Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
28. června 2022 20:25
Čas čtení 1:03
Adéla Ježková

Dyslexie napomohla evolučnímu přežití lidí, naznačuje studie

Dyslexie napomohla evolučnímu přežití lidí, naznačuje studie
Zdroj: Pixabay/geralt/volně k užití
NEWS VĚDA ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Vědci zjistili, že lidé s dyslexií mají zvláštní schopnosti, které umožnily lidstvu přežít.

„Uvádíme novou možnost, že lidé s diagnózou vývojové dyslexie jsou specializovaní na explorativní kognitivní vyhledávání a spíše než jen fakt, že mají neurokognitivní poruchu, hrají zásadní roli v lidské adaptaci,“ uvádí ve studii, která byla publikována v odborném časopise Frontiers Psychology, její autoři Helen Taylor a Martin David Vestergaard.

Studie je založena na evoluční teorii zvané „komplementární poznávání“, která předpokládá, že se lidé vyvinuli tak, aby se specializovali na různé, ale vzájemně se podporující způsoby zpracování informací.

Anketa:
Znáš někoho s dyslexií?
Jo, sebe.
Ano a jsme si hodně blízcí.
Maximálně tak někoho ze školy.
Nevím o tom.
Jo, sebe.
52 %
117 Hlasů
Ano a jsme si hodně blízcí.
31 %
69 Hlasů
Maximálně tak někoho ze školy.
13 %
29 Hlasů
Nevím o tom.
5 %
11 Hlasů

Není se čemu divit, podle serveru Newsweek měli dyslexii někteří z největších myslitelů v dějinách, například Leonardo da Vinci, Albert Einstein, Pablo Picasso, Stephen Hawking či Steve Jobs. Dyslexii má podle dostupných statistik 20 % populace a představuje 80–90 % všech osob s poruchami učení. Je nejčastější ze všech neurokognitivních poruch a způsobuje problémy především se čtením, psaním a pravopisem.

Dyslektici jsou podle výzkumníků silní zejména v oblastech, jako je objevování, vynalézání a tvořivost, což teorie zaměřené na deficit nedokážou vysvětlit. Ve vyšší míře se specializují na zkoumání neznámého, dokážou efektivněji řešit problémy a přizpůsobovat se výzvám. Podle odborníků by tak mohli být klíčem například k řešení změny klimatu.

Doporučeno
Jestli nespíš v úplné tmě, máš vyšší riziko obezity, cukrovky a dalších vážných onemocnění Jestli nespíš v úplné tmě, máš vyšší riziko obezity, cukrovky a dalších vážných onemocnění 23. června 2022 8:37

„Domníváme se, že obtíže, s nimiž se lidé s dyslexií potýkají, jsou důsledkem kognitivního kompromisu mezi zkoumáním nových informací a využíváním stávajících znalostí,“ vysvětlila Taylor s tím, že školy, akademické instituce a pracoviště tomu nejsou uzpůsobeny. „Je však naléhavě nutné začít tento způsob myšlení rozvíjet, aby se lidstvo mohlo i nadále přizpůsobovat a řešit klíčové výzvy,“ dodala.

Společnost považuje dyslexii za vývojovou poruchu. Badatelé ovšem ve výzkumu naznačili, že se jedná o výhodnou formu poznávání, kterou nám předávali naši předci po tisíce generací.

Domů
Sdílet
Diskuse