Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
16. června 2022 11:30
Čas čtení 5:39
Vojtěch Vanda

Anki: Nechtěl jsem dělat parody rap pro vietnamskou komunitu, tak jsem šel trochu jinou cestou

Anki: Nechtěl jsem dělat parody rap pro vietnamskou komunitu, tak jsem šel trochu jinou cestou
Zdroj: Štěpán Svoboda
HUDBA ČESKÝ RAP FRESH RAP RAP
Uložit Uložené

Die Mannschaft určitě znáš. Takže víš, že jejich rap je prostě fresh.

Stejně jako Praha není jen most a hrad, tak Pražané nejsou jenom Švejk a Zeman a rap není jen BiggBoss a Hypno. Už nějaký ten pátek hloubáme v neprozkoumaných vodách tuzemského hip hopu, v němž nacházíme zajímavý zvuk. Někdy je ale potřeba vyplout trochu na hladinu, trochu se nadechnout a s čerstvým vzduchem v plicích se zase ponořit.

Taková situace nastala právě v červnu. Myslíme si, že každý rapový posluchač u nás zná kolektiv Die Mannschaft, alespoň díky jeho nejznámějšímu členu Labellovi. Skupina, která nese stejný název jako německá fotbalová reprezentace, se však může pyšnit ještě dalšími neméně zajímavými rappery. Jeden z nich je dokonce rodilým Němcem a právě s ním probereme jeho cestu k mikrofonu.

Doporučeno
„Chlapi mi od 12 sahali pod kalhotky a já mám pořád poslouchat, že holky jsou d*vky.“ Realita je tvrdá, vědí lobbyboy&saab900turbo „Chlapi mi od 12 sahali pod kalhotky a já mám pořád poslouchat, že holky jsou d*vky.“ Realita je tvrdá, vědí lobbyboy&saab900turbo 22. května 2022 7:00

Následující příběh se nicméně nebude opírat o lesk Západu, nablýskané BMW a Mercedesy nejvyšších tříd či lukrativní smlouvy v bundesligových týmech. Naopak bude o tvrdé dřině, snaze vymanit se ze stresového kolotoče konstantní práce a kontrastu mezi Sudety a hlavním městem České republiky. Ostatně s tím má Anki spoustu zkušeností.

Anki Fresh rap
Zdroj: Kryštof Novák

Cesta rappera s občanským jménem Tran Viet Anh započala v Německu, kde strávil několik let. „Pak jsem se přistěhoval do západních Čech, kde moje mamka provozovala stánek na tržnici,“ popisuje své putování Evropou. Konflikt sebeurčení je v jeho textech slyšet často, jako například v tracku Whiteboy z nového alba No More Drama, které vydal v květnu.

FRESH RAP je seriál, který ti již déle než rok představuje ty nejzajímavější mladé rapové interprety z celého Česka. 

Rap však není pouze o slovech, nýbrž i o melodiích. Proto ti také jednou za měsíc přinášíme story tuzemských producentů v rámci seriálu FRESH BEATS

K tomu jsme nedávno začali vydávat i týdenní updaty k tomu, co nového se děje u českých rapových person na vzestupu. Pokud ještě nesleduješ FRESH RELEASE, klikni sem.

„Anki je přezdívka, kterou mi vymyslela moje česká teta, která mě vychovávala,“ vysvětluje původ svého pseudonymu. „Rodiče pracovali sedm dní v kuse a neměli na mě čas, tak jsem žil jako malý v český rodině. Stejně jako většina mých vietnamských vrstevníků v té době,“ říká skoro devětadvacetiletý umělec, jenž seznamuje své posluchače s tím, jak se mu žilo (a možná ještě někdy žije) předtím, než se přestěhoval do Prahy.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílel uživatel @____anki_tran

No More Drama

Osud tomu chtěl, aby se Anki přestěhoval do hlavního města, kde se kromě hudby věnuje ještě vaření. Dlouho tomu tak ale nebylo, o čemž Anki podává svědectví ve svých textech. „Rapuju o chudobě,“ informuje bez skrupulí, „protože provozujeme s mamkou přes 10 let večerku ve vyloučený lokalitě na Sokolovsku, kde jsem strávil většinu svého času jako teenager,“ vysvětluje.

Vyzkoušej předplatné
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 116509 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?
– Jak vzniklo album No More Drama,
– jaký je život v Sudetech,
– co jej přimělo začít s rapem,
– co si myslí o budoucnosti rapu ve vietnamštině,

– jak vnímá otázku vlastní identity.

Domů
Sdílet
Diskuse