Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adam Novosad
25. července 2022 12:35
Čas čtení 1:14

Poslední sovětský lídr Gorbačov kritizuje Putina: Zničil mé celoživotní dílo a rozpoutal válku

Kategorie:
News
Uložit Uložené

Poslední lídr Sovětského svazu okomentoval ruskou válku na Ukrajině.

Poslední lídr Sovětského svazu Michail Gorbačov se zlobí na ruského prezidenta Vladimira Putina. Putin podle něj zničil vše, co před rozpadem SSSR Gorbačov vybudoval.

V rozhovoru pro ruskou verzi magazínu Forbes to řekl novinář Alexej Venediktov, který do března letošního roku šéfoval nezávislé rozhlasové stanici Echo Moskvy.

Venediktov je blízký přítel Gorbačova, který se už dnes na veřejnosti neobjevuje pro svůj zhoršující se zdravotní stav. Ve věku 91 let je většinu času připoután na lůžko, a tak se obvykle ani nevyjadřuje pro média.

Venediktov v rozhovoru řekl, že válka na Ukrajině Gorbačova zklamala. „Mohu vám říci, že je zklamaný a samozřejmě rozumí tomu, co se děje. Bylo to jeho celoživotní dílo. Svoboda je Gorbačova věc,“ vysvětloval novinář.

17. července 2023 6:00 Čas čtení 4:18 Mučili ho, bili a údajně i znásilnili. Videa moldavského tiktokera tančícího v ukrajinské uniformě válcují internet Mučili ho, bili a údajně i znásilnili. Videa moldavského tiktokera tančícího v ukrajinské uniformě válcují internet

Putin podle Gorbačova zničil všechny reformy, pomocí kterých se snažil změnit Sovětský svaz a přetvořit jej v moderní stát. Venediktov prohlásil, že Putin zničil celé dědictví posledního lídra Sovětského svazu. „Co může teď Gorbačov říct?“ ptal se rétoricky v rozhovoru.

Novinář upozornil také na to, jak za poslední desetiletí Putinovy ​​politiky narostlo NATO, zatímco Gorbačov moc v Rusku předával za diametrálně odlišné situace. Když Gorbačov šéfoval SSSR, v Evropě bylo přítomno kolem 4 tisíc vojáků rychlé reakce NATO.

„NATO nyní oznámilo, že tento počet vzroste na 300 tisíc mužů do konce příštího roku,“ zamyslel se Venediktov. Tento krok je následkem Putinovy ​​politiky a útok na Ukrajinu podle něj pouze zvýší napětí a hrozbu rozpoutání konfliktu mezi Západem a Ruskem.

Gorbačov přitom v minulosti obhajoval ruskou anexi ukrajinského poloostrova Krym, přesto je častým kritikem Vladimira Putina. Nelíbí se mu, jak autoritářsky vládne Rusku, protože pevnou ruku neohroženého lídra se před rozpadem Sovětského svazu snažil uvolnit.

Domů
Sdílet
Diskuse