Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
25. června 2022 9:37
Čas čtení 1:33
Adéla Ježková

„Soudci budou mít na rukou krev.“ Lékaři po celém světě odsuzují zrušení práva na potrat v USA

„Soudci budou mít na rukou krev.“ Lékaři po celém světě odsuzují zrušení práva na potrat v USA
Zdroj: Unsplash/Manny Becerra/volně k užití
NEWS SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ (USA) ŽENSKÉ ZDRAVÍ ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Lékaři a aktivisté odsuzují zrušení práva na interrupci Nejvyšším soudem USA.

Lékaři a aktivisté po celém světě odsoudili zrušení rozsudku Roe vs. Wade. Označili jej za bezohledný útok, který zanechá Nejvyššímu soudu „krev na rukou“. Prohlášení, na které upozornil The Guardian, podepsalo více než sto zdravotnických organizací, včetně britské Královské koleje porodníků a gynekologů (Royal College of Obstetricians and Gynaecologists, RCOG).

„Přístup k bezpečnému potratu je lidským právem. Útoky proti reprodukční svobodě jsou útoky na demokracii a mezinárodní standardy lidských práv, na osobní svobody a právo na soukromí a brzdí pokrok směrem k rovnosti žen a mužů,“ uvádí lékaři v úvodu svého prohlášení s tím, že omezení přístupu k potratové péči ve Spojených státech není v souladu se závazkem světového společenství prosazovat lidská práva a nezohledňuje to převažující celosvětové lékařské důkazy, které hovoří o potratech jako o základní zdravotní péči.

Doporučeno
Zrušení práva na interrupci v USA: Odpovídáme na nejčastější otázky Zrušení práva na interrupci v USA: Odpovídáme na nejčastější otázky 24. června 2022 19:40

Podle prezidenta RCOG Edwarda Morrise je šokující, že budoucnost tolika žen a dívek byla diktována politikou, a nikoli názorem založeným na důkazech. „Mrazivý účinek tohoto rozhodnutí se nepochybně projeví po celém světě. Vyzýváme vlády, aby vytvořily a chránily právní a regulační prostředí, které podporuje zdravotnické pracovníky v poskytování přístupu k bezpečné a dostupné potratové péči,“ dodala zvolená prezidentka RCOG Ranee Thakar.

„Soudci budou mít brzy na rukou krev.“

„Důsledky tohoto vypočítavého rozhodnutí se projeví po celém světě a povzbudí další protipotratová a protiženská hnutí a ovlivní další reprodukční svobody. Soudci, kteří upřednostnili své osobní přesvědčení před americkou vůlí, precedentem a zákonem, budou mít brzy na rukou krev,“ uvedl pro The Guardian Alvaro Bermejo, ředitel Mezinárodní federace plánovaného rodičovství (IPPF).

Doporučeno
Případ Roe vs. Wade: Jaký byl osud Jane Roe a co stálo za legalizací potratů v jednom z nejvýznamnějších soudních verdiktů USA? Případ Roe vs. Wade: Jaký byl osud Jane Roe a co stálo za legalizací potratů v jednom z nejvýznamnějších soudních verdiktů USA? 12. května 2022 7:00

Lékaři v prohlášení upozornili, že nedostatečný přístup k bezpečné potratové péči je jednou z hlavních příčin úmrtí matek a zdravotních komplikací, kterým lze předcházet. V důsledku nebezpečného potratu totiž každý rok zemře ve světě 47 000 žen a přibližně pět milionů jich je hospitalizováno kvůli závažným komplikacím, jako je krvácení nebo infekce.

„Každému, kdo chce někomu upírat právo rozhodovat o tom, co je správné pro jeho tělo a budoucnost, vzkazujeme: Nikdy nepřestaneme pracovat na světě, kde má každý a všude právo volby, a tento útok naše odhodlání jen posiluje,“ vzkázala vedoucí oddělení propagace ve společnosti MSI Reproductive Choices Sarah Shaw.

Nejvyšší soud Spojených států amerických v pátek zrušil rozsudek případu Roe vs. Wade z roku 1973, který dával právo na přerušení těhotenství do 23. týdne. O pravidlech pro interrupci si budou nyní jednotlivé státy rozhodovat samy. Přibližně polovina států pravděpodobně toto právo zruší.

Domů
Sdílet
Diskuse