Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Radim Šlechta
4. září 2022 19:46
Čas čtení 0:45

Automatické brzdění může v noci selhávat, ukázal výzkum

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Automatické brzdění může v noci selhávat, ukázal výzkum
Zdroj: Unsplash/why kei/volně k užití (ilustrační obrázek)

Podle výzkumu funguje automatické nouzové brzdění v noci hůř.

Moderní auta nám postupně usnadňují život. Hlídají, abychom nevyjeli z jízdního pruhu nebo nás varují před překážkou přímo před námi. Některá moderní vozidla dokonce před překážkami automaticky zabrzdí, aby předešla nehodě. Podle nezávislého výzkumu Insurance Institute for Highway Safety (IIHF) se ale reakční doba asistenta brzdění podstatně mění podle okolních podmínek.

25. dubna 2022 7:00 Čas čtení 10:30 Mám řidičák, ale bojím se řídit. Jak překonat strach? (Rozhovor) Mám řidičák, ale bojím se řídit. Jak překonat strach? (Rozhovor)

Většina střetů auta s chodcem (až 75 procent) se podle IIHF děje v noci. Může tomu napomáhat i fakt, že kvalita automatického nouzového brzdění klesá vlivem okolních podmínek. Za snížené viditelnosti nebo v šeru reaguje tento systém pomaleji nebo zcela selhává.

„Osm z dvanácti vozidel, která získala v noci jen základní počet bodů, si během testování brzdění ve dne vedlo lépe,“ řekl viceprezident IIHS David Ayor ve videu. Většina systémů pro zastavení před chodcem podle něj moc dobře nefunguje. Oproti vozidlům, která testem neprošla, se prý v testu dařilo některým vozům od Fordu, Toyoty nebo Nissanu.

26. srpna 2022 11:07 Čas čtení 0:50 Audi se přidá k F1 od roku 2026, závody mají být udržitelnější a uhlíkově neutrální Audi se přidá k F1 od roku 2026, závody mají být udržitelnější a uhlíkově neutrální

Nissan Pathfinder, Toyota Camry a Highlander a Ford Mustang Mach-E patřily mezi nejlépe hodnocená auta. Oproti tomu mezi nejhorší auta v tomto ohledu patřily například Honda Pilot, Toyota Tacoma či Chevrolet Malibu.

Společnost IIHF se zabývá nezávislými testy aut pro pojišťovny i jejich zákazníky.

Domů
Sdílet
Diskuse