Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
14. června 2022 11:43
Čas čtení 1:19
Tereza Šnajdrová

Ženy jsou lepší velitelky než muži. Pro dlouhodobější mise typu cesty na Mars jsou vhodnější, ukazuje studie

Ženy jsou lepší velitelky než muži. Pro dlouhodobější mise typu cesty na Mars jsou vhodnější, ukazuje studie
Zdroj: NASA/Bill Ingalls/volně k použití
NEWS ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Z nové studie vyplývá, že ženy jsou lepší velitelky než muži. U dlouhodobějších misí typu cesty na Mars jsou schopnější, pozitivnější a kladou důraz na vzájemnou podporu.

Nová studie Univerzity aplikovaných věd v Kaunasu zveřejněná v žurnálu ScienceDirect ukazuje, že ženy jsou pro mise typu cesty na Mars lepšími velitelkami než muži. Co se týče soustředění na plnění úkolů, fungují obě pohlaví stejně, ale ženy jsou prý pozitivnější a kladou větší důraz na vzájemnou podporu. Pro vesmírné mise by tak ženy mohly být vhodnější a také schopnější, říká autorka studie Inga Popovaite.

Doporučeno
Policie od nedělního večera pátrá po 14leté dívce z Břeclavska Policie od nedělního večera pátrá po 14leté dívce z Břeclavska 14. června 2022 10:13

Na Mezinárodní vesmírné stanici působily jako velitelky až do roku 2021 pouze tři ženy. Podle socioložky Ingy Popovaite jsou přitom ženy ve vesmírných misích schopnější a tím pádem také vhodnější. Na rozdíl od mužů jsou při plnění úkolů pozitivnější a více se zaměřují na vzájemnou podporu. 

„Až za deset nebo dvacet let začnou mise na Mars, budou se tam posílat smíšené skupiny. Také se za několik let připravuje let astronautky k Měsíci. Stále nám ale chybí údaje o ženách ve vesmíru, a to kvůli jejich nízké účasti na polárních expedicích i dalších misích podobných vesmírným výpravám. Proto je důležité srovnávat, jak funguje dynamika smíšených skupin oproti těm čistě mužským,“ popisuje studii její autorka. 

Ke sběru dat použila autorka studie hlášení velitelů z Mars Desert Research Station v Utahu. Vesmírná stanice sice stojí na Zemi, ale její projekty připomínají reálné kosmické lety. Popovaite zkoumala na 824 zpráv z této stanice a zaměřovala se především na analýzu textu, frekvenci, emoce, sentiment hlášení a strukturu témat. 

Hlášení žen měla vyšší skóre pozitivního sentimentu a lišily se i zprávy týkající se posádky. Muži kladli důraz na týmového ducha, loajalitu a úspěchy, kdežto ženy se zaměřovaly na vzájemnou podporu, motivaci a pozitivní prostředí. 

„Tradičně se má za to, že muži velitelé jsou orientováni na plnění úkolů a ženy jsou spíše společenskými veliteli. Nicméně můj výzkum ukázal, že jak muži, tak i ženy jako velitelé byli zaměřeni na plnění úkolů stejně. Jediný rozdíl mezi nimi byl v tom, že ženy častěji povzbuzovaly svůj tým pozitivními podpůrnými zprávami,“ dodala Popovaite s tím, že právě díky emocionální péči o tým by mohly být ženy lepšími velitelkami. 

Domů
Sdílet
Diskuse