Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
8. srpna 2022 16:30
Čas čtení 6:03
Dominik Vetrák

10 nejlepších hororových her

TECH TIP NA HRY
Uložit Uložené

U těchto her často chvílemi nebudeš dýchat. Doporučujeme nehrát je o samotě.

Hororové hry jsou oproti filmům zpravidla strašidelnější. Právě ty totiž s ovladačem či myší v ruce rozhoduješ, co se stane dál. Nakoukneš za roh a necháš se vystrašit, nebo budeš pět minut sbírat odvahu na to čelit démonům a neznámu, které je samo o sobě často strašidelnější než příšera s mačetou v ruce?

Některé videohry spoléhají na takzvané jumpscares, a tedy náhlé vylekání (jako například vyskočení příšery ze tmy), jiné zase postupně budují dusivou a nepříjemnou atmosféru, kvůli které máš problém se i pohnout z místa, protože nevíš, co máš čekat.

Vedle názvu her v článku najdeš rok, ve kterém vyšly, na jaké platformy, které studio je vyrobilo a jaké mají průměrné hodnocení na serveru Metacritic.com, jenž sdružuje stovky profesionálních recenzí.

Doporučeno
10 nejočekávanějších her do konce roku 2022 10 nejočekávanějších her do konce roku 2022 23. července 2022 9:30

1. Alan Wake – PS4, Xbox One, PC (2010, Remedy Entertainment, MC: 83/100)

Alan Wake je spisovatel, jehož žena zmizí za záhadných okolností. Když se ji vydá hledat, setká se se spoustou nadpřirozených jevů a příšer, jejichž jedinou slabinou je světlo. Čím silnější, tím lépe. Pokud démony neoslabíš světlem, i zbraně ti budou k ničemu.

Alan Wake má povedený příběh a originální herní mechanismy. Ke konci jsou už ale poněkud stereotypní. Autoři hry momentálně pracují na pokračování, které bude ještě hororovější. Doporučujeme sáhnout po remasteru, jenž je dostupný i na nových konzolích.

 

2. Alien Isolation – PS4, PC, Xbox One, Nintendo Switch (2014, Creative Assembly, MC: 81/100)

Nejlepší hra o vetřelci, kterou najdeš. Nejde však o nic pro klaustrofobiky, protože se zde budeš schovávat v úzkých prostorách a doufat, že tě vetřelec nenajde. Hraješ za Amandu Ripley, dceru Ellen Ripley z legendárního filmu. Ta zkoumá vesmírnou loď, ve které mají být stopy po zmizelé matce. Když však dorazí na loď, zjistí, že je celá poseta krví a posádka je mrtvá. Na palubu se totiž dostal vetřelec.

Doporučeno
Česká hra, která dobyla svět, i legendární RPG. Tyto herní pecky teď koupíš za méně než 200 korun Česká hra, která dobyla svět, i legendární RPG. Tyto herní pecky teď koupíš za méně než 200 korun 23. prosince 2023 6:00

Amanda Ripley není taková hrdinka jako její matka. Nemá k dispozici ani velké zbraně. Musí si vystačit s primitivními přístroji a se svou vynalézavostí. Tvým úkolem je vyváznout z lodi a zjistit, co přesně se na ní stalo. Vetřelec ti bude neustále v patách a vycítí tě úplně všude.

To je snad největší problém, který jsme s hrou měli. Vetřelec nás našel doslova všude, jako by na nás měl připnutý GPS vysílač. Pokud se přes to přeneseš, čeká tě hrůzostrašný survival zážitek.

3. Visage – PS4, Xbox One, PC (2020, SadSquare Studio, MC: 80/100)

Nezávislý tým vyvinul duchovního nástupce legendárního dema P. T., ve kterém se vylekáš hned několikrát. Visage se odehrává téměř výhradně v obrovském domě, kde tma znamená šílenství. Čím déle jsi mimo světlo, tím více je tvá postava paranoidní a začnou se jí před očima objevovat různé výjevy a příšery.

Visage se až příliš často spoléhá na jumpscares, ale věř, že si užiješ i pořádně napínavou atmosféru, které tvůrci docílili hudbou a propracovaným designem levelů. K dokončení hry budeš muset v domě najít různé předměty a vyřešit několik hádanek.

4. Dead Space – PS3, Xbox One, Xbox 360, PC (2008, EA Redwood Shores, MC: 86/100)

Jedna z nejlepších survival her historie pochází z dílny dnes již zrušených studií EA Redwood Shores a Visceral Games. Někteří původní tvůrci založili studio Striking Distance Studios, ve kterém vytvářejí duchovního nástupce s názvem The Callisto Protocol. Série Dead Space naštěstí není mrtvá, protože už v lednu 2023 budeme moci vyzkoušet její remake od EA Motive (Star Wars Squadrons).

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 119068 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Při které hře pustíš strachem ovladač z rukou hned několikrát.
  • Ve které skvělé hororové hře hrál známý oscarový herec.
  • Která hra ve virtuální realitě nás posadila na zadek a desetkrát překoná jakýkoli hororový film.
  • Kterou hru si musíš zahrát, pokud miluješ Resident Evil a akční survival hry s příšerami a sbíráním zásob.
  • Ve kterých hororech je skvělý příběh, který řeší duševní problémy postav.
Domů
Sdílet
Diskuse