Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
14. července 2022 8:00
Čas čtení 2:50
Dominik Vetrák

RECENZE: Ms. Marvel (Disney+)

FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Marvel představuje další hrdinku a my jsme z toho v rozpacích.

Ms. Marvel je nejnovější marvelovská hrdinka. Jde o muslimskou teenagerku, kterou její rodiče drží zkrátka a ji to už nebaví. Je velkou fanynkou Carol Danvers alias hrdinky Captain Marvel. Uteče tedy na Avenger Con, událost pro fanoušky superhrdinů, a tam zjistí, že má nadlidské schopnosti.

Doporučeno
Netflix do konce roku vydá 10 filmů, na které se těšíme více než na Avatara 2 Netflix do konce roku vydá 10 filmů, na které se těšíme více než na Avatara 2 13. července 2022 16:30

O jejích schopnostech ví jen její nejlepší kamarád Bruno, ale postupně je odhaluje dalším lidem a stává se místní hrdinkou, kterou její komunita vždy podpoří. Kamala je hrdinkou lidu a můžeme ji zařadit k takzvaným street level heroes (Daredevil, Punisher, Moon Knight).

Jde o hrdiny, kteří v boji s velkým záporákem (jako například Thanos) moc nepomohou, ale zachraňují běžné lidi. Kamale se to i daří a v prvních dvou epizodách to tvůrci kombinují s příběhem o dospívající muslimské dívce v muslimském prostředí. Je to svěží a v rámci marvelovek i neokoukaný příběh.

Ms. Marvel
Zdroj: Marvel Disney

Tvůrci si pohráli i s vizuálem, když kreativně využili okolní prostředí a předměty v záběru, na které navázali různé zprávy a odkazy, což vypadalo úžasně. Líbily se nám i Kamaliny schopnosti, ačkoli jsou odlišné od těch z komiksů.

V komiksech dokáže zvětšovat a natahovat kteroukoli část svého těla, ale ve studiu Marvel asi nechtěli, aby měla Kamala stejné schopnosti jako Reed Richards alias Mr. Fantastic z Fantastické čtyřky (marvelovský film o tomto týmu uvidíme během dvou let). 

V seriálu dokáže Kamala tvořit jakousi pevnou hmotu, se kterou dokáže bojovat, vytvářet štít, ale také po ní skákat a rychleji se tak pohybovat po městě. To se jí hodí, protože po ní jde skupina Damage Control. Komiksoví autoři tuto organizaci využívají spíše ke komediálním účelům, když uklízejí po soubojích Avengerů s jejich nepřáteli.

V tomto seriálu zastupují spíše roli záporáků, když proti teenagerům se schopnostmi využívají zbraně. Seriál se také jemně opírá o utlačování muslimů v USA, ale netlačí při tom na pilu, takže to působí přirozeně.  

Ms. Marvel
Zdroj: Marvel Disney

I díky tomu všemu, skvělé atmosféře a sympatickým postavám, jejichž dialogy nám vykouzlily úsměv na tváři, jsme si první dvě epizody nesmírně užili. Následovalo ale zklamání. Třetí a čtvrtá epizoda už byly průměrné a pátá byla vyloženě špatná. Sledovali jsme v nich osud Kamaliny rodiny během rozdělení Indie.

Bylo to nezáživné, příběhu to moc nedalo a seriál se seriózním tématem zabývajícím se deprimující historií Indie ztratil svou barevnou a hravou atmosféru. Chválíme tvůrce z Marvelu, že se pouštějí i do takových témat a příběhů, když však takto nefunkčně mixují odlišná témata, rozbíjejí tím koncept celého seriálu.

Samostatnou kapitolou jsou záporáci, kteří byli na facku. Absolutně nevýrazní, nudní, bez jakékoli charakterizace a s nezajímavými dialogy. Pokud se na marvelovskou tvorbu v něčem můžeme spolehnout, tak jsou to průměrní či podprůměrní záporáci. Více slov jim už odmítáme věnovat.

Zklamáním je i úroveň vizuálních triků. Počítačové efekty jsou poslední roky kvůli pandemii o něco méně kvalitní, než jsme byli zvyklí. Filmy jako Duna nebo seriály jako Stranger Things ale dokázaly, že se stále dají dělat kvalitně. Marvel na to však zvysoka při své seriálové tvorbě kašle a dotklo se to jak seriálu Moon Knight, tak Ms. Marvel. Tvůrcům bychom odpustili, kdyby šlo jen o „digitální“ vizuál, ve kterém je cítit přítomnost „zeleného plátna“.

Ms. Marvel
Zdroj: Marvel Studios

V tomto případě je však kromě toho vidět pouhým okem nepřesvědčivé a nedokončené vizuální efekty. Třešničkou na dortu je scéna z páté epizody, ve které Kamala skáče po své pevné kouzelné hmotě na vyšší patra, ale my jako diváci místo toho sledujeme celou dobu výraz její matky, která se tomu diví. Vypadá to tak, že tvůrci už neměli peníze či čas dotvářet v této scéně efekty, což působí rušivě. 

Podobně rušivě působil i závěr páté části, kterou tvůrci ukončili po dost bizarním střihu a následné černé obrazovce. Pamatuješ si konec seriálu Rodina Sopránů a neočekávaný střih a tmavou obrazovku? Tady se to stalo také, akorát to vypadá velmi nešikovně a nevkusně a děje se to v prostředku akční scény a pokračování děje, takže se asi drtivá většina diváků nechápavě dívala na obrazovky. 

Nejlepší částí seriálu jsou tedy první dvě epizody plné úžasných postav, které si zamiluješ. Seriál nedoporučujeme v celosti sledovat ani největším fanouškům Marvelu. Vyplatí se vidět první dvě a následně poslední část, na jejímž konci se dějí zajímavé události, o kterých si povíme více v samostatném článku. Ms. Marvel udělujeme pět a půl bodu z deseti. Postavu nejblíže uvidíme ve snímku The Marvels v roce 2023.

Anketa:
Díval by ses i na druhou sérii Ms. Marvel?
Ne.
Ano.
Ne.
78 %
Ano.
22 %
Průměrné hodnocení čtenářů
Tvé hodnocení
Jaké hodnocení bys dal ty?
Zobrazit výsledky
Skrýt výsledky
0/10
Domů
Sdílet
Diskuse