Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adam Novosad
16. července 2022 20:55
Čas čtení 1:07

Bonbóny Skittles prý v USA obsahují nebezpečný toxin. Výrobce před lety slíbil, že jej přestane používat

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Bonbóny Skittles prý v USA obsahují nebezpečný toxin. Výrobce před lety slíbil, že jej přestane používat
Zdroj: Unsplash/Karsten Winegeart/volně k užití

Výrobce bonbónů před lety deklaroval, že látku do Skittles přestane přidávat.

Výrobce populárních bonbónů Skittles podle nové žaloby z americké Kalifornie údajně celé roky tajil, že produkt obsahuje „známý toxin“ oxid titaničitý. Společnost Mars Inc., která Skittles vyrábí, podle žalobkyně Jenile Thames ohrožuje svým výrobkem zdraví zákazníků, informuje The Guardian a USA Today.

Thames obviňuje výrobce, že lidi neinformuje o možné genotoxicitě, což je „schopnost chemické látky měnit DNA“. Zákaznici se nelíbí, že i když Mars Inc. ví o rizicích oxidu titaničitého, a dokonce v roce 2016 veřejně deklaroval, že jej ve svých výrobcích postupně přestane používat, společnost tak neučinila.

Oxid titaničitý kvůli zdravotním rizikům zakázala v roce 2019 například Francie a výrobci už jej v produktech používat nesmí. Mars Inc. v reakci na tento zákaz podle žalobkyně zareagoval tak, že jej bude respektovat a chemickou látku už bonbóny nebudou obsahovat. Z tohoto důvodu Thames tvrdí, že společnost celou dobu věděla, jak nebezpečný může být oxid titaničitý pro člověka.

26. března 2024 11:00 Čas čtení 6:20 REPORTÁŽ: Obědval jsem v „nejhorší restauraci v Brně“ podle turistů. Zjistil jsem, že mám asi nízký standard REPORTÁŽ: Obědval jsem v „nejhorší restauraci v Brně“ podle turistů. Zjistil jsem, že mám asi nízký standard

Podle žaloby společnost nadále prodává Skittles s oxidem titaničitým na americkém trhu, kde dostatečně neinformuje zákazníky o ingrediencích, které bonbóny obsahují. Lidé prý nevědí, co konzumují a jaké to může mít následky pro jejich zdraví. Některé obaly Skittles přitom uvádějí, že bonbóny látku obsahují, jiné zase tvrdí opak.

Thames nyní žádá kalifornský soud, aby se k žalobě mohli připojit zákazníci z celého státu a své stížnosti spojit. Evropský úřad pro bezpečnost potravin, který reguluje potraviny v Evropské unii, v roce 2021 uvedl, že oxid titaničitý již „nemůže být považován za bezpečný jako přídatná látka v potravinách“.

Domů
Sdílet
Diskuse