Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
5. září 2022 6:00
Čas čtení 5:25
Ilona Hobzová

Mnichovský masakr: Od útoku teroristů na olympiádě uplynulo 50 let. Pozůstalí budou pietní akt ignorovat

Mnichovský masakr: Od útoku teroristů na olympiádě uplynulo 50 let. Pozůstalí budou pietní akt ignorovat
Zdroj: Getty Images
HISTORIE MNICHOVSKÝ MASAKR NĚMECKO
Uložit Uložené

Od tragické události na olympiádě v Mnichově uplynulo padesát let.

5. září 2022 uplynulo přesně padesát let od Mnichovského masakru. Šlo o teroristický únos a následné zavraždění jedenácti izraelských sportovců a trenérů v průběhu letní olympiády v Mnichově. Jak proběhlo jejich zajetí? Proč nepřistoupila izraelská vláda na požadavky teroristů? Co se pokazilo během pokusu o záchranu rukojmích? V našem článku si přečteš vše o této tragédii, která navždy poznamenala svět sportu. 

Měly to být hry míru a radosti

Dvacáté letní olympijské hry v Mnichově měly být sportovní událostí, která změní image Německa. Byly to totiž první hry, které země hostila od roku 1936. Tehdy bylo soutěžení pod pěti kruhy zneužito Adolfem Hitlerem k oslavě nacismu. O téměř čtyřicet let později si Německo chtělo zlepšit pověst. Hry měly být uvolněné a poklidné, tamní policisté chodili v civilu a neozbrojení. 

Hry byly zahájeny 24. srpna 1972. Své sportovce na ně vyslalo 121 zemí, bylo jich více než deset tisíc. Zúčastnila se také výprava Izraele. Země, kde kdysi našli útočiště Židé prchající před druhou světovou válkou. I tak jich bylo nacisty zavražděno šest milionů. 

Doporučeno
„Viděl jsem, jak převáží bedny plné jantaru.“ Legendární jantarová komnata se možná nachází u českých hranic „Viděl jsem, jak převáží bedny plné jantaru.“ Legendární jantarová komnata se možná nachází u českých hranic 29. března 2024 9:00

Prvních deset dní olympiády se skutečně neslo v mírovém duchu. Diváci a divačky měli možnost vidět hned několik fenomenálních výkonů. Asi nejvíce se zde do historie zapsal americký plavec Mark Spitz, který získal hned sedm zlatých medailí. Západoněmečtí hostitelé mohli oslavovat i vlastní triumfy. Tím největším se stala teprve šestnáctiletá Ulrike Meyfarth, která zde ve skoku do výšky stanovila světový rekord. Euforie a nadšení se ale o den později změnily v něco nepředstavitelného. 

Jak proběhlo zajetí rukojmích 

5. září o půl páté ráno přeskočila skupina osmi postav ve sportovních soupravách plot olympijské vesnice. Pomohli jim v tom nic netušící američtí sportovci posilnění alkoholem. Šlo o členy palestinské teroristické organizace Černé září. Vyzbrojení samopaly zamířili k ubytovaní reprezentantů Izraele. Čekali tam na ně další teroristé, kteří se nechali zaměstnat při stavbě olympijské vesnice a komplex dokonale znali.

Jako první se s teroristy setkal zápasový rozhodčí Yossef Gutfreund. Slyšel šramot v zámku, následně uviděl maskované muže se zbraněmi. Zakřičel, aby varoval ostatní, a celou svou vahou zatarasil dveře. Některým členům výpravy se tak podařilo utéct nebo se schovat. Gutfreunda ale teroristé brzy přemohli.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 120679 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Jak proběhlo zajetí sportovců?
  • Jaké měli teroristé požadavky?
  • Co se pokazilo během pokusu o záchranu rukojmích?
  • Proč nepřistoupila izraelská vláda na požadavky teroristů? 
Domů
Sdílet
Diskuse