Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. července 2022 12:30
Čas čtení 6:42
Denisa Šútorová

Haute Couture Fashion Weeku Fall/Winter 2022–⁠2023: V Paříži nechyběla mytologie ani nováček na scéně

Haute Couture Fashion Weeku Fall/Winter 2022–⁠2023: V Paříži nechyběla mytologie ani nováček na scéně
Zdroj: FF Channel
MÓDA
Uložit Uložené

Letošní Haute Couture kolekce pro období podzim/zima 2022–⁠2023 nebyla pouze plná barev a vzorů, ale i filozofie či odkazů do budoucna. Návrháři si jimi vylili duši.

Zatímco u nás je léto v plném proudu a občas nás potrápí i tropická vedra, do Paříže zavál vzduch chladnějších měsíců, a to právě díky týdnu vysoké módy – Haute Couture Fashion Weeku podzim/zima 2022–2023.

Výroba jednoho modelu pod označením Haute Couture (ve francouzštině znamená vysokou módu či vysoké šití), může trvat i stovky hodin a šťastný majitel, pro kterého vzniká na míru, si zaplatí i desetitisíce eur. I to je důvodem toho, že se tento druh módy ve světě mainstreamu někdy nesetkává s pochopením a kromě fanoušků má i své nepříznivce. Právě ti ho častokrát označují za zbytečně excentrický a okázalý a také za ztrátu času či peněz.

Doporučeno
MBPFW 22: Jak vypadaly přehlídky návrhářů, outfity celebrit či backstage největší československé módní události? (Reportáž) MBPFW 22: Jak vypadaly přehlídky návrhářů, outfity celebrit či backstage největší československé módní události? (Reportáž) 13. dubna 2022 16:30

Následující kolekce však dokazují pravý opak. Díky širokému publiku mohou totiž návrháři prostřednictvím Haute Couture poukázat na důležité problémy ve společnosti.

Dior

Kreativní ředitelka značky Dior, Maria Grazia Chiuri, se u zrodu letošní kolekce rozhodla nahlédnout do tajů folklóru a mytologie. Jak uvádí portál Vogue, inspirovala se tvorbou ukrajinské umělkyně Olesyi Trofymenko, jejíž element – ​​„Strom života“ – se stal hlavním motivem přehlídky fall/winter 2022–2023.

V mytologii, a nejen v té ukrajinské, má tento strom nekonečné množství kořenů a větví, dotýká se všech koutů světa či osudů lidských bytostí. Dior chtěl tímto symbolem apelovat na rovnost a jednotnost rozličných kultur. Podle The Guardian byla přehlídka důkazem toho, že řemeslníci a umělci, kterými jsou i samotní designéři, mohou hrát důležitou roli při velmi citlivých momentech ve společnosti.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Dior Official (@dior)

Letos módní dům představil synkretickou Haute Couture kolekci, jelikož pozorujeme folklórní výšivky a vzory, jejichž zemi původu není na první pohled snadné identifikovat. Je to proto, že se navzájem překrývají a doplňují a zároveň se stávají metaforou kořenů stromu v mytologii. Chiuri přehlídku popsala jako „nedefinovaný folklór“.

Na několika modelech, jako jsou společenské šaty či saka, vidíme detailní vyobrazení kmene a kořenů stromu života, a to prostřednictvím hedvábných a bavlněných nití. Ty s maximální přesností a díky detailní propracovanosti přecházejí ze světlejších tónů béžové do okrové, tmavě modré, a dokonce černé.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Dior Official (@dior)

Barevnou paletu přehlídky ovládlo 40 odstínů béžové, které se vyjímaly zejména na šatech z materiálů, jako jsou len, hrubý pléd a vlněný krep. Tato kombinace vytváří vizuálně velmi jemný ženský nádech a zároveň se podle Marii Chiuri stává také metaforou světlejší budoucnosti.

Nakonec vzdala Chiuri poctu i samotnému Christianu Diorovi, když jeho lásku k růžím, které jsou elementem několika kolekcí oděvů, ale i parfémů značky, přetvořila do výšivek lidových oděvů a také krajkových patchworků zdobených 3D korálkovými výšivkami.

Tato romantická kolekce se tak stává dokonalou představou o eleganci, doplněnou o vhodnou dávku noblesy.

Rahul Mishra

Koncept stromu života nedominoval pouze v kolekci od Diora. Inspiroval se jím i nováček na pařížském Fashion Weeku – návrhář Rahul Mishra. Tomu se podařilo dostat na Fashion Week jako vůbec prvnímu indickému designérovi v historii. Čerpal inspiraci ve vzpomínkách na dětství. Starý banyánový strom, o který se kdysi starala jeho babička a který v Indii vnímají jako sílu moudrosti a životně důležitý zdroj energie, se stal hlavním tématem a rovněž názvem jeho Haute Couture kolekce fall/winter 2022–⁠2023.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Rahul Mishra (@rahulmishra_7)

Doporučeno
S těmito 20 kosmetickými produkty budeš na festivalech dobře vypadat i hezky vonět S těmito 20 kosmetickými produkty budeš na festivalech dobře vypadat i hezky vonět 7. července 2022 14:30

Návrháři s vysokými ambicemi se dokonale podařilo napodobit tvar majestátního stromu na několika modelech minišatů, a to i díky jejich 3D struktuře. Některé z nich měly nadrozměrné rukávy zdobené stovkami třpytících se listů, jiné zase připomínaly zlatý strom ozářený západem slunce.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 117699 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Proč se Maria Grazia Chiuri, kreativní ředitelka Dior, inspirovala folklórem a co je odkazem její letošní kolekce.
  • Který model od Chanelu považujeme za skvost a vrchol kolekce.
  • Jak vypadala kolekce Rahula Mishry, který byl prvním indickým módním návrhářem na pařížské Haute Couture přehlídce.
  • Proč měl Giambattista Valli na molu balony.
  • Kdo je Iris Van Herpen a čím je její tvorba v Couture výjimečná.
Domů
Sdílet
Diskuse