Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. června 2022 20:35
Čas čtení 0:48
Ivan Koribanič TASR

V USA schválili zákon, který by měl zlepšit situaci se zbraněmi. K platnosti chybí už jen podpis prezidenta Joea Bidena

V USA schválili zákon, který by měl zlepšit situaci se zbraněmi. K platnosti chybí už jen podpis prezidenta Joea Bidena
Zdroj: Getty Images/Ross Mantle
NEWS SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ (USA) ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Závěrečné znění zákona je kompromisem mezi demokraty a republikány. Ke zbraním se nedostanou mladí lidé ani usvědčení násilníci.

Sněmovna reprezentantů amerického Kongresu schválila v pátek návrh zákona, který má omezit násilí páchané střelnými zbraněmi. Legislativu musí ještě podepsat prezident Joe Biden.


Sněmovna, v níž mají převahu demokraté, návrh přijala poměrem hlasů 234 ku 193. V noci na pátek jej schválila i horní komora Kongresu Senát, kde návrh podpořilo 65 senátorů a 33 bylo proti. K demokratům se přidalo i 15 republikánských senátorů.

Doporučeno
„Soudci budou mít na rukou krev.“ Lékaři po celém světě odsuzují zrušení práva na potrat v USA „Soudci budou mít na rukou krev.“ Lékaři po celém světě odsuzují zrušení práva na potrat v USA 25. června 2022 9:37

Na znění kompromisního návrhu této právní normy několik týdnů pracovala skupina složená z demokratických i republikánských členů Senátu USA.

Anketa:
Pomůže tento zákon zlepšit situaci v USA?
Nemyslím si. Kdo chce zbraň, ten se k ní i tak dostane.
Doufam, že ano.
Nemyslím si. Kdo chce zbraň, ten se k ní i tak dostane.
86 %
Doufam, že ano.
14 %

Zákon výrazně zpřísní podmínky pro nákup zbraní pro mladé lidi, znemožní vlastnit střelné zbraně osobám usvědčeným z domácího násilí a pomůže místním úřadům dočasně odebrat zbraně osobám, které jsou na základě posudku označeny za nebezpečné.

Jedná se o jedno z nejvýraznějších opatření v oblasti násilí páchaného zbraněmi schválené Kongresem od zákazu útočných zbraní v roce 1994. Ten byl v platnosti deset let a zakazoval výrobu některých poloautomatických zbraní pro potřeby civilistů.

Doporučeno
Aktualizováno: Střelba v gay baru v Oslu si vyžádala dva mrtvé. Policie obvinila střelce z terorismu Aktualizováno: Střelba v gay baru v Oslu si vyžádala dva mrtvé. Policie obvinila střelce z terorismu 25. června 2022 8:26

Současná legislativa je reakcí na několik incidentů v USA, při kterých bylo střelnými zbraněmi usmrceno několik osob. Při jednom útoku střelec na základní škole v texaském městě Uvalde zabil 24. května 19 dětí a dvě učitelky. Další útočník několik dní předtím zastřelil v supermarketu v Buffalu deset Afroameričanů.

Domů
Sdílet
Diskuse