Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
8. července 2022 17:58
Čas čtení 2:03
Barbora Volfová

Vodácké desatero: Užij si bezpečné léto na vodě

Vodácké desatero: Užij si bezpečné léto na vodě
Zdroj: Wikimedia/Böhringer/volně k užití
NEWS ČESKO ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Přinášíme ti pár pravidel a vodácké desatero, díky kterým můžeš předejít nebezpečí, jež číhá na vodě, a případně zachránit život.

Vodní turistika je v České republice oblíbená prázdninová činnost, která se u nás stala jistým fenoménem. S oblibou vodáctví roste i počet mimořádných událostí, ke kterým na vodě dojde. Mezi největší nebezpečí při splouvání řek patří nadměrná konzumace alkoholu, nedodržování bezpečnostních pravidel a sjíždění nebezpečných jezů, které si každoročně vyžádají oběti.

Přinášíme ti pár pravidel a vodácké desatero, díky kterým můžeš předejít nebezpečí, jež číhá na vodě, a případně zachránit život sobě i kamarádovi/kamarádce.

Nebezpečné jezy v sobě skrývají pomyslný rotující vodní válec, který může člověka stáhnout pod hladinu a znemožnit mu odplavat. Takových je v České republice přes sto. Pro hasiče je záchrana osob uvízlých ve vodě velmi problematická a téměř vždy spojená i s ohrožením vlastního života. Projekt nebezpecnejezy.cz mapuje po celé České republice takové jezy, které mohou být života ohrožující pro lidi i zvířata.

Před zahájením projektu v roce 2012 utonulo na jezech přes 10 lidí ročně a další desítky byly odvezeny ve vážném stavu do nemocnic. Od té doby byly na života ohrožujících jezech instalovány varovné cedule, záchranné prostředky nebo kotevní prvky pro zásah HZS ČR. 

Doporučeno
„Výchovná facka“ nebo „lepnutí na zadek“. Násilí vůči dětem může způsobit trauma, přesto jej mnozí bagatelizují „Výchovná facka“ nebo „lepnutí na zadek“. Násilí vůči dětem může způsobit trauma, přesto jej mnozí bagatelizují 25. dubna 2024 15:00

U většiny lze jen těžko odhadnout, při jakém vodním stavu z nich nelze vlastními silami vyplavat. Proto u všech nebezpečných jezů dodržuj tato pravidla:

  • Nekoupej se pod jezem,
  • neskákej do jezu kvůli záchraně osob, zvířat nebo materiálu,
  • nenajížděj lodí shora blízko ke koruně ani se zespodu nepřibližuj k vývaru.

Podívej se i na informační video o smrtelných jezech, které vydala skupina Záchranný kruh:

 

Vodácké desatero Českého svazu kanoistiky, sekce vodní turistiky:

  1. Před vyplutím na vodu si zjisti co nejvíce informací o řece v kilometráži a na vodáckých webech, zejména o nebezpečných místech. Neboj se zeptat. Výprava by měla mít minimálně tři lodě. Nikdy nejezdi sám.
  2. Zvaž splutí za zvýšeného stavu vody v řece, neboť obtížnost může být ve skutečnosti až o dva stupně vyšší.
  3. Na vodě nesmíš jezdit pod vlivem alkoholu a jiných návykových látek.
  4. Před sjetím jezů nebo nebezpečných míst si napřed tato místa prohlédni. V případě jakékoliv pochybnosti nejezdi.
  5. Doporučené vybavení na vodu: házecí pytlík s karabinou, lékárna, náhradní pádlo, mobil ve vodotěsném obalu a plovací vesta a přilba. Při jízdě používej vhodné oblečení a vhodné pevné uzavřené boty.
  6. U dětí do 15 let doporučujeme plovací vestu vždy a přilbu na jezech a od WW2 výše, u dospělých plovací vestu a přilbu od WW2 výše.
  7. Na vodě si urči ve skupině první a poslední loď. První loď nikdo ze skupiny nepředjíždí, za poslední lodí nesmí nikdo zůstat. Nevidíš-li loď za sebou, zastav a zjisti, co se stalo. Nevidíš-li loď před sebou, zrychli.
  8. V případě vzniku krizové situace (tonutí ve válci atd.) ihned volej záchranáře. Je lepší, pokud přijedou zbytečně než pozdě. Čísla jsou: 150, 155, 112.
  9. Pokud se rozhodneš zachraňovat, tak se napřed zamysli a zachraňuj s chladnou hlavou. Skok pro zachraňovaného je krajní řešení, riskuješ svůj život!
  10. Při záchraně použij dostupné prostředky – házecí pytlík, házecí podkovu, navázanou plovací vestu, tyč, větev nebo kanystr na provaze atd.

Bezpečnému létu na vodě ahoj!

Mohlo by tě zajímat:
10 nejlepších filmů Toma Cruise.
Nové filmy – recenze, aktuální informace.
Co dělat v Praze? Tipy, seznam míst.
Domů
Sdílet
Diskuse