Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. června 2022 16:35
Čas čtení 0:52
Radim Šlechta

Nejvyšší soud USA zrušil federální právo na interrupci

Nejvyšší soud USA zrušil federální právo na interrupci
Zdroj: Getty Images/Anna Moneymaker
NEWS SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ (USA) ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Rozsudek případu Roe vs. Wade dával ženám toto právo od roku 1973.

Nejvyšší soud Spojených států amerických zrušil rozsudek případu Roe vs. Wade z roku 1973. Ženám dával právo na přerušení těhotenství do 23. týdne. Informuje o tom New York Times. O pravidlech pro interrupci si budou jednotlivé státy rozhodovat samy. Předpokládá se, že právo na interrupci zruší přibližně polovina států.

Život ve Spojených státech amerických se po padesáti letech změní. Nejvyšší soud zrušil výsledek sporu Roe vs. Wade z roku 1973. Ten dával ženám právo na přerušení těhotenství do 23. týdne. Několik států se v minulosti vyjádřilo tak, že by se lhůta měla zkrátit na šest týdnů, kdy žena ani nemusí poznat, že je těhotná.

Podezření, že by Nejvyšší soud mohl právo na umělé přerušení těhotenství zrušit, odhalil server Politico v polovině května. Tehdy se ukázalo, že by ženy měly přijít o federální právo těhotenství přerušit. Soudce Samuel Alito popsal verdikt ze 70. let jako špatné rozhodnutí. Práva žen je podle něj potřeba vrátit do rukou volených zástupců lidu v jednotlivých státech.

Doporučeno
KVÍZ: Poznáš hlavní města států USA podle indicií? KVÍZ: Poznáš hlavní města států USA podle indicií? 2. března 2024 14:30

Až polovina států podle New York Times svá pravidla výrazně zpřísní. Některé státy již v minulosti zavedly právo na interrupci pouze do šestého týdne těhotenství. Pokud se ženy interrupci podrobí, mohou za ni být trestně stíhány, v některých státech je interrupce považována za vraždu. Trestní odpovědnost mohou nést také lékaři nebo zdravotníci, kteří se na zákroku budou podílet.

Domů
Sdílet
Diskuse