Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
13. srpna 2022 18:45
Čas čtení 5:07
Tereza Šnajdrová Lucie Kotvalová

Prague Pride 2022: V Praze se pochodovalo za queer práva. Centrum města zahalily barvy, láska i radost ze života (Reportáž)

Prague Pride 2022: V Praze se pochodovalo za queer práva. Centrum města zahalily barvy, láska i radost ze života (Reportáž)
Zdroj: REFRESHER/Lucie Kotvalová
REFRESHER PRAGUE PRIDE 2022 ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Přinášíme ti reportáž z duhového průvodu festivalu Prague Pride.

V pondělí 8. srpna odstartoval 12. ročník multižánrového lidskoprávního festivalu Prague Pride, který v sobotu vyvrcholil duhovým průvodem. Ten se uplynulé dva roky kvůli pandemii koronaviru nekonal a Václavské náměstí, odkud průvod vycházel, bylo již krátce po 11. hodině zaplněno natěšenými účastnicemi a účastníky. Průvodu se zúčastnil také Refresher a přináší ti z něj reportáž. 

Doporučeno
Móda z festivalu Prague Pride: Mladí Češi a Češky se díky módě cítí sebevědomě Móda z festivalu Prague Pride: Mladí Češi a Češky se díky módě cítí sebevědomě 9. srpna 2022 15:00

Václavské náměstí ožilo, rozdávala se láska i odvaha vystoupit z davu

Pořadatelé hlásali, že duhový průvod oficiálně začne v 11:30 hodin, ale mnoho nedočkavců dorazilo na Václavské náměstí už s hodinovým předstihem. Zastavovali se ve stánku, kde si mohli nechat vyspravit make-up do duhových barev a nanést na tváře třpytky, vítali se s přáteli a mávali na sebe duhovými vlaječkami. Každých pár metrů byly slyšet otázky jako: „Chcete třpytky?“ nebo „Můžu si půjčit tu zlatou barvu?“

Prague Pride 2022.Prague Pride 2022.Prague Pride 2022.Prague Pride 2022.
Zobrazit galerii
(22)


Ve vedlejším stánku si mohli vytvořit last minute transparenty a duhové vlaječky si případně mohli zakoupit od dobrovolníků – výdělek šel na podporu organizace Prague Pride.
 
Všichni se těšili na to, až společně vyjdou do ulic, užijí si den plný lásky a respektu, odhodí šeď každodenního života a budou tím, kým jen chtějí. „Očekáváme, že se průvodu zúčastní 30 000 lidí, ale konečné číslo budeme znát až na konci akce, až všichni naši klikači sečtou své počty,“ řekla pro Refresher jedna z organizátorek (konečný počet účastníků se dle odhadů policie vyšplhal až na 60 000 lidí).
 
Kolem půl dvanácté pak oficiálně započal program na Václavském náměstí a na pódiu se zjevil DJ Witek. Postaral se o osobitou atmosféru a všude, kam se člověk podíval, tam viděl úsměvy, veselé barvy a jedinečné outfity. Čím dál více lidí se postupně začalo shromažďovat před pódiem, kde měli volný prostor pro tanec. V momentě, kdy začaly hrát písně jako YMCA od Village People nebo písně od ABBY, se zvedla vlna souhlasných a nadšených výkřiků. Lidé začali zpívat a tancovat – svobodně a nadšeně. Společně.

Lidé tancovali. Společně.
Lidé tancovali. Společně. Zdroj: REFRESHER/Lucie Kotvalová
Duhová vlajka
Václavské náměstí bylo plné duhových vlajek. Tento symbol se poprvé objevil na Gay Pridu v roce 1978 v San Franciscu a vznikl rukou tamního umělce Gilberta Bakera. Růžová barva reprezentuje sexualitu, červená život, oranžová léčení, žlutá slunce, zelená přírodu, modrá umění, indigová harmonii a fialová ducha. Dnešní vlajka je trochu jiná –⁠ místo osmi barev jich má jen šest –⁠ a přesně tato se používá k podpoře queer lidí po celém světě.

K průvodu se přidala i skupina lidí patřících pod firmu Vodafone – na zádech měli připevněné balonky v duhových barvách, skandovali, tleskali a hráli na bubny a další hudební nástroje.

Prague Pride 2022
Zdroj: REFRESHER/Lucie Kotvalová

Duhového pochodu se mimo jiné účastnilo i více než 40 dalších firem a organizací, jako například Škoda auto, Milion chvilek pro demokracii, Konsent, Johnson & Johnson, Blok proti pinkwashingu a kapitalismu, Feminist Anti-War Resistance, Ikea a Microsoft. Na místě nechyběli zástupci německého velvyslanectví v Praze, Velvyslanectví USA, argentinského velvyslanectví nebo některé politické partaje. Na Václavské náměstí dorazili reprezentanti České pirátské strany, Strany zelených, hnutí Starostové a nezávislí, kteří tak dali všem přítomným jasně najevo, jaký mají postoj k právům queer lidí. 

 
Iniciativa Jsme fér měla na zahájení průvodu i svůj stánek, ve kterém mohli všichni přítomní podepsat petici za manželství pro všechny. „Vadí mi název ‚registrované partnerství‘. Copak jsem auto, abych se někde registrovala?“ řekla nám Lada, která manželství pro všechny podporuje. Když jsme pak mezi přítomnými zjišťovali, co konkrétního by mohlo pomoci k narovnání práv queer lidí, právě manželství pro všechny bylo zmiňováno nejčastěji. 
 

Zpět
Sdílet
Diskuse