Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. května 2022 7:00
Čas čtení 9:02
Vojtěch Vanda

„Chlapi mi od 12 sahali pod kalhotky a já mám pořád poslouchat, že holky jsou d*vky.“ Realita je tvrdá, vědí lobbyboy&saab900turbo

„Chlapi mi od 12 sahali pod kalhotky a já mám pořád poslouchat, že holky jsou d*vky.“ Realita je tvrdá, vědí lobbyboy&saab900turbo
Zdroj: Jiří Žák
HUDBA ČESKÝ RAP FRESH RAP RAP
Uložit Uložené

V květnovém FRESH RAPu půjdeme hlouběji. Ne však po stylu Vladimira 518, tedy dolů a sami, nýbrž společně s ženským alternativním rapovým duem lobbyboy&saab900turbo. Pomocí hudby například zjistíme, že situace pro mladou ženu v 21. století stále není ok.

Asi se shodneme na tom, že existuje rap a rap. Že v první řadě existuje hudba, jejímž smyslem je líbivost, prorážení vrcholů v mainstreamových hitparádách, možný tučný výdělek nebo uznání nejširším spektrem posluchačů. Zde se vždy najdou škarohlídi, kteří se neštítí do ní rýpat imaginárním klackem zastřeného zraku a vyjadřovat se o ní jako o ploché zábavě.

O jejich motivech nemůžeme mluvit jinak než s nepochopením, jelikož na druhé straně rapové osy existují tracky, které jsou alternativní jak hudebně, tak textově. Undergroundové a opravdu hluboké, třeba jako Macocha. Není proto důvod soptit. Pro všechny zastánce této strany rapového spektra přinášíme i my, v rámci měsíčního seriálu FRESH RAP o nových rapových jménech, vcelku netradiční dvojici. 

Jejich výstřednost, mluvíme-li o vztahu k naší scéně, začíná už u jejich jmen a končí u sdělení v textech. Také si úplně nevzpomínáme, kdy naposledy vykouklo z šedi těleso, které by tvořily dvě ženy. lobbyboy&saab900turbo mají co říct, a proto chceme, aby sis je poslechl i ty.

lobbyboy&saab900turbo
Zdroj: Jiří Žák/se souhlasem
FRESH RAP je seriál, který ti již déle než rok představuje ty nejzajímavější mladé rapové interprety z celého Česka. Pokud máš zájem si přečíst stories šestnácti rapových osobností, jejichž kariéry brzo zasáhnou (pokud ještě nezasáhly) i tvé uši, klikni sem.

Rap však není pouze o slovech, nýbrž i o melodiích. Proto ti také jednou za měsíc přinášíme story tuzemských producentů v rámci seriálu FRESH BEATS. Zajímá-li tě, jak s hudbou začínali, jak se tvoří rapové instrumentály, které nástroje k tomu využívají a další zajímavosti, pak nezapomeň kliknout sem.

K tomu jsme nedávno začali vydávat i týdenní updaty k tomu, co nového se děje u českých rapových person na come-upu. Takže pokud ještě nesleduješ FRESH RELEASE, klikni sem.

O novém rapovém duu lobbyboy&saab900turbo se na internetu dočteš, že se jedná o projekt performerky Kateřiny Konvalinové a sochařky Eriky Velické. Takové představení obvykle stačí, jenže my jsme chtěli vědět, co o sobě dokážou říct samy umělkyně. 

Doporučeno
Ďáblice v rouše beránčím Doja Cat se vrací s rapovým přídavkem. Scarlet 2 CLAUDE navazuje na démonické a krví nasáklé CD Ďáblice v rouše beránčím Doja Cat se vrací s rapovým přídavkem. Scarlet 2 CLAUDE navazuje na démonické a krví nasáklé CD 19. dubna 2024 15:00

„Tohle je strašně težký... Jako představit se na Tinderu. Když je to naživo, snažím se z toho představování dělat trochu srandu a využívat řeč těla,“ vysvětluje Erika, podle níž by se člověk měl představovat až na konci rozhovoru. Kateřina souhlasí a dodává, že jí to také nikdy moc nešlo. „Já jsem Erika. Jsem malá, vadí mi nespravedlnost, jsem sochařka, dlouho jsem koketovala s aktivismem a teď jsem chvíli zkoušela učit,“ začala tedy rapperka, která stojí za pseudonymem saab900turbo.

„Hodně jsem obdivovala feministky, co se pojmenovávaly po cígách, a Saab mi přišlo jako jméno pro holku, co stojí pevně na nohou,“ vysvětluje symboliku. „Saab byl asi trochu situační. Je to hodně hezký auto, ale většinou v něm jezdí chlápci ve věku 40 let a víc. Moje auto mi připomíná Missy Eliott a jmenuje se LadyGloria,“ popisuje.

Druhá interpretka přibližuje, jak se obě poznaly. „Já jsem Kateřina, taky jsem studovala umčo a aktivističtila, a tak jsme se i s Erikou poznaly. Ted mě zajímá víc zemědělství, ale jako mnoho lidí strugglím s tím se vůbec nějak uživit a udržet si alespoň hladinku radosti ze života,“ říká. Její lobbyboy nese stejný význam jako obyčejný lobby boy, tedy poslíček. 

„Je to poslíček, většinou v hotelech. Takový ten týpeček, který dělá všechno možný, ale zároveň má nejlepší přehled o tom, co se děje. Kdo s kým, co s čím. A mě nějak bavilo si vytvořit přezdívku někoho, kdo dělá určitý servis, je tak trochu neviditelný, ale má určitou sílu vědění,“ objasňuje.

Symboly, metafory, jeskyně

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 115183 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Jak se dostaly k rapu.
  • Proč je důležité rapovat o traumatizujících událostech.
  • Čím se nechávají inspirovat.
  • Co říkají o mainstreamu.
  • Kdo je podle nich dalším hot talentem u nás.
Domů
Sdílet
Diskuse