Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
13. června 2022 8:54
Čas čtení 1:22
Adéla Ježková

Američtí senátoři se dohodli na omezené kontrole zbraní. Návrh by mohl být přísnější, míní Biden

Američtí senátoři se dohodli na omezené kontrole zbraní. Návrh by mohl být přísnější, míní Biden
Zdroj: Unsplash/Chip Vincent/volně k užití
NEWS SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ (USA) ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

V reakci na sérii masových střeleckých útoků se skupina amerických senátorů napříč stranami dohodla na potenciální legislativě týkající se bezpečnosti střelných zbraní.

Americký prezident Joe Biden vyzval zákonodárce, aby mu rychle předložili dohodu o reformách v oblasti zbraní, protože skupina senátorů v neděli oznámila omezený dvoustranný rámec reagující na nedávné masové střelby. Informoval o tom deník The Guardian

Navrhovaná dohoda nabízí mírné omezení zbraní a zároveň usiluje o zlepšení bezpečnosti ve školách a programů duševního zdraví. Cílem je například zpřístupnit záznamy o lidech mladších 21 let pořizujících si zbraně. Dohoda by zároveň státům nabídla peníze na zavedení tzv. „red flag“ zákonů, které usnadňují dočasné odebrání zbraní potenciálně nebezpečným osobám. 

Doporučeno
KOMENTÁŘ: Regulace zbraní je v USA stále tabu, navzdory masakrům ve školách KOMENTÁŘ: Regulace zbraní je v USA stále tabu, navzdory masakrům ve školách 5. června 2022 7:00

Dohoda však údajně nedosahuje přísnějších kroků, o které právě Biden usiloval. „Návrh samozřejmě neobsahuje vše, co si myslím, že je potřeba, ale odráží důležité kroky správným směrem a byl by nejvýznamnějším zákonem o bezpečnosti zbraní, který Kongres za poslední desetiletí přijal,“ uvedl americký prezident.

Návrh neobsahuje například zákaz útočných zbraní, jak požadovali aktivisté, ani návrh na zvýšení věkové hranice pro jejich nákup z 18 na 21 let. Zásadní ovšem je, že tyto návrhy podporuje deset republikánů, což znamená dostatečný počet hlasů pro přijetí zákona. Předchozí pokusy o zpřísnění zákonů o zbraních nezískaly v Kongresu potřebnou podporu.

„Představujeme rozumný a oboustranný návrh na ochranu amerických dětí, zajištění bezpečnosti našich škol a snížení hrozby násilí v celé naší zemi. Rodiny mají strach a je naší povinností spojit se a udělat něco, co jim pomůže obnovit pocit bezpečí a jistoty,“ uvedla podle BBC senátní skupina ve svém prohlášení.


V sobotu se po celých Spojených státech v důsledku dvou masových střeleb sešly desetitisíce protestujících, kteří požadují reformu zbraní. Shromáždění „Pochod za naše životy“ se konalo necelý měsíc poté, co bylo při rasistickém útoku v newyorském Buffalu zabito 10 lidí a v základní škole v texaském Uvalde 19 dětí a dva učitelé.

Domů
Sdílet
Diskuse