informují Novinky.cz, dle expertů by tato odmítnutí mohla být postihována stejným způsobem, jako by byla řidiči zjištěna maximální hodnota alkoholu v krvi. Trest by poté mohl dosáhnout až třech let vězení s následnou vysokou pokutou.

Doporučeno
Speciální tarif na energie pro sociálně slabé rodiny by měl být hotový do konce srpna, říká Bartoš Speciální tarif na energie pro sociálně slabé rodiny by měl být hotový do konce srpna, říká Bartoš 5. června 2022 16:32

Rozdíl je to obrovský. Jak informuje policie, momentálně dostane řidič za takové chování pokutu mezi 25 až 50 tisíci korun a případný zákaz řízení na 1 až 2 roky a odejmutí 7 bodů. Dle expertů na dopravu by se však nová pokuta mohla vyšplhat až do milionů.

„Nyní se trestání alkoholu za volantem řídí tím, že je potřeba nejdříve prokázat, zda došlo k porušení předpisů, nebo ne, a nezohledňují se současné možnosti digitalizace. Připravované řešení toto doplní o možnost zadržet řidičský průkaz, i když ho nemá hříšník u sebe,“ dodal pro Právo mluvčí rezortu František Jemelka. Poté by mělo následovat řízení, jestli dotyčný přijde o řidičský průkaz, nebo ne.

Dle expertů na dopravu by se však nová pokuta mohla vyšplhat až do milionů. „Je potřeba zpřísnit tresty pro odmítače, postihovat to přinejmenším tak přísně, jako kdybychom zjistili maximální hladiny alkoholu a drog v krvi. Protože zatím se to opravdu vyplácí,“ řekl pro Právo expert Roman Budský, podle nějž by se Česko mohlo inspirovat u severských států.

V Česku se momentálně odmítat dechovou zkoušku vyplatí, jelikož při prokázání jízdy v nezpůsobilém stavu pod vlivem drog můžou hrozit až tři roky vězení nebo zákaz řízení na 10 let. Web tester.cz porovnával výše trestů za řízení pod vlivem alkoholu v dalších evropských zemích.

Doporučeno
Od tramvaje k vibrátoru. „Design dokáže komunikovat i bořit společenská tabu,“ říká designérka Anna Marešová Od tramvaje k vibrátoru. „Design dokáže komunikovat i bořit společenská tabu,“ říká designérka Anna Marešová 25. března 2024 15:00

V Norsku je maximální dovolená hladina alkoholu v krvi do 0,2 promile. Při prokázání 0,2–0,5 promile alkoholu může řidič zaplatit až 25 tisíc korun, do 1,5 promile hrozí vysoká pokuta až podmínečné uvěznění. Nad 1,5 promile jde řidič do vězení a zaplatí pokutu, která se vztahuje k výši příjmů viníka.

Domů
Sdílet
Diskuse