Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová Adam Novosad
21. srpna 2022 v 16:29
Čas čtení 1:14

Singapur zruší zákon zakazující sex mezi muži, který pochází ještě z 19. století

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Singapur zruší zákon zakazující sex mezi muži, který pochází ještě z 19. století
Zdroj: Pexels/Anete Elusina/volně k užití

Rozhodnutí oznámil premiér Lee Hsien Loong v celostátní televizi.

Podle britské stanice BBC oznámil singapurský premiér Lee Hsien Loong zrušení kritizovaného zákona s označením 377A. Ten pochází ještě z koloniální éry a zakazuje sexuální styk mezi dvěma muži. V Singapuru se tak fakticky stane homosexualita legální. 

13. srpna 2022 v 18:45 Čas čtení 5:07 Prague Pride 2022: V Praze se pochodovalo za queer práva. Centrum města zahalily barvy, láska i radost ze života (Reportáž) Prague Pride 2022: V Praze se pochodovalo za queer práva. Centrum města zahalily barvy, láska i radost ze života (Reportáž)

Archaický zákon 

Singapur je znám pro svůj konzervatismus, po zrušení zákona 377A ale volalo stále více lidí. Premiér Lee Hsien Loong v neděli uvedl, že zákon zruší. Věří, že „je to správná věc, kterou většina lidí v Singapuru přijme“.

Zákon se ve skutečnosti sice už neuplatňuje, technicky ale kriminalizuje styk mezi dvěma muži a je považován za něco, co homosexualitu zakazuje a také vůči gayům vyvolává stigma. Tamní LGBT aktivisté tak už dlouho volali po jeho úplném zrušení.

V městském státě podpora práv LGBT osob průběžně roste. Podle průzkumu zmiňovaný zákon nepodporuje ani polovina tamních obyvatel.

Odpůrci ale stále zůstávají v řadách konzervativců, kteří vyzývají k zachování tradičních hodnot. Těm premiér v nedělním projevu slíbil, že vláda zároveň zajistí lepší právní ochranu pro definici manželství jako manželství mezi mužem a ženou. To by mohlo ztížit legalizaci stejnopohlavních sňatků. 

9. srpna 2022 v 15:00 Čas čtení 6:14 Móda z festivalu Prague Pride: Mladí Češi a Češky se díky módě cítí sebevědomě Móda z festivalu Prague Pride: Mladí Češi a Češky se díky módě cítí sebevědomě

Koloniální dědictví

Singapur není jedinou bývalou kolonií, kde podobné verze tohoto zákona existují. Zavedla ho koloniální britská vláda v Indii v 19. století. Zákon s názvem 377 tam zakazoval „tělesný styk proti řádu přírody“.

Brzy se rozšířil mimo Indii, protože Britové používali indický trestní zákoník jako základ pro zákoníky na jiných územích, které ovládali. V současné době má některou z verzí tohoto zákona například Keňa, Malajsie nebo Myanmar. Indický nejvyšší soud ho zrušil v roce 2018. 

Domů
Sdílet
Diskuse